Domov SPRÁVY News Môžeme len závidieť. U susedov vybudovali unikátne parkovisko

Môžeme len závidieť. U susedov vybudovali unikátne parkovisko

Supermarket PENNY otvoril v Česku najväčšie verejné solárne parkovisko v krajine. Pod kryté parkovacie miesta sa zmestí až 70 vozidiel. Na streche sa nachádzajú solárne panely, ktoré zabezpečujú energetickú sebestačnosť celej predajne. 

Solárne panely nainštalované na prístreškoch pre automobily nie sú ničím výnimočné. Doteraz však boli obľúbené najmä u majiteľov elektromobilov, ktorí si na svojich pozemkoch pri rodinných domoch mohli znižovať náklady na nabíjanie batérií, prípadne takéto parkoviská budovali súkromné firmy na nabíjanie elektromobilov v autoparkoch. S plochou 1452 metrov štvorcových však ide v súčasnosti o najväčšie verejné solárne parkovisko na území Čiech. Kapacita výroby elektrickej energie je 305 kWp. Prevádzka v Počátkách na Vysočině používa solárne panely aj na streche predajne, takže celková kapacita je až 375 kWp, čo by malo vystačiť na vyrobenie cca 350 MWh elektrickej energie za rok. Spoločnosť tvrdí, že to plne zaistí dostatok energie na prevádzku celého supermarketu.

parkovisko pri supermarkete PENNY

Vybudovali aj nabíjačky pre elektromobily?

Prebytky elektriky vyrobenej cez deň sa budú skladovať vo veľkokapacitnom batériovom úložisku s kapacitou 328 kWh. Nové parkovisko sa nachádza na mieste toho starého, stavebné práce trvali 4 mesiace. Pre návštevníkov supermarketu PENNY ponúkne solárne parkovisko tú výhodu, že vozidlo budú mať zaparkované v tieni. Aj keď si to podobný projekt priam pýta, na parkovisku zatiaľ nie sú vybudované žiadne nabíjacie body pre elektromobily. Dodávateľom solárnych panelov a veľkokapacitného úložiska sa stala spoločnosť Deucalion.

parkovisko pri supermarkete PENNY

Carpoty, teda zastrešené solárne parkoviská, sú v Európe veľmi obľúbené. Mohutne sa stavajú napríklad vo Francúzsku, Nemecku alebo Holandsku. Ich výhodou je, že na ich stavbu sa využívajú existujúce plochy pri obchodoch alebo iných komerčných objektoch. Za obeť tak nepadá žiadna poľnohospodárska pôda. Napríklad vo Francúzsku platí od roku 2023 zákon, podľa ktorého sa carpoty majú využívať na všetkých parkoviskách s viac než 80 parkovacími miestami. Najväčší carport sa nachádza v Holandsku – na mieste, kde sa konajú hudobné festivaly zastrešujú až 15-tisíc parkovacích miest.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNechávate doma otvorené vetračky? Polícia má pre vás odkaz, týka sa aj áut pred domami
Nasledujúci článokČo je dôležité v letnej sezóne, ak nechcete viezť len auto?