Domov SPRÁVY News Audi RS3 má nový rekord na Nürburgringu, prekonalo rivala z Mníchova

Audi RS3 má nový rekord na Nürburgringu, prekonalo rivala z Mníchova

Foto: Audi

Rekordy na Nürburgringu patria k tým najprestížnejším vo svete športových automobilov. Jeden si teraz pre seba uchmatlo aj Audi RS3.

Nové BMW M2 bolo najrýchlejším kompaktným vozidlom na legendárnom Nordschleife. Kupé pilotované Jorgom Weidingerom dokázalo zajazdiť čas 7 minút a 38,71 sekúnd. Titul kráľa spomínanej triedy však nemal pre Mníchovčanov príliš dlhé trvanie. Po menej než roku mu tento rekord totiž ukradol veľký rival z Ingolstadtu. Audi RS3 totiž zaznamenalo čas rýchlejší až o vyše 5 sekúnd.

Audi RS3
Foto: Audi
Až o 5 sekúnd rýchlejšie

Audi RS3 modelového roku 2025 bolo pri rekordnej jazde stále zahalené v kamuflážnom polepe, pretože ešte nebolo oficiálne odhalené. Ikonický Nürburgring však zvládlo za skvelých 7 minút a 33,12 sekundy. Za volantom sedel pretekár a vývojový jazdec Frank Stippler. Ostrý kompaktný sedan bol obutý do semi-slickov Pirelli P Zero Trofeo R a nechýbali ani keramické brzdy, tuhšie adaptívne odpruženie špecifikácie RS či vyladený podvozok.

Audi RS 3 | 7:33.123 minutes official laptime | Nordschleife
Príde ešte ostrejší variant? 

Modernizovaný model však neprinesie výkonový nárast a päťvalec 2.5 TFSI tak aj naďalej bude ponúkať 400 koní a 500 Nm krútiaceho momentu. To môže byť pre viacerých fanúšikov miernym sklamaním. Šéf Audi Sport Sebastian Grams však naznačil, že výkon by sa mohol v budúcnosti navýšiť. Prezradil to už v rozhovore v máji 2023: „V ďalšom kroku zvýšime [výkon] päťvalca. Vylepšíme ho. Stále je pred nami ešte rezerva. Urobili sme RS3 Performance Edition, ktoré je rýchlejšie, ktoré má vyšší výkon, ktoré má škrupinové sedadlá a ďalšiu kalibráciu. Uvidíte, že v budúcnosti budeme naše produkty naozaj zostrovať.”

Foto: Audi

Spomenutá superostrá edícia Performance ponúka 407 koní (299 kW) a je prvým továrenským kompaktom schopným dosiahnuť rýchlosť až 300 km/h. Zaujímavosťou je, že päťvalcový agregát dostáva americký trh v tejto výkonnejšej konfigurácii už v štandardnej verzii modelu RS3. V Európe však výrobcov oveľa viac limitujú prísnejšie emisné predpisy.

Audi RS3
Foto: Audi

Modernizované Audi RS3 by si malo odbiť debut koncom augusta tohto roka, pričom predajcovia obdržia prvé kusy v októbri. Na základe slov šéfa Audi Sport sa zároveň očakáva, že bude nasledovať aj ostrejšia verzia po vzore variantu Performance.

Aj BMW medzičasom vylepšilo model M2 a v jeho prípade došlo aj k nárastu výkonu zo 460 na 480 koní. Je teda len otázkou času, kedy sa aj M2 postaví na horúce kolo v zelenom pekle.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS Audi
Predchádzajúci článokČerpacie stanice dostali vylepšenie, zásadne znížia náklady na prevádzku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here