startstop

Nové BMW X3 oficiálne – motory, technika, výbava, FOTO

Foto: BMW

BMW oficiálne zverejnilo podrobnosti o novej generácii modelu X3. V poradí už štvrtá generácia jedného z najpredávanejších modelov bavorskej značky prichádza s novým dizajnom, kvalitnejšími materiálmi, bohatšou štandardnou výbavou, pokrokovou digitalizáciou a novým ovládacím rozhraním BMW iDrive s QuickSelect založeným na operačnom systéme BMW Operating System 9.

Medzigeneračne sa zlepšila aerodynamika, keď súčiniteľ odporu vzduchu cd klesol na hodnotu 0,27. Nové BMW X3 je so 4 755 milimetrami o 34 milimetrov dlhšie ako jeho predchodca, pričom šírka narástla o 29 milimetrov na 1 920 milimetrov. Výška klesla o 25 mm, rozšíril sa však rozchod kolies (1 636 mm vpredu a 1 681 mm vzadu). Rázvor si ponechal dĺžku 2 865 mm.

Foto: BMW
Dizajn

Veľké ľadvinky mriežky chladiča v kolmej prednej časti vytvárajú priestor pre umiestnenie kamery a radarov. Nová štruktúra mriežky teraz obsahuje vertikálne a diagonálne usporiadané lišty. K dispozícii je tiež obrysové osvetlenie masky chladiča BMW Iconic Glow. Svetlá pre denné svietenie, obrysové svetlá a ukazovatele smeru v LED svetlometoch vytvárajú prekrývajúce sa svetelné zdroje v tvare písmena L. Voliteľne sú k dispozícii adaptívne LED svetlomety s matrixovými diaľkovými svetlometmi, funkciami mestského osvetlenia a prisvietenia do zákrut, plus modré dizajnové detaily, ako aj svetlá M Shadowline.

Foto: BMW

Všetky modelové varianty, okrem verzie BMW X3 M50 xDrive, majú koncovky výfuku integrované mimo dohľadu v zadnom nárazníku. Novinka ponúka na výber jeden základný a osem metalických odtieňov laku exteriéru, vrátane novej sivej metalízy Dune Grey. Automobil štandardne jazdí na diskoch kolies z ľahkej zliatiny s priemerom 18 palcov, pričom v ponuke sa nachádzajú aj 19-, 20- a 21-palcové kolesá.

Foto: BMW
Interiér

V kabíne sa žiadne prekvapenie nekoná. Nové BMW X3 využíva zakrivený displej s 12,3-palcovou obrazovkou informačného displeja prístrojovej dosky a 14,9-palcovou obrazovkou stredového dotykového kontrolného displeja. Pod ním je umiestnená interaktívna lišta s ovládacími prvkami prúdenia vzduchu a výstražných svetiel. Medzi nové špecifické prvky modelu patria svetelné prvky v kontrastnej farbe na stredovej konzole a obložení dverí. Tento nový dizajnový prvok smeruje k prednej časti dverí vodiča a spolujazdca, kde tvorí okraj okolo funkčných tlačidiel, ovládačov ventilácie, vetracích otvorov a robustných otváračov dverí. Batožinový priestor možno zväčšiť z 570 na maximálne 1 700 litrov Na želanie možno objednať elektricky ovládané ťažné zariadenie. Maximálna povolená hmotnosť prívesu dosahuje 2 500 kilogramov.

Foto: BMW

BMW X3 štandardne využíva novo navrhnuté, elektricky nastaviteľné a vyhrievané športové sedadlá čalúnené materiálom Econeer s povrchmi a čalúneniami vyrobenými z recyklovaného materiálu. Zákazníci si z ponuky voliteľnej výbavy môžu vybrať čalúnenie Veganza, alebo kožené čalúnenie Merino. Svoj debut v modeli značky BMW predstavuje voliteľne dodávaná palubná doska vyrobená z recyklovaného polyesteru s prvotriednou pletenou textúrou.

