Domov SPRÁVY News Mazda MX-5 príde v Európe o dvojlitrový motor

Mazda MX-5 príde v Európe o dvojlitrový motor

Foto: Mazda

Populárny športiak Mazda MX-5 ostane v ponuke už len s menším a menej výkonným agregátom. Teda, minimálne v Európe.

Mazda MX-5 patrí k veľmi obľúbeným športovým vozidlám. Je totiž cenovo dostupná, no zároveň ponúka veľa zábavy za volantom. Miata však nikdy nebola o astronomických výkonoch, ale o nízkej hmotnosti, skvelej ovládateľnosti a pravom pôžitku z jazdy. Súčasná štvrtá generácia napriek tomu ponúkala pri verzii s 2,0-litrovým 4-valcom slušných 135 kW, teda 184 koní. Tomu je však v Európe koniec.

Dvojliter končí

Japonská automobilka totiž z ponuky modelu MX-5 vyradzuje spomínaný dvojliter. Toto rozhodnutie sa týka celej Európy s výnimkou Veľkej Británie, kde bude väčší agregát k dispozícii aj naďalej. V ostatných krajinách starého kontinentu však Miatu kúpite už len s 1,5-litrovým a menej výkonným motorom. Ten produkuje totiž iba 97 kW (132 k) a 152 Nm krútiaceho momentu.

Mazda MX-5
Foto: Mazda

Oznámenie o vyradení dvojlitra z ponuky Mazdy MX-5 prišlo pred pár týždňami počas mediálneho podujatia v Chorvátsku. Magazín Motor1 ohľadom toho oslovil aj samotnú automobilku, ktorá ukončenie 2,0-litrového agregátu potvrdila.

Môžu za to emisie

„Mazda prestane v Európe ponúkať MX-5 modelového roka 2024 s motorom 2,0 litra, zatiaľ čo verzia s motorom 1,5 bude naďalej dostupná. Toto rozhodnutie je v súlade so záväzkom spoločnosti Mazda dodávať vozidlá, ktoré spĺňajú potreby trhu a emisné predpisy a zároveň zachovávajú radosť z jazdy. Stále sú však na sklade k dispozícii varianty s motorom 2,0, ktoré sa líšia podľa jednotlivých trhov. Motor 2,0 bude aj naďalej dostupný na trhu Spojeného kráľovstva,” znie vo vyhlásení od Markéty Kuklovej, manažérky pre vzťahy s verejnosťou a podujatia spoločnosti Mazda.

Mazda MX-5
Foto: Mazda

Záujemcovia o Miatu s dvojlitrom tak stále majú šancu, no po vypredaní skladových zásob už tento variant definitívne na európskom trhu skončí. Či sa väčší motor niekedy do MX-5 vráti, je zatiaľ otázne. Nová generácia bude pravdepodobne elektrifikovaná, čo by mohlo dať priestor na použitie väčšieho agregátu so súčasným splnením prísnych emisných predpisov. V súčasnosti však ide len o čistú špekuláciu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMotor1.com
Predchádzajúci článokZačal sa predaj auta za 15-tisíc, už v základe má všetko podstatné
Nasledujúci článokZačína sa Festival of Speed v Goodwoode, za volant Subaru WRX sadne rýchlosť