startstop

Nová skupina U oprávňuje riadiť autá snov, robí sa bez praktickej skúšky

Zadná strana vodičského preukazu

Zadná strana vodičského preukazu

Podobne ako na silné motocykle aj na silné autá bude musieť byť špeciálny vodičský preukaz. Zlepší to ale situáciu na cestách a rozšíri sa tento trend aj do iných krajín?

Vodiči vysoko výkonných vozidiel v Južnej Austrálii budú musieť od decembra mať nový vodičský preukaz triedy U. V opačnom prípade sa vystavujú riziku pokuty 2 500 dolárov. Ak ich polícia prichytí pri riadení vozidla bez nového oprávnenia opakovane, môžu sa dokonca dostať do väzenia. Od 1. decembra 2024 musia všetci vodiči vysoko výkonných vozidiel, ktoré sú klasifikované ako vozidlá s pomerom výkonu k hmotnosti 276 kW na tonu alebo vyšším, byť držiteľmi vodičského preukazu triedy U.

Foto: Ferrari

Ak čakáte, že žiadatelia o tento vodičský preukaz budú musieť absolvovať nejaký špeciálny výcvik, tak vás sklameme. Nový vodičák bude možné získať absolvovaním online kurzu. Ten stojí v prepočte 60 dolárov a je navrhnutý tak, aby vzdelával vodiča o bezpečnej prevádzke vysoko výkonného vozidla, rizikách spojených s jeho riadením a bezpečnostných funkciách, ktorými sú tieto vozidlá vybavené. Záverečná písomná skúška má trvanie 30 až 45 minút.

Vláda Južnej Austrálie ešte minulý rok pri prijatí tohto opatrenia oznámila, že táto povinnosť sa dotkne približne 270 vodičov športových a výkonných automobilov. Problematické bude aj aktivovanie športových režimov automobilov v zastavaných územiach miest. Ak vodič pri tom spôsobí dopravnú nehodu, bude mu hroziť prísnejší trest.

Exit mobile version