Domov SPRÁVY News Jediný na Slovensku aj v zahraničí platný doklad o PZP. Máte ho...

Jediný na Slovensku aj v zahraničí platný doklad o PZP. Máte ho pri sebe?

Foto: miccolino/Adobestock.com

V prípade, že patrí motorové vozidlo k vašej každodennej výbave, veľmi dobre viete, že povinné zmluvné poistenie (PZP) je pre vás a vaše auto povinným poistením. Bez tohto špeciálneho krytia by sa nemal silný stroj na vozovke ani ocitnúť, inak vám hrozí mastná pokuta, čo platí aj pre vaše plánované cesty v zahraničí. Ešte dôležitejšie ale je, že uzatvorením tohto poistenia sa treba vedieť aj preukázať, na čo vám slúži jeden jediný na Slovensku, ale aj v zahraničí platný doklad.

Zelenú kartu musíte mať pri sebe, pretože práve vďaka nej viete najjednoduchšie preukázať, že ste si túto povinnosť splnili a vaše vozidlo aj vy disponujete potrebnou ochranou.

Zelená karta je biela

Napriek svojmu názvu, Zelená karta už nie je zelená. Tento dokument sa od júna 2021 vydáva na bielom papieri, aby sa zjednodušila jeho tlač a distribúcia. Táto zmena reflektuje snahu o zefektívnenie procesov a zníženie environmentálnej záťaže.

Jej vydanie vám sprostredkuje poisťovňa, s ktorou ste zmluvu o výhodnom PZP uzatvorili. Je dobré si ale tento dokument riadne uložiť a nestratiť, pretože niektoré poisťovacie spoločnosti vám za jej opätovné vydanie môžu účtovať poplatky a tiež to nemusí byť záležitosť jedného dňa. Takže zodpovedným prístupom sa aj v tomto smere môžete vyhnúť zbytočným komplikáciám.

Funkcia a význam Zelenej karty

A na čo nám vlastne „Zelená karta“ slúži? Ide o veľmi dôležitý medzinárodne uznávaný dokument, ktorý plní úlohu dôkazu o tom, že vozidlo má platné povinné zmluvné poistenie. Jej hlavným účelom je zabezpečiť, aby vodič, ktorý cestuje aj do zahraničia, mal potrebné potvrdenie poistenia na pokrytie škôd spôsobených tretím osobám v prípade dopravnej nehody. V rámci Európy a mnohých ďalších krajín je základným dokladom, ktorý musí mať vodič počas cesty pri sebe.

Zelená karta je uznávaná systémom, ktorý zahŕňa viac ako 40 krajín vrátane všetkých členských štátov Európskej únie, niektorých krajín mimo EÚ, ako aj ďalších štátov, ktoré sú členmi tohto zoznamu.

Dá sa vybaviť aj online?

Samozrejme. V dnešnej digitálnej dobe je vybavovanie administratívnych záležitostí cez internet čoraz populárnejšie a dostupnejšie. Platí to aj v prípade výberu komplexného PZP online, po ktorého uzatvorení vám bude táto špeciálna karta vygenerovaná a vydaná. Ako sme ale spomínali, treba si ju riadne uložiť na bezpečné miesto. V prípade straty stačí požiadať o novú.

MojePZP, kde si môžete toto krytie aj kartu vybaviť, je moderná online platforma, ktorá umožňuje vybavenie a správu poistenia auta jednoducho a efektívne. Prostredníctvom jej služieb si môžete cestu k najlacnejšiemu a kompletnému krytiu v maximálnej možnej miere uľahčiť, pretože všetko riešite z domu a bez zbytočného nátlaku a straty času.

Zelená karta je nevyhnutným dokladom pre každého majiteľa motorového vozidla na jeho bezpečné cesty po Slovensku aj v zahraničí. Potvrdzuje, že vaše vozidlo má platné povinné zmluvné poistenie, a zabezpečuje, že v prípade kolízie alebo dopravnej nehody ste poistení. Uistite sa preto, že máte platnú Zelenú kartu vždy pri sebe, aby ste sa vyhli právnym komplikáciám a užili si všetky svoje cesty bez starostí.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNabíja sa elektromobil so zapnutými výstražnými svetlami rýchlejšie?
Nasledujúci článokNechávate doma otvorené vetračky? Polícia má pre vás odkaz, týka sa aj áut pred domami