Domov SPRÁVY Elektromobilita Je prístup Audi správny? Jeho nový najlacnejší model ide proti zákonom trhu,...

Je prístup Audi správny? Jeho nový najlacnejší model ide proti zákonom trhu, dovoliť si ho má každý

Foto: Audi

Automobilka predstavuje najlacnejšiu verziu. Za nižšiu cenu dostanete menšiu batériu, s ešte nižším dojazdom. To je Audi Q4 35 e-tron.

Audi svoj najlacnejší elektromobil priviedlo na trh už v roku 2021. Minulým rokom prešiel tento model faceliftom. Až teraz však spoznávame najlacnejšiu variantu, Audi Q4 35 e-tron. Ešte nižšia cena má však za následok viacero negatív. Bude aj napriek tomu predajným hitom alebo upadne do zabudnutia?

Audi Q4 35 e-tron
Foto: Audi
Stojí za to? 

Automobilka z nemeckého Ingolstadtu sa vydala cestou nižšej ceny na úkor batérie, dojazdu a nabíjacieho výkonu. Novinka je v podstate nastaveným zrkadlom koncernovej Škody Enyaq Tour 50. Doterajšia najslabšia verzia s označením 45 e-tron s pohonom zadnej nápravy disponovala výkonom 286 koní a dojazdom na úrovni 531 km.

Vstupná brána do sveta elektromobility v podaní štyroch kruhov si musí vystačiť s kapacitou batérie len 52 kWh. O pohon sa stará jediný elektromotor, ktorý produkuje výkon 125 kW (170 koní) umiestnený na zadnej náprave. Z 10 na 80% kapacity batérie sa cez DC rýchlo-nabíjačku dostanete približne za 25 minút, a to výkonom 145 kW.

Audi Q4 35 e-tron
Foto: Audi
Výkonnostné parametre? Fajn.

Pochopiteľne, základný model svojimi výkonmi nejak extra neoslní. V priamke zvládne novinka šprint z 0 na 100 km/h za rovných, nie príliš svižných 9 sekúnd a maximálna rýchlosť najmenšieho elektrického Q-čka je 160 km/h. Oproti doterajšiemu základnému vyhotoveniu tak zaostáva v akcelerácií o 2,1 sekundy a maximálnej rýchlosti o rovných 20 kilometrov za hodinu. Treba teda zvážiť, či novinka naozaj stojí za to alebo sa oplatí siahnuť po výkonnejšej variante, pri uvážení, že slabšia verzia vám ušetrí 7350 eur.

Audi Q4 35 e-tron
Foto: Audi
Aspoň bohatšia výbava?

Audi Q4 35 e-tron v základe nejak veľmi nových majiteľov neohúri ani zvlášť bohatou výbavou. V základe dostanete infotainment MMI s navigáciou, elektronicky ovládané veko batožinového priestoru, alebo vyhrievané sedadlá v prvom rade.

Nadchádzajúci prvok výbavy sa však netýka len najlacnejšej verzia. Celý modelový rad Q4 e-tron po novom dostala aktualizáciu infotainmentu, ktorý teraz ponúka prístup do obchodu s aplikáciami Audi Application Store. Vylepšený je aj hlasový asistent, ktorý sa teraz spolieha na umelú inteligenciu prostredníctvom služby ChatGPT.

Presné ceny pre náš trh zatiaľ nepoznáme, avšak v Nemecku tento model vstupuje na tamojší trh s cenovkou 45 600 eur za klasický model. Za vizuálne atraktívnejší model Sportback si musia nemeckí zákazníci pripraviť ešte o 2000 eur viac.

Audi Q4 35 e-tron
Foto: Audi

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJaudi-mediacenter.com
Predchádzajúci článok2100 km bez tankovania a nabíjania, toto je nový kráľ PHEV
Nasledujúci článokNádherný kabriolet so závanom nostalgie očarí ornitológov

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here