Domov SPRÁVY News Tlak skupiny motoristov rastie: Nevzdáme sa, kým nedosiahneme náš cieľ, hovoria

Tlak skupiny motoristov rastie: Nevzdáme sa, kým nedosiahneme náš cieľ, hovoria

Olympijské hry sú o najlepších športovcoch sveta. Tak prečo na nich chýbajú automobiloví pretekári a motoršport?

Uplynulé dva týždne boli po dvoch rokoch opäť jednou veľkou oslavou svetového športu. Letné olympijské hry 2024 v Paríži priniesli fantastické výkony tých najlepších športovcov planéty a nezabudnuteľné príbehy. Svoju premiéru mal na nich tento rok skateboarding, no motoršport akosi stále chýba.

Prvý pokus sa odohral na letnej olympiáde v roku 1900, kedy sa uskutočnili preteky okolo Francúzska v dvojmiestnych Citroenoch a Peugeotoch. Ten druhý prišiel až o 36 rokov neskôr v Berlíne. Avšak napriek tomu, že Medzinárodný olympijsky výbor uznáva, že sa tieto preteky uskutočnili, nepovažuje ich za oficiálne podujatia olympiády. A odvtedy sa desiatky rokov neuskutočnil prakticky žiaden ďalší pokus o zaradenie motoristického športu na olympijské hry.

dostane sa motoršport na olympiádu?
Foto: Motor1

V roku 2001 Medzinárodný olympijský výbor vo svojej aktualizovanej olympijskej charte dokonca zakázal automobilové preteky. V kapitole 5 sa v jednom riadku uvádzalo: “Športy, disciplíny alebo podujatia, v ktorých výkon závisí najmä od mechanického pohonu, nie sú akceptovateľné.” Našťastie, výbor toto pravidlo v roku 2016 zrušil.

Prečo si teda motoršport zaslúži byť súčasťou olympijských hier?

Ak patríte do skupinky ľudí, ktorí tvrdia, že pretekári len točia volantom a vlastne nejde ani o šport, rovno vás zastavím. Motoršport totiž patrí k fyzicky extrémne náročným športom a pretekári musia byť patrične pripravený aj po kondičnej stránke. A viem o čom hovorím, keďže som niekoľko rokov aktívne pretekal v motokárach a v šampionáte Formula Student. Ako raz povedal pilot F1 Daniel Ricciardo: „I’m a high-performance athlete“. Preťaženia a fyzické vyčerpanie, ktoré jazdci zažívajú, by bežného človeka prakticky odrovnalo. Motoršport je jednoznačne šport a keď má skateboarding či breakdancing svoje miesto na olympiáde, prečo nie aj motoršport?

motokáry sú základným kameňom motoršportu
Foto: KSP Reportages
Ako však najlepšie porovnať najlepších pilotov?

To je otázka, na ktorú existuje pomerne jednoduchá odpoveď, motokáry. Ide o vstupný bod do sveta motoršportu a prakticky každý jeden pretekár si prešiel motokárovými šampionátmi. Práve v nich sa totiž najlepšie ukáže talent a schopnosti jazdca. A zároveň sú v porovnaní s vyššími kategóriami motoršportu finančne či technicky pomerne nenáročné. Len si to predstavte. Najlepší piloti súčasnosti ako Lewis Hamilton, Max Verstappen, Sébastien Ogier, Kalle Rovanperä či Fernando Alonso a mnoho ďalších, by si zmeralo svoje sily v tej najčistejšej forme motoristického športu. Preteky, ktoré by chcel vidieť azda každý motoršportový fanúšik.

A podobný scenár môže byť realitou. Medzinárodná automobilová federácia (FIA) sa totiž už posledných pár rokov snaží priniesť motokáry na olympijské hry. Ich ponuka, ktorá rátala s olympiádou v roku 2028 v Los Angeles síce neprešla, no FIA sa podľa všetkého nevzdáva. Bude tlačiť na to, aby sa motokáry stali olympijským športom od roku 2032, kedy sa hry uskutočnia v austrálskom Brisbane.

“Skutočnosť, že možnosť zaradenia motokár do oficiálneho programu olympijských hier bola zvážená, je už uspokojivým prvým krokom. Povzbudzuje nás to pokračovať v našom úsilí spresniť ponuku prispôsobenú formátu tejto jedinečnej súťaže, aby sme mohli v budúcnosti znova predložiť ponuku,“ povedal pre InsideTheGames hovorca FIA.

Foto: FIA

Dovtedy si budeme musieť vystačiť s FIA Motorsport Games, ktoré sa prvýkrát uskutočnili v roku 2019. Vtedy sa podarilo slovenskému pretekárovi Maťovi Homolovi získať bronz v kategórii TCR. Hry sa konajú každé dva roky a zastúpenie tu majú prakticky všetky kategórie motoršportu. Napriek tomu, že ide o skvelý nápad a formát, podujatiu stále chýba akási prestíž a väčšie povedomie naprieč verejnosťou. Potenciálny príchod motokár na letnú olympiádu by však mohol výrazne pomôcť zvýšiť popularitu motoristického športu.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Michal Lukačovič (@mihu_lukacovic22)

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMotor1
Predchádzajúci článokPresťahuje garsónku a s reálnym dojazdom 1300 km zahanbí EV aj LPG
Nasledujúci článokClarkson, Hammond a May definitívne skončili. Poslednú časť ich kariéry budete pozerať so slzami v očiach