Domov SPRÁVY News Mizéria u protinožcov. Najstaršia značka odchádza z trhu

Mizéria u protinožcov. Najstaršia značka odchádza z trhu

Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Najdlhšie nepretržite fungujúca automobilová značka v Austrálii oznámila, že opúšťa tamojší trh s novými automobilmi. Stane sa tak k 1. novembru 2024.

Austrálsky portál Drive informuje o odchode značky Citroën z trhu. Odvoláva sa pritom sa oznámenie spoločnosti Inchcape, ktorá je zodpovedná za miestny dovoz a predaj modelov Citroën. Francúzska automobilová značka, ktorá v Austrálii pôsobí od roku 1923, ukončí predaj od 1. novembra 2024. Automobilka napočítala za prvý polrok 2024 len 87 predaných nových vozidiel. Mesačne sa pritom v Austrálii predá viac než 100-tisíc nových vozidiel. Medziročne ide o pokles 35 %. Od svojho vrcholu v roku 2007 sa predaje Citroënu prepadli o 94 percent. V posledných mesiacoch predaja sa vozidlá budú ponúkať so zľavou až do výšky 30-tisíc austrálskych dolárov (cca 18-tisíc eur). Citroën v súčasnosti ponúka v Austrálii portfólio štyroch modelov: C3, C4, C5 Aircross a C5 X. Prvý Citroën prišiel do Austrálie v roku 1923, teda len 4 roky po založení spoločnosti.

Citroën C5 Aircross
Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos
Budúcnosť nevidia ružovo

Generálny riaditeľ Citroënu Australia David Owen v písomnom vyhlásení uviedol: „Rozhodnutie pre Citroën Australia ukončiť predaj nových vozidiel nebolo prijaté ľahko, bolo prijaté po dôkladnom zvážení súčasných a budúcich produktov dostupných pre našu krajinu v kontexte preferencií a požiadaviek austrálskych kupujúcich.“ Nové smerovanie značky, ktoré chce vyrábať jednoduché a cenovo dostupné vozidlá, tak zrejme nebolo kompatibilné s preferenciami austrálskeho trhu, kde medzi najpredávanejšie nové automobily patria veľké SUV a pick-upy. Podľa austrálskych zákonov sú automobilky povinné poskytnúť až 10 rokov po opustení trhu podporu na náhradné diely a údržbu.

Ford Ranger. Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Najpredávanejšou značkou v Austrálii je Toyota, ktorá za prvých 6 mesiacov tohto roka dokázala predať 121 301 vozidiel. Trhovou dvojkou je Ford so 49 622 predanými vozidlami a trojkou Mazda so 48 547 ks. Medzi najpredávanejšie modely v krajine patrí Ford Ranger, Toyota Hilux, Toyota RAV4, Mitsubishi Outlander či Isuzu D-Max. V TOP 10 najpredávanejších automobilov svieti len jediný elektromobil – Tesla Model Y. Elektromobily tvoria v Austrálii približne 8-percentný podiel z predaja nových áut.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJDRIVE
Predchádzajúci článokTip starých vodičov: Preskakovanie prevodových stupňov pre nižšiu spotrebu paliva
Nasledujúci článokMasívny pokles ceny. Pri tomto EV teraz ušetríte 16-tisíc €