startstop

Najhoršia križovatka v Bratislave po 30 rokoch dostane semafor. Lenže všetko bude inak, než všetci dúfajú

Najhoršia križovatka v Bratislave (foto: Google Maps)

Najhoršia križovatka v Bratislave (foto: Google Maps)

Križovatka Vrakunskej, Trnavskej a Ivanskej cesty v Bratislave sa dočká plánovanej obnovy, počas ktorej sa motoristi musia pripraviť na dopravné obmedzenia. Opravy začínajú už v utorok.

Pokazili tu všetko, čo sa pokaziť dalo

Najhoršia križovatka v Bratislave je tá, v ktorej sa spájajú priechod pre chodcov, Vrakunská, Trnavská Ivanská cesta a trojkoľajové železničné priecestie bez závor. Motoristi idúci z Vrakune smerom na Trnavskú cestu majú jeden pruh spolu s tými, ktorí odbočujú doprava na Ivanskú, preto si musia svojvoľne vytvoriť tretí jazdný pruh a následne pri prejazde križovatkou s neprehľadným horizontom riskovať. Podobne je to v opačnom smere s tým, že vodiči idúci od Trnavskej na Vrakunskú nemajú ako vidieť chodcov prichádzajúcich zľava. A pre zmenu, vodiči idúci z Ivanskej cesty nesmú odbočovať doľava.

Na problémy spojené s týmto nebezpečným dopravným úsekom upozorňujú odborníci aj verejnosť už takmer tridsať rokov, ale až teraz sa dočkali zmien. Je však otázne, či povedú k zlepšeniu situácie.

Pohľad na križovatku zhora (foto: Google Maps)
Dve desiatky obetí ani petícia obyvateľov nie sú dosť

Podľa denníka cas.sk na tejto križovatke denne riskujú desiatky chodcov a podľa denníka SME patrila táto križovatka so železničným priecestím k trom najviac nehodovým v krajine. Podľa údajov tu zomrelo už takmer 20 ľudí.

Ešte pred 14 rokmi matka chlapca, ktorého na danom mieste zrazil vlak, iniciovala petíciu za zlepšenie bezpečnosti križovatky. Obyvatelia ju odovzdali v 2010. Mesto žiadali o vybudovanie dvoch mimoúrovňových priechodov, svetelnej signalizácie aj znižovanie hluku z premávky. V lokalite sa nachádza škola, internát, zastávky MHD, veľké nákupné centrá Avion a IKEA, hotel a sídliská.

Podľa uvedeného je za absurdne dlhé neriešenie situácie zodpovedný komplikovaný vzťah medzi mestom a železnicami – rozumejme správne, majetkové pomery. Pozemky tu pritom vlastnia práve mesto a Železnice SR (ŽSR).

Lokalita sa v uplynulých rokoch dočkala menších bezpečnostných zlepšení, ako premaľovania čiar na ceste. Naďalej ale dané priecestie nie je vybavené závorami a križovatka nie je riadená svetelnou signalizáciou. Od utorka bude, avšak inak, než by motoristi očakávali.

Oprava križovatky počas júla a augusta

Ako informovalo mesto Bratislava na Facebooku, počas júla a augusta bude prebiehať oprava železničného priecestia na križovatke Trnavskej a Ivanskej cesty.

Oprava železničného priecestia v Bratislave

Z dôvodu prác bude nutné toto priecestie uzavrieť od 9.7. do 5.8. Obchádzkové trasy budú vyznačené dopravným značením a povedú po Galvaniho, Rožňavskej či Slovinskej. Prejazd cez Trnavskú cestu v mieste prác bude možný v jednom jazdnom pruhu (opravovaný bude vždy len jeden jazdný pruh). Doprava bude riadená prenosnou svetelnou signalizáciou.

Kvôli prebiehajúcim prácam dôjde k dočasnej zmene trasy liniek 63 a 163. V oboch smeroch budú premávať medzi zastávkami Klientske centrum a Avion obchádzkou cez Rožňavskú a Galvaniho. Na obchádzkovej trase linky v oboch smeroch obslúžia zastávky: Slovinská, Depo Trnávka, Bojnická a Na križovatkách a Ivanská cesta (len v smere do centra). V oboch smeroch neobslúžia zastávky: Trnavská cesta, Martinský cintorín, Clementisova, Slowackého a Ivanská cesta (v smere Avion).

Zároveň budú dočasne zrušené MHD zastávky v tomto úseku Trnavskej, konkrétne Clementisova obojsmerne. Na Ivanskej ceste budú dočasne zrušené zastávky Slowackého obojsmerne a Ivanská cesta v smere do centra.

Mesto neavizuje, že by sa na danej križovatke výraznejšie zlepšila bezpečnosť, a teda apel obyvateľov bude musieť pokračovať naďalej.

Exit mobile version