Domov SPRÁVY News Zmena povinnej výbavy áut sa týka aj nás. Maják za 40 eur...

Zmena povinnej výbavy áut sa týka aj nás. Maják za 40 eur musia mať v aute aj Slováci

Výstražné svetlo Osram LEDguardian Signal V16
Výstražné svetlo Osram LEDguardian Signal V16

Prekvapujúca správa o zmene povinnej výbavy vozidiel v Španielsku sa šíri aj slovenským internetom, pretože sa týka aj Slovákov.

Aj keď to môže na prvé počutie vyznievať ako príliš divoká špekulácia, je to pravda. Španielsko už dávnejšie oznámilo zámer nahradiť výstražný trojuholník oranžovým majákom. Pôvodne ešte v roku 2021. Po niekoľkých rokoch vieme, že táto nová povinná položka bude definitívne povinnou od roku 2026, pričom používať ju môžu vodiči v Španielsku už dnes.

Už beží prechodné obdobie

Používanie majákov nadobudlo účinnosť 1. júla 2021, naďalej však motoristi môžu používať tradičný výstražný trojuholník alebo svetlo bez geolokácie až do 1. januára 2026. Od tohto dátumu budete jedinou formou výstražného zariadenia práve maják typu V16, ktorý má vstavanú geolokáciu.

Nová úprava sa pritom týka nielen domácich vozidiel, ale aj tých zo zahraničia, informuje denník Autoviny.sk na základe informácií z portálu HealthPlan.

Núdzové svetlá typu V16 obsahujú geolokačný systém, ktorý po aktivácii odošle každých 100 sekúnd signál do cloudu DGT 3.0. Tým poskytuje informáciu o presnej polohe vozidla. Má to širší význam. Operátori potom môžu upraviť elektronické diaľničné systémy, aby ostatných vodičov informovali, že na danom úseku sa vyskytuje vozidlo s poruchou.

Na internete dnes nájdete množstvo oranžových majákov, avšak tie nie sú vhodné na použitie v Španielsku. Dôležitá je svietivosť i geolokácia.
Na internete dnes nájdete množstvo oranžových majákov, avšak tie nie sú vhodné na použitie v Španielsku. Dôležitá je svietivosť i geolokácia.

Nie je to len oranžové svetlo

Maják typu V16 má niekoľko vlastností, ktoré z neho robia vhodný doplnok k štandardným výstražným trojuholníkom:

  • vodeodolnosť a prachuvzdornosť na úrovni aspoň IP54;
  • viditeľnosť na viac ako 1 kilometer;
  • svietivosť 40 až 80 cd (kandela);
  • vlastný zdroj elektrickej energie;
  • pozorovací uhol/viditeľnosť z 360°.

Koľko to bude stáť?

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že prínos pre bezpečnosť cestnej premávky je nespochybniteľný. Avšak domnievame sa, že význam výstražného trojuholníka takisto nemožno  spochybňovať a jeho prítomnosť v povinnej výbave by sme odporúčali ponechať naďalej. Totiž, trojuholník môžete umiestniť aj pred neprehľadnú zákrutu, zatiaľ čo maják musí byť priamo na vozidle.

To, čo môže ale motoristov zamrzieť, je cena tejto novej povinnej výbavy.

Cena oranžového majáka V16 s geolokáciou sa pohybuje medzi 35 až 40 eurami, čo je pomerne vysoká suma.

Nové automobily by mali byť s touto povinnou výbavou predávané už v základe, avšak majitelia už prevádzkovaných vozidiel si budú musieť zaplatiť novú výbavu sami.

Povinnosť majú aj slovenské vozidlá

Pripomíname, že keď sa vydáte svojím vozidlom evidovaným na Slovensku do zahraničia, je vašou povinnosťou dodržiavať miestne zákony, vrátane predpisov týkajúcich sa povinnej výbavy.

To znamená, že keď dnes vyrazíte na španielske cesty svojím alebo požičaným vozidlom, musí obsahovať aj výstražný trojuholník alebo maják typu V16. Od roku 2026 bude povinný iba maják.

Má sa za vysoko pravdepodobné, že postupom času si tento maják namiesto výstražného trojuholníka nájde cestu do legislatívy ostatných krajín EÚ, vrátane Slovenska. Zatiaľ sa však u nás takáto novela zákona nepripravuje, respektíve neavizuje.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokZSE Otvorilo prvú nabíjaciu lokalitu pre elektrické motorky
Nasledujúci článokPotvrdené: Nová Mazda 6 bude prerobeným čínskym autom, dostane sa aj k nám