Domov SPRÁVY News Čerpacie stanice dostali vylepšenie, zásadne znížia náklady na prevádzku

Čerpacie stanice dostali vylepšenie, zásadne znížia náklady na prevádzku

Čerpacia stanica (foto: štartstop.sk)
Čerpacia stanica (foto: štartstop.sk)

Nové solárne panely na strechách čerpacích staníc vyprodukujú dosť energie na pokrytie väčšiny energetickej spotreby.

Sieť čerpacích staníc Slovnaft realizuje pilotnú fázu projektu, v rámci ktorého mieni svoje stanice spraviť energeticky sebestačnými. Dovedna 20 prevádzok prevažne na južnom Slovensku dostalo fotovoltické panely na mieru, aby postupom času vytvorili dosť dát na ďalšie rozširovanie technológie.

Dvadsať prevádzok je dnes fotovoltických, ale projektu veríme a pripravujeme sa na ďalšiu fázu,“ povedala na tlačovej konferencii v Bratislave Tímea Reicher, riaditeľka maloobchodu Slovnaftu na Slovensku. „Matematika nepustí, musíme mat efektívnosť vyčíslenú, ale verím, že budeme realizovať ďalších dvadsať staníc.

Inštalácia fotovoltiky má byť ďalším krokom v stratégii Slovnaftu aj skupiny MOL Group, pričom počas stretnutia s novinármi predstavitelia siete čerpacích staníc opakovane poukazovali na pojmy ako udržateľnosť a inteligentné riešenia.

Solárne panely čerpacie stanice umiestňujú na existujúce prestrešenia (foto: Slovnaft)
Solárne panely čerpacie stanice umiestňujú na existujúce prestrešenia (foto: Slovnaft)
Firmy aj ľudia si chcú vyrábať elektrinu sami

Fotovoltiku ako komplexný systém pre Slovnaft inštalovala spoločnosť ATA Green, panely sú značky Viessman, za ktorú bol na konferencii prítomný Daniel Hrčka.

Záujem o fotovoltiku je po dvoch energetických krízach zvýšený,“ povedal. „Výhody sú nezávislosť, sebestačnosť, skoro až demokratizácia trhu s elektrinou. Všetci máme právo na vyrobenie energie zo Slnka, a teraz je možnosť využiť to doma či na prevádzkach.

Využitie v prevádzkach otvorených 24/7 považuje Hrčka za ideálne využitie fotovoltiky, pretože energetické nároky sú v nich vysoké, a tak sa ich sebestačnosťou sa odbremeňuje elektrická sieť.

Koľko elektriny vyrobia solárne panely?

Počas optimálnych podmienok v slnečných dňoch dokážu solárne panely zabezpečiť až do 90 percent spotreby elektriny na čerpacej stanici,“ upresnil Robert Kausitz zo Slovnaftu.

Hrčka dodal, že vyšší záujem o fotovoltiku je na severnom Slovensku, než južnom. Na jeden inštalovaný kilowatt z dvoch panelov možno vyrobiť 1000 kWh ročne. Napríklad v Afrike, kde je svetlo intenzívnejšie a počas dňa dlhšie, rovnaký panel vyprodukuje raz toľko energie.

Inštalácia fotovoltaiky teda na Slovensku naráža na prirodzené geografické obmedzenia. To je dôvod, prečo zrejme v budúcnosti nebude môcť touto technológiou vybaviť všetky prevádzky.

Nabíjanie elektromobilu zo solárnych panelov? Nestačia

Takisto žlto-čierna sieť čerpacích staníc nevyužíva príležitosť na výrobu elektrickej energie zo Slnka na nabíjanie elektromobilov.

Podľa Kausitza táto fotovoltika nie je dostatočne výkonná na nabíjanie elektromobilov. Pripúšťa možnosť napájať nabíjačky solárne, ak by dávala ekonomický zmysel.

Reicher dodáva, zatiaľ dopyt nie je dosť veľký a nie je tu štátny stimul na podporu podobných riešení. V každom prípade dnes mnohé nabíjacie stanice umiestnené pri čerpacích staniciach garantujú, že nabíjaná energia je kompletne získavaná zo zelených zdrojov.

Nabíjanie elektromobilov zo solárnych panelov možné nie, ale aktuálny projekt Slovnaftu s ním nepočíta (foto: štartstop.sk)
Nabíjanie elektromobilov zo solárnych panelov možné nie, ale aktuálny projekt Slovnaftu s ním nepočíta (foto: štartstop.sk)
Ušetrené peniaze zákazníci nepocítia

Ak motoristi očakávali, že zníženie nákladov na prevádzku čerpacej stanice ovplyvní ceny palív, dočkajú sa sklamania.

To, že Slovnaft vďaka fotovoltike na 20 staniciach ušetrí ročne odhadom 220 MWh, 102,3 tony CO2 a 50-tisíc eur, sa nebude premietať do zníženia cien palív a iných tovarov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠpecialista na STK: darí sa nám potláčať korupciu, kvalitou dobiehame Nemecko
Nasledujúci článokAudi RS3 má nový rekord na Nürburgringu, prekonalo rivala z Mníchova