Domov SPRÁVY News Špeciálny režim na 25 km ceste: Zákaz používania bezpečnostných pásov

Špeciálny režim na 25 km ceste: Zákaz používania bezpečnostných pásov

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška

V Európe nájdete úseky, na ktorých platí špeciálny režim. Tento raz vám predstavíme oficiálne najdlhšiu ľadovú cestu v Európe, ktorá sa nachádza v Estónsku. Platí tu niekoľko špeciálnych pravidiel.

Medzi vodičmi vyhľadávané patria najmä alpské priesmyky s nekonečným množstvom zákrut, ale originálny jazdný zážitok ponúka aj najdlhšia ľadová cesta v Európe nachádzajúca sa na zamrznutom úseku Baltského mora. Táto cesta spája estónske pobrežie s ostrovom Hiiumaa. Pochopiteľne, je dostupná len v zime, no platia tu niektoré dosť nekonvenčné pravidlá jazdy. Napríklad je zakázane po nej jazdiť po západe slnka, používať bezpečnostné pásy, mať rozostup menší ako 250 metrov a jazdiť rýchlosťou medzi 25 a 40 km/h. Takisto je na cestu zakázané vojsť s vozidlom ťažším ako 2,5 tony.

Foto: Visit Estonia
Súčasť kultúry

S jazdou po ľadových a zasnežených cestách si spájame skôr cestovanie po regiónoch vo Fínsku alebo Švédsku, ale cestovanie po zamrznutej vode je súčasťou aj estónskej kultúry. Už germánski rytieri v 13. storočí to robili na koňoch na ceste na ostrovy, dedinčania používali hrubý ľad na privážanie zásob z pevniny a aj divé zvieratá ako medvede, losy a vlci ho používali na presúvanie sa na ostrovy a späť pri hľadaní potravy. Aj keď pre obyvateľov, ktorí sa ľad vydať boja, existuje alternatíva v podobe trajektov, jazda autom po ľadových cestách je, pochopiteľne, lacnejšia.

V zime, keď je ľad dostatočne hrubý a tvrdý, je bežné vidieť denne stovky vozidiel jazdiť po tejto ceste. Platia tu však špeciálne pravidlá, ktoré sa neuplatňujú nikde inde v Európe. V prvom rade musí vodič dodržiavať rýchlosť po 25 alebo nad 40 km/h. Je totiž preukázané, že rýchlosť v tomto spektre dlhodobo môže spôsobovať praskanie ľadu. Pneumatiky a pohyb auta totiž vytvárajú v týchto rýchlostiach vibrácie podobné vlne na prove lode a keď sa ňou ide dostatočne dlho, vlna naberie dostatok sily na to, aby mohla spôsobiť poškodenie ľadu. A to môže byť pre iných cestovateľov veľmi nebezpečné. A napokon zákaz používania bezpečnostných pásov je v tomto prípade logický – v prípade prepadnutia vozidla do ľadovej vody má posádka väčšiu šancu vyslobodiť sa z potápajúceho sa vozidla.

How to drive along a 26km ice road - BBC News

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokOriginálny a veľkolepý. Nový Outlander príde už o pár týždňov
Nasledujúci článokNajznámejšia luxusná limuzína v problémoch, toto sa deje