Domov SPRÁVY News Nové verzie Porsche Macan sa dojazdom vyrovnajú spaľovákom

Nové verzie Porsche Macan sa dojazdom vyrovnajú spaľovákom

Foto: Porsche

Nové Porsche Macan s pohonom zadných kolies je mimoriadne efektívne a ponúka kombinovaný dojazd WLTP až 641 kilometrov.

Zatiaľ čo nový Macan so zadným náhonom sa zameral predovšetkým na vysokú účinnosť a dojazd, nový Macan 4S vyplní medzeru medzi Macanom 4 a Macanom Turbo. Nový Macan 4S má výkon až 380 kW (516 k). Pre všetky modely Macan je dostupný aj nový off-roadový dizajnový balík.

Porsche Macan
Foto: Porsche
100 kWh batéria a vysoko účinná elektronika

Nový vstupný model elektrického Macanu získava energiu z vysokonapäťovej batérie s celkovou kapacitou 100 kWh. Pohon zabezpečuje výhradne elektromotor na zadnej náprave, ktorý je použitý v Macane 4 s priemerom 210 milimetrov, dĺžkou 200 mm a výkonom 250 kW (340 k). Elektrický motor má 480-ampérový impulzný invertor (PWR), v ktorom je použitý vysoko účinný polovodičový materiál karbid kremíka (SiC) na zabezpečenie vyššej účinnosti. Výrazne znižuje spínacie straty a umožňuje vyššie spínacie frekvencie. V kombinácii s funkciou Launch Control produkuje Macan výkon s overboostom až 265 kW (360 k) a maximálny krútiaci moment 563 Nm. Z miesta dosiahne stovku za 5,7 sekundy a má maximálnu rýchlosť 220 km/h. Bez pohonu všetkých kolies je Macan o 110 kilogramov ľahší ako Macan 4, a preto vyžaduje menej elektriny na pohon. Výsledkom je kombinovaný dojazd WLTP až 641 km.

Porsche Macan
Foto: Porsche
Zlatá stredná cesta

Macan 4S má nový motor zadnej nápravy a výkonný 600-ampérový pulzný menič SiC. Elektromotor má priemer 230 milimetrov a dĺžku 150 milimetrov. Spolu s motorom prednej nápravy použitým aj v modeloch Macan 4 a Turbo to vedie k systémovému výkonu 330 kW (448 k) s krátkym overboostom výkonu až na 380 kW (516 k). S funkciou Launch Control je maximálny krútiaci moment 820 Nm. Pomocou Launch Control Macan 4S šprintuje z 0 na 100 km/h za 4,1 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 240 km/h. Má kombinovaný dojazd WLTP až 606 km. Macan 4S je štandardne vybavený adaptívnym vzduchovým odpružením s vyrovnávacím systémom a výškovým nastavením. Porsche Torque Vectoring Plus a riadenie zadnej nápravy umožňujú ďalšiu optimalizáciu podvozku pre zvýšenie výkonu a komfortu.

Foto: Porsche

Nové modely majú všetky kvality druhej generácie Macanu, vrátane dizajnu s aerodynamikou optimalizovanou na dojazd s koeficientom odporu vzduchu 0,25. 800-voltová architektúra Premium Platform Electric (PPE) umožňuje jednosmerný nabíjací výkon do 270 kW. Vysokonapäťovú batériu je možné nabiť z 10 na 80 percent za približne 21 minút.

Nová farba, kolesá a off-roadový balík

Nová farba exteriéru Slate Grey Neo je teraz k dispozícii pre všetky modely Macan. Do portfólia kolies pribudli 20-palcové kolesá Macan S. Pre všetky modely je voliteľne dostupný aj nový off-roadový dizajnový balík, ktorý ešte viac zlepšuje každodennú použiteľnosť modelu Macan. Pozmenená geometria predného nárazníka zväčšila nájazdový uhol až na 17,4 stupňa v závislosti od modelu (so vzduchovým pružením na špeciálne zvýšenej úrovni). V kombinácii s adaptívnym vzduchovým pružením zvyšuje off-roadový dizajnový balík aj svetlú výšku o 10 mm na 195 mm pri normálnom nastavení.

Foto: Porsche

Porsche ponúka balík v dvoch farbách: v šedej Vesuvius a vo farbe exteriéru. Predný nárazník, prahové lišty, panely difúzora a strešné lišty sú následne lakované. V ponuke sú aj zodpovedajúce 21-palcové terénne kolesá vo farbe Vesuvius Grey. Pre zákazníkov, ktorí si vyberú variant terénneho dizajnového balíka vo farbe exteriéru auta, sú v rovnakej farbe lakované aj bočné lišty. Strešné lišty je možné objednať v čiernej, striebornej alebo Turbonite, avšak iba pre model s označením Turbo.

Porsche Macan
Foto: Porsche

Pre Macan, Macan 4 a Macan 4S je terénny predný nárazník s vložkou vo farbe Vesuvius Grey dostupný aj samostatne. Nájazdový uhol sa zväčšuje ako pri off-roadovom dizajnovom balíku.

Porsche Driver Experience s novým dizajnom a novou funkciou

S elektrifikáciou Macanu zaviedlo Porsche do svojho elektrického SUV modelu nový systém zobrazovania a ovládania. Porsche Driver Experience ponúka kombináciu digitálnych a analógových prvkov. Patrí medzi ne združený prístroj s 12,6-palcovým zakriveným displejom, 10,9-palcový displej pre cestujúcich, head-up displej s technológiou rozšírenej reality a ambientné osvetlenie. Porsche vylepšilo dizajn obrazoviek pre všetky modely Macan. Teraz obsahujú uvítaciu animáciu, aktualizovaný modernejší vzhľad a novú aplikáciu Themes, ktorú možno použiť na úpravu farby pozadia displejov a okolitého osvetlenia tak, aby zodpovedali farbe exteriéru, s dvanástimi farbami.

Porsche Macan
Foto: Porsche

Dva nové modely sú dostupné na objednávku už teraz a zákazníkom budú doručené v druhej polovici roka. Ceny vrátane DPH začínajú v Nemecku na 80 700 eurách za Macan a 90 700 eur za Macan 4S.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS Porsche
Predchádzajúci článokNová generácia BMW X5 je šokujúca a rozporuplná. Špionážne fotky umožnili získať prvú predstavu o dizajne
Nasledujúci článokVeľký VW Tiguan končí, náhradou bude čínsky VW TAYRON. Príde ešte tento rok