Foto: BMW

Priplatiť sa bude dať aj za presklenú strecha s plochou viac ako 1 m2. O bezpečnosť posádky sa starajú predné, bočné a hlavové airbagy, ako aj stredový airbag medzi prednými sedadlami, ktorý v prípade nehody zabraňuje kontaktu medzi vodičom a spolujazdcom.

POKRAČUJTE NA ĎALŠEJ STRANE (MOTORY)

Foto: BMW
Široká ponuka pohonných jednotiek si vyžiadala zmenu v označovaní modelov.

Nové benzínové modely ponesú označenie BMW X3 20 xDrive a BMW X3 M50 xDrive, čiže už bez písmena i. To i si do budúcna vyhradia iba vozidlá značky BMW s čisto elektrickým pohonom. Písmeno d pri naftových motoroch zostane a písmeno e hovorí o tom, že vozidlo poháňa plug-in hybridná jednotka.

Plug-in hybridný pohonný systém v modeli X3 30e xDrive tvorí 2,0-litrový benzínový štvorvalec spojený s elektromotorom integrovaným do osemstupňovej prevodovky Steptronic Sport. Spoločnými silami vytvárajú systémový výkon 220 kW (299 k) a krútiaci moment 450 Nm. Z 0 na 100 km/h zrýchli za 6,2 sekundy, na čisto elektrický pohon dosiahne maximálnu rýchlosť 140 km/h, pri spolupráci oboch pohonov to bude 215 km/h.

S pomocou najnovšej generácie technológie BMW eDrive a adaptívnej rekuperácie dosahuje nový model BMW X3 30e xDrive elektrický dojazd do vzdialenosti 81 – 90 kilometrov podľa cyklu WLTP, čo je podstatne viac, ako ponúkal jeho predchodca. Kombinovaná nabíjacia jednotka štandardne umožňuje nabíjanie vysokonapäťovej batérie s využiteľnou kapacitou 19,7 kWh striedavým prúdom s výkonom 11 kW, pričom plné nabitie trvá 2 hodiny a 15 minút. Plug-in hybridný model je tiež pripravený na inteligentné nabíjanie s možnosťou Connected Home Charging upravené pre potreby nabíjania zo solárnych panelov, ako aj pre nabíjanie v ideálnych podmienkach zaťaženia a taríf elektrickej siete.

Foto: BMW
BMW X3 M50 xDrive

Nový špičkový model BMW X3 M50 xDrive využíva najvýkonnejší šesťvalcový radový benzínový motor, aký sa doteraz montoval do modelu s označením M Performance. Jeho 3,0-litrový agregát M TwinPower Turbo podporuje 48 V mild-hybridná technológia. Elektromotor zabudovaný v prevodovke poskytuje výkon 13 kW (18 k) a krútiaci moment 200 Nm. Maximálny výkon 293 kW (398 k) a krútiaci moment 580 Nm smeruje na cestu cez osemstupňovú automatickú prevodovku Steptronic Sport a inteligentný pohon všetkých kolies xDrive. BMW X3 M50 xDrive zrýchli z pokoja na 100 km/h za 4,6 sekundy a jeho zrýchľovanie sa zastaví na hranici 250 km/h.

Foto: BMW
Elektrifikácia pre benzínové a naftové motory

Mild-hybridná 48 V technológia poskytuje všetkým variantom radu BMW X3 lepšiu spotrebu a rýchly nárast výkonu. Benzínovému štvorvalcovému 2,0-litrovému agregátu v novom modeli BMW X3 20 xDrive bežiacemu v Millerovom cykle so skráteným časom otvorenia nasávacích ventilov to umožňuje dosiahnutie maximálneho výkonu 153 kW (208 k) a krútiaceho momentu 330 Nm. Výsledok predstavuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 7,8 sekundy a maximálnu rýchlosť 215 km/h. Elektromotor zabudovaný v prevodovke poskytuje výkon 13 kW (18 k) a krútiaci moment 200 Nm.

Foto: BMW

Štvorvalcový naftový motor, taktiež so zdvihovým objemom 2,0 litra, ktorý pracuje pod kapotou nového modelu BMW X3 20d xDrive, dosahuje maximálny výkon 145 kW (197 k) a krútiaci moment 400 Nm. V rámci 48 V technológie mu pomáha štartér-generátor pripojený cez ozubený remeň s výkonom 8 kW (11 k) a krútiacim momentom 25 Nm. Naftový model dokončí šprint z 0 na 100 km/h za 7,7 sekundy a vozidlo dosiahne maximálnu rýchlosť 215 km/h. Šesťvalcový radový naftový motor pribudne do ponuky v lete 2025.

Foto: BMW

Všetky pohonné jednotky štandardne spolupracujú s osemstupňovou prevodovkou Steptronic s možnosťou radenia pádlami na volante. Nový model BMW X3 M50 xDrive a všetky modely s balíkom M Sport dostali funkciu Sport Boost. Všetky modelové varianty ťažia v štandardnej výbave z plne variabilného rozdeľovania hnacej sily prostredníctvom štvrtej generácie inteligentného systému pohonu všetkých kolies BMW xDrive. Rozdeľovanie výkonu cez viaclamelovú spojku posiela viac výkonu na zadné kolesá.

POKRAČUJTE NA ĎALŠEJ STRANE (VÝBAVA)

Foto: BMW
BMW X3 ponúkne oveľa širšiu škálu štandardných a voliteľných systémov pre poloautonómnu jazdu a parkovanie.

Štandardne prinesie varovanie pred kolíziou vpredu, varovanie pred vybočením z jazdného pruhu a informácie o obmedzení rýchlosti, spolu s asistentom Driving Assistant vrátane upozornenia na zmenu jazdného pruhu a manuálnym asistentom pre obmedzenie rýchlosti. Parkovací asistent obsahuje tiež asistent cúvania a cúvaciu kameru. Medzi vrcholné prvky na zozname voliteľných systémov patrí asistent riadenia a jazdného pruhu, ako aj automatický asistent pre obmedzenie rýchlosti a kontrola rýchlosti na trase pri použití aktívneho systému udržiavania s funkciou Stop&Go. Voliteľný Parkovací asistent Professional umožňuje ovládať parkovanie a manévre zvonku vozidla pomocou smartfónu.

Foto: BMW

Okrem asistenčných systémov dodávaných na želanie ponúka oveľa štedrejšia štandardná výbava v porovnaní s odchádzajúcim modelom množstvo ďalších prvkov, ktoré v novom modeli BMW X3 pomáhajú zvýšiť komfort a radosť z jazdy. Patrí medzi ne trojzónová automatická klimatizácia, akustické sklá, elektrické ovládanie dverí batožinového priestoru a BMW Live Cockpit Plus doplnený o cloudový navigačný systém BMW Maps. BMW X3 sa štandardne dodáva aj s ambientným osvetlením s animáciou Welcome and Goodbye Animation, podložkou s funkciou bezdrôtového nabíjania pre kompatibilné smartfóny, rozhraním Bluetooth, štyrmi portami USB-C, 12 V zásuvkou v stredovej konzole a ďalšou v batožinovom priestore.

Foto: BMW
Výroba a uvedenie na trh

Voliteľný systém BMW Live Cockpit Professional pridáva nielen BMW Head-Up Display, ale aj funkciu rozšírenej reality Augmented View so zobrazením na ovládacom displeji. Okrem toho sú k dispozícii nové balíky výbavy na cielené prispôsobenie auta. Balík Premium obsahuje bedrovú opierku, systém priestorového ozvučenia Harman Kardon, systém Travel & Comfort a adaptívne LED svetlomety. Balík Comfort pridáva slnečné roletky na zadných bočných oknách, aktívne vetranie sedadiel vpredu a vyhrievanie sedadiel vzadu. V zozname doplnkov nájdete aj pevné panoramatické sklenené strešné okno, vyhrievanie volantu, zatmavené sklá v zadnej časti a funkciu predhrievania.

Nové BMW X3 sa bude vyrábať v Spartanburgu (USA) a Rosslyn (Južná Afrika). Jeho uvedenie na trhy v Európe a USA sa začne vo štvrtom štvrťroku 2024.

Exit mobile version