Domov SPRÁVY News Majitelia áut Kia a Hyundai zbystrite. Zlodeji majú nový “Game Boy”

Majitelia áut Kia a Hyundai zbystrite. Zlodeji majú nový “Game Boy”

Foto: startstop.sk, Jakub Suplata

Problémy s krádežami nie sú cudzie ani pre značky Hyundai a Kia. V posledných rokoch skupina Kia Boys ukázala rôzne metódy na kradnutie automobilov s lacnou technológiou, ako napríklad použitím nabíjačky USB, pomocou ktorej dokázali odblokovať spínač zapaľovania vozidla. Odvtedy sú útoky sofistikovanejšie a zlodeji s vyššími ambíciami začali vyhľadávať elektromobily Hyundai ako cieľ.

Ich nástroj vás možno prekvapí. Zariadenie, ktoré zlodeji používajú, klame výzorom a vyzerá ako prenosná herná konzola Nintendo Game Boy z konca minulého storočia. Správy o ukradnutých vozidlách Hyundai Ioniq 5 sa začali objavovať koncom minulého roka. Majitelia sa prebúdzali na chýbajúce vozidlá alebo upozornenia na mobilných telefónoch, že ich autá boli odomknuté a nakoniec ich nebolo možné sledovať z aplikácie.

Foto: Hyundai
Game Boy

Technicky sa zariadenie nazýva emulátor, ktorý kreatívni zlodeji prerobili tak, aby vyzeral ako klasická konzola od Nintenda. Toto zariadenie nieje žiadna novinka, avšak elektromobily z Hyundai Motor Group sú žiaľ „kompatibilné“ s emulátorom.

Foto: Nintento

Keď sa auto prebudí dotykom kľučky dverí a aktiváciou protokolu tzv. podávania rúk medzi autom a kľúčom. Na emulátore sa aktivuje program, ktorý začne komunikáciu s autom. Zariadenie prinúti vozidlo, aby si myslelo, že je v blízkosti legitímny kľúč, pomocou špecifického algoritmu, ktorý nakoniec vypočíta správny kód v priebehu niekoľkých sekúnd.

Foto: startstop.sk, Jakub Suplata

V minulosti sme videli sofistikovanejšie technické útoky. Najbežnejšie boli útoky na relé, kde zariadenie oklame auto, aby si myslelo, že kľúč je vo vzdialenosti niekoľkých centimetrov a nie desiatky metrov od vozidla. Dokonca aj vozidlá Tesly boli náchylné na tieto typy útokov. V niektorých prípadoch dokonca majitelia ani neboli v rovnakej krajine ako auto, keď došlo ku krádeži.

Emulátor v odeve hernej konzoly odomkne vozidlo a môže byť použité ako kľúč na prebudenie auta. Keď je zlodej bezpečne ďaleko od miesta činu, môže odstrániť moduly pripojenia auta, aby sa GPS a sledovanie v aplikácii stali zbytočnými.

Foto: KIA

Predajcovia zariadenia tvrdia, že Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 a Genesis GV60 môžu byť ukradnuté v priebehu niekoľkých sekúnd. Ďalšie domáce modely kórejskej automobilky, ktorých sa to týka, sú Kia Niro, Forte a K5. Existuje množstvo ďalších modelov, ktoré sú tiež náchylné na tento typ útoku, ale vyžadujú vygenerovanie jedinečného PIN kódu pomocou VIN vozidla, ktorý je viditeľný z exteriéru vozidla.

Dobrou správou je, že cenovka zariadenia je astronomická. Niekoľko kusov, s ktorými sa portál InsideEVs stretol, malo cenu od 16 000 do 30 000 USD.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokJedna z učebníc základnej školy jazdeckej skončí. Kvôli emisiám
Nasledujúci článokNajhoršia križovatka v Bratislave po 30 rokoch dostane semafor. Lenže všetko bude inak, než všetci dúfajú