Domov SPRÁVY News Škoda Elroq poodhalila interiér, využije recyklované oblečenie

Škoda Elroq poodhalila interiér, využije recyklované oblečenie

Foto: Škoda

Škoda zverejnila prvé skice interiéru nového kompaktného elektromobilu Elroq. Okrem prvého pohľadu do kabíny sa dozvedáme o ďalšom pokroku v oblasti udržateľnosti v dizajne automobilového interiéru.

Pokiaľ automobilky chcú znižovať svoju uhlíkovú stopu, musia zavádzať ďalšie a ďalšie udržateľné materiály. Tento raz sú zdrojmi recyklovaných materiálov pre poťahy sedadiel a iné látky v kabíne recyklované PET fľaše i oblečenie odovzdané na recykláciu. Recyklát sa opätovne spracúva na vysokokvalitnú priadzu a tkaninu. Škoda Elroq, ktorej predstavenie je oficiálne naplánované na jeseň, bude v tomto ohľade jedinečná.

Štyri dizajny interiéru s vysokým podielom udržateľných materiálov

Aj v prípade modelu Elroq, ktorