Domov SPRÁVY News Nabíja sa elektromobil so zapnutými výstražnými svetlami rýchlejšie?

Nabíja sa elektromobil so zapnutými výstražnými svetlami rýchlejšie?

Foto: Jaguar

Po triku s vlhkou handrou na rúčke nabíjačky Tesla je tu ďalší spôsob ako oklamať a zrýchliť nabíjanie. Tentokrát sa to netýka nabíjačky, ale konkrétneho elektromobilu.

Trik s mokrou handrou na zrýchlenie nabíjania dával zmysel. Studená voda oklamala snímač teploty v rukoväti nabíjacej stanice, aby si myslela, že je chladnejšia, čo nabíjačke umožňuje poskytovať viac energie. To je logické, aj keď to nie je bezpečné ani odporúčané. Samotná Tesla pripomína: Toto nerobte. Napriek tomu aspoň rozumieme, prečo to môže fungovať, aj keď to nie je dobrý nápad.

Trik s výstražným svetlom počas nabíjania na Jaguari I-Pace nebol zatiaľ nijak objasnený. Fámy kolovali po fórach roky, ale nie je jasné, odkiaľ pochádzajú. Všetko, čo sme sa tam dozvedeli, bolo, že ak zapnete výstražné svetlá pred začiatkom nabíjania a necháte ich zapnuté po celú dobu, získate rýchlejšie nabíjanie. Až doteraz neexistoval žiadny praktický test teórie. Neexistovalo ani vysvetlenie, prečo by to mohlo fungovať. Všade bolo toto tvrdenie označené za „hlúpy mýtus“. Je tu ale jeden problém: Podľa jedného testu to skutočne funguje.

Foto: Jaguar
Vykonal praktický test

Podľa portálu Inside EVs to jeden z majiteľov vozidla Jaguar I-Pace modelového roku 2019 vyskúšal. Už od začiatku bolo jasné, že je niečo inak. Majiteľ elektromobilu poznamenal, že auto len málokedy udržalo nabíjací výkon nad 90 kW nad 11 alebo 12 %. So zapnutými výstražnými svetlami je však schopný vytiahnuť viac ako 100 kW pri 30 %. Väčšina vyššieho nabíjacieho výkonu prichádza na začiatku nabíjacieho cyklu, ale vozidlo so zapnutými výstražnými svetlami zaznamenáva mierne vyššie hodnoty počas celého nabíjania.

Foto: Jaguar

Konečný výsledok: čas nabíjania so zapnutými výstražnými svetlami z 10 na 80 % trval 42 minút, čo je o 8 minút rýchlejšie ako jeho posledné nabíjanie z 10 na 80 %.

Existujú dôvody, prečo byť skeptický voči takémuto triku. Je to len jedno video a nabíjacie stanice môžu byť nekonzistentné. Taktiež nabíjačka ukončila nabíjanie s autom na 93 % a odmietla sa znovu pripojiť k vozidlu. Viac podrobností o tomto teste si môžete pozrieť vo videu.

Máte elektromobil? Skúšali ste už niekedy nabíjať so zapnutými výstražnými svetlami? Dajte nám vedieť.

JAGUAR I-PACE HAZARD LIGHTS DC FAST CHARGING

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJInside EVs
Predchádzajúci článokRusovce zaviedli nové 100€ pokuty, spoluobčania môžu hlásiť priestupky aj dodatočne
Nasledujúci článokJediný na Slovensku aj v zahraničí platný doklad o PZP. Máte ho pri sebe?