startstop

BMW prichádza s limitovanou edíciou BMW M3 CS 2018!

Na scénu prichádza limitovaná edícia BMW M3 CS 2018.

Písmená CS (Competition Series) pre BMW znamenajú mnoho spomienok. Už od raných osemdesiatych rokov sa tieto písmená objavujú na modeloch bavorskej značky a tradícia pretrváva dodnes. Zoznámte sa s nadupanou žijúcou legendou s označením BMW M3 CS 2018.

V čom sa však BMW M3 CS 2018 odlišuje od svojho “obyčajného” kolegu BMW M3?

Exteriér

Dizajnéri oddelenia M GmbH dodali modelu M3 CS vzhľad, ktorý odráža športové zameranie vozidla. Nezameniteľná a dominantná predná časť dostala kompletné LED osvetlenie a trojdielne otvory na vstup vzduchu. Nový spojler na veku batožinového priestoru špeciálne navrhnutý pre model BMW M3 CS 2018 sa v spolupráci so spojlerom na prednom nárazníku a so zadným difúzorom starajú o maximálne možné potláčanie aerodynamického vztlaku. Všetky spomenuté prvky, rovnako ako aj kapota a strecha nového modelu BMW M3 CS, sú vyrobené z ľahkého a mimoriadne pevného špičkového plastu zosilneného karbónovými vláknami. Pozorné oko tak nové BMW M3 CS (2018) spozná.

Interiér

Oproti BMW M3 sa v interiéri limitovanej edícii BMW M3 CS 2018 objavilo taktiež pár zmien. Snáď najmarkantnejšou je, že sa skoro všade okolo vás nachádza alkantara. Okrem toho, čalúnenie je vyhotovené v strieborno-čiernej farbe (Silverstone/Black). A na to, že sedíte v limitovanej edícii, Vás uporozní taktiež lišta na prahu dverí či vyšité písmená CS na schránke spolujazdca. Vzniklo tak magické prostredie, v ktorom sa spája neopakovateľná športová atmosféra a nepopierateľná výnimočnosť.

Výkon

BMW M3 CS 2018 je oproti BMW M3 silnejšie o 10 k. To znamená, že konečný výkon limitky sa dostal na 460 koní. To mu umožňuje zrýchliť z 0-100 km/h za 3,9 sekundy. Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 280 km/h.

Nechýbajú dve samostatné skrutkové turbodúchadlá, vysokotlakové vstrekovanie paliva, variabilný zdvih ventilov VALVETRONIC či plne variabilné časovanie ventilov Double-VANOS. Aj tieto prvky pomôžu BMW M3 CS dosiahnuť najvyššie výkonové priečky. A čo je zaujímavé, výrazný krútiaci moment je k dispozícii už od nízkych otáčok, čo prispieva ku kombinovanej spotrebe 8,5 l/100 km.

A na koniec je pre Vás prichystané aj špeciálne upravené výfukové potrubie, ktoré dodáva BMW M3 CS ten správny zvuk pre Vaše potešenie.

Technológie

Súčasťou výbavy nového modelu BMW M3 CS 2018 je aj 7-stupňová dvojspojková prevodovka M Double Clutch Transmission (M DCT) so softvérom Drivelogic. Táto špičková prevodovka má samostatný chladič oleja a okrem samostatných zmien prevodových stupňov umožňuje aj manuálne zásahy páčkami na volante. Zmena prevodov je otázkou zlomku sekundy, pričom neprichádza k prerušeniu toku výkonu z motora na kolesá.

Súčasťou prevodovky je aj dlhý siedmy stupeň, ktorý počas jazdy na diaľnici udržiava nízke otáčky motora a tým znižuje spotrebu paliva. Podvozok nového modelu BMW M3 CS vychádza z verzie M3 s úpravami Competition Package.

Všetky ramená prednej aj zadnej nápravy sú vyrobené z mimoriadne ľahkého kovaného hliníka. To znamená nízku hmotnosť neodpruženej hmoty a lepšiu dynamiku jazdy.

Model M3 CS je štandardne vybavený adaptívnym odpružením Adaptive M. Jeho nastavenie prešlo úpravami tak, aby poskytovalo najlepší možný výkon na ceste aj na okruhu. O najlepšiu možnú priľnavosť sa za každých okolností stará stabilizačný systém DSC (Dynamic Stability Control) s režimom M Dynamic Mode a aktívny zadný diferenciál Active M Differential. Riadiace jednotky adaptívneho odpruženia Adaptive M, stabilizačného systému DSC, aktívneho zadného diferenciálu Active M Differential ako aj elektromechanického riadenia boli nastavené tak, aby zodpovedali dynamickým požiadavkám modelu BMW M3 CS.

Vodič si tak môže prispôsobiť nastavenie riadenia aj odpruženia podľa svojich predstáv, prípadne podľa aktuálnych jazdných podmienok. Špeciálna edícia dostala disky kolies z ľahkých zliatin, ktoré sa veľmi dobre cítia aj na pretekárskych okruhoch. Štandardne sú obuté do pneumatík Michelin Pilot Sport Cup 2 (vpredu: 265/35 R 19, vzadu: 285/30 R 20). Polopretekárske pneumatiky semi-slick sa môžu využívať aj na bežných cestách a poskytujú vozidlu vynikajúcu priľnavosť spolu s výnimočnou bočnou stabilitou a to aj pri vysokých rýchlostiach. Model M3 CS sa dá objednať aj s cestnými pneumatikami Michelin Sport.

Neváhajte!

No čo hovoríte, páči sa Vám nové BMW M3 CS? Ak áno, tak rýchlo objednávajte, pretože je dosť možné, že už teraz je neskoro. Špeciálna edícia modelu je totiž limitovaná na približne 1200 kusov. BMW M3 CS sa vyrába už od marca a objednávky sa prijímajú od januára 2018.

Zdroje: BMW/startstop.sk

Exit mobile version