Domov SPRÁVY News Z Lincolnu Navigator je globálne superluxusné SUV

Z Lincolnu Navigator je globálne superluxusné SUV

Foto: Lincoln

V poradí tretia generácia vlajkovej lode americkej značky Lincoln uzrela svetlo sveta. Navigator prichádza s odvážnym, novým dizajnom, prepracovaným interiérom a novými funkciami.

Navigator dostane množstvo noviniek pre rok 2025, vrátane novej 48-palcovej panoramatickej obrazovky s prístrojmi, funkciami infotainmentu a obrazovkou spolujazdca. Sedadlá v druhom rade majú masážnu funkciu a pasažieri v treťom rade sa môžu tešiť aspoň na vyhrievanie. K zostave sa pripája dvojica nových motívov Black Label: Enlighten a Atmospheric.

Foto: Lincoln
Dizajn

Jeho dynamickú a sebavedomú prednú časť zvýrazňuje mriežka chladiča s integrovanou svetelnou lištou, ktorá stojí vzpriamene a pevne. Predstavuje sebavedomý a moderný vzhľad, ktorý je konzistentný. Svetelná lišta sa pri približovaní vozidla postupne rozsvieti od stredu smerom von, čo je súčasťou uvítacej animácie Lincoln Embrace. Podobne fungujú aj nové zadné svetlá. Zúžená línia strechy a integrované strešné lyžiny dodávajú vozidlu moderný profil. Chýba tradičný chróm a sú pridané matné hliníkové akcenty pre moderný vzhľad.

Lincoln Navigator
Foto: Lincoln

Zatiaľ čo 22-palcové kolesá sú štandardom, 24-palcové hliníkové disky s vysokým leskom Ebony alebo Luster Nickel sú pre Navigator k dispozícii po prvýkrát. Pre športovejší štýl ponúka dostupný balík Jet Appearance Package jedinečné 22-palcové vysoko lesklé hliníkové disky Ebony čiernej farby, plus čierne vonkajšie akcenty na lište remeňa, mriežke chladiča, obložení predného nárazníka, strešnom nosiči a odznakom Lincoln v balíku Jet Appearance Package.

Lincoln Navigator
Foto: Lincoln

Srdce mohutného SUV

Nový Navigator má v ponuke len jednu možnosť pohonu, ale s výkonom 440 koní. Vidlicový šesťvalec s objemom 3,5 litra a s dvoma turbodúchadlami. Spárovaný je s 10-stupňovou automatickou prevodovkou, ktorá preraďuje prevodové stupne dostatočne obratne, aby nerušila driemajúcich cestujúcich. Nový Navigator zvládne šprint na stovku za 5,3 sekundy. Rýchlosť v priamke je však miestom, kde výkonnostný potenciál tohto obrovského monštra začína, ale aj končí.

Lincoln Navigator
Foto: Lincoln
Interiér

Interiér Lincolnu Navigator je priestranný a skutočne luxusný, s bohatými materiálmi a funkciami navrhnutými tak, aby cestujúci mali maximálne pohodlie. Vodičove sedadlo je elektricky nastaviteľné do 24 rôznych smerov. Samozrejmosťou je vyhrievanie, ventilovanie, ale aj masáž. Balík Black Label posúva veci ešte ďalej s prednými sedadlami nastaviteľnými v 30 smeroch, ktoré sú tak prispôsobiteľné, že si dokonca môžete nastaviť jednotlivé ľavé a pravé stehenné opierky do rôznych výšok.

Druhý rad ponúka lavicu so sedadlami alebo kapitánske kreslá s rovnako širokými možnosťami nastavení ako tie predné. Obrovská veľkosť Navigatora môže byť nevýhodou v premávke alebo pri parkovaní, ale je prínosom, keď príde čas zbaliť sa na dovolenku. Modely s krátkym rázvorom majú obmedzený nákladový priestor, keď sa používajú všetky tri rady sedadiel, ale priestor sa zväčší, keď sa zloží tretí rad. Pre maximálny objem batožinového priestoru sú modely Navigator L s dlhým rázvorom tou správnou voľbou pri častom používaní tretieho radu sedadiel.

Foto: Lincoln
Cena

Očakáva sa, že cena vlajkovej lode Lincoln Navigator v roku 2025 bude začínať tesne pod 100 000 USD a bude stúpať až na 117 000 USD v závislosti od výbavy. Zákazníci sa musia rozhodnúť, či im stačí kratší alebo potrebujú dlhší rázvor kolies. K dispozícii bude aj balík Heavy-Duty Trailer Tow, ktorý odomkne maximálnu ťažnú kapacitu na 4 000 kg.

Lincoln Navigator
Foto: Lincoln

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS Lincoln
Predchádzajúci článokMustang ako sedan či off-road? Ford má zaujímavé plány
Nasledujúci článokS elektromobilom na dovolenku – overte si jednu vec