startstop

Jaguar Land Rover vyhlásením šokuje, vyrábal autá zbytočne. Dotkne sa rozhodnutie zrušiť 6 modelov aj Nitry?

Ilustračná fotografia: Interiér Jaguar F-Pace SVR

Ilustračná fotografia: Interiér Jaguar F-Pace SVR

Jaguar sa rozhodol pre radikálny krok. V jeho ponuke totiž skončia takmer všetky súčasné modely. Výnimkou bude len SUV, ktoré ostane v portfóliu ako jediné. (aktualizované)

Takýto rázny krok čakal asi málokto. Značka Jaguar síce dlhodobo hovorí o svojich ambicióznych elektrických plánoch, no náhle ukončenie prakticky celého portfólia nepredpovedal azda nikto. Automobilka vidí budúcnosť v elektrike a do roku 2025 sa chce stať aj plne elektrickou značkou. Jej ciele nenarušil ani pomalšie rastúci dopyt po EV. Mnohí výrobcovia kvôli tomu odkladali svoje plány, no Jaguar si pevne stojí za svojim.

V interview pre magazín Automotive News Europe však prišiel zástupca Jaguar Land Rover s vyhlásením, ktoré viacerých doslova šokovalo. Do konca roka vyradia z ponuky až šesť svojich modelov. Konkrétne ide o vozidlá XE, XF sedan, XF kombi, F-Type, E-Pace a I-Pace. V portfóliu tak ostane len jeden jediný model, a to SUV F-Pace.

Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Prekvapivé je obzvlášť ukončenie ich doteraz jediného elektromobilu I-Pace. Jaguar v minulosti tvrdil, že bude súčasťou ponuky spolu s novými elektrickými modelmi. Značka však očividne zmenila názor a ich elektrický crossover čaká taktiež zánik.

Takmer nulová ziskovosť

Ukončenie až 6 zo svojich 7 modelov má dočinenia hlavne so ziskami. Šéf Jaguaru Adrian Mardell mal totiž nedávno prezradiť investorom, že spomínaná šestica modelov generuje takmer nulový zisk. Dokonca ich nazval „produktami nižšej hodnoty“. Najvyšší šéf značky tak bol k investorom viac než úprimný. Jediným profitovým modelom bol teda F-Pace.

Ten ako jediný ostane v ponuke značky, no aj jeho dni sú vzhľadom na plne elektrickú stratégiu Jaguaru zrátané. Automobilka predstaví neskôr v tomto roku koncept na ukážku novej elektrickej éry.

Jej súčasťou by mal byť aj nový gran tourer, ktorý bude stáť viac ako 100 000 libier (približne 119-tisíc eur). Údajne sa však pripravuje aj veľké SUV.

Spoločnosť JLR sa rozhodla zamerať na vozidlá s nižším predajným objemom, no vyšším ziskom v snahe ísť po krku Bentley. Hlavný rozdiel medzi týmito dvoma britskými automobilkami však spočíva v tom, že Bentley bude pokračovať v predaji áut so spaľovacím motorom aj v nasledujúcom desaťročí. Pôvodný plán bol prejsť do roku 2030 na čisto elektrické portfólio, no tento cieľ nedávno odložili o tri roky. A práve to môže dať Jaguaru istú konkurenčnú nevýhodu. Alebo sa mýlime?

Aktualizácia 22.7.2024:

Ktoré modely sa vyrábajú v Nitre?

Nitriansky závod Jaguar Land Rover vyrába nové autá pre zákazníkov v takmer 130 krajinách. Ide o prémiové off-roady  Land Rover Discovery, Defender 90, 110 a 130 a úžitkový Defender Hard Top.

Má sa za to, že avizované prípadné škrty v modelovom sortimente Jaguar Land Rover sa Nitry týkať nebudú.

Exit mobile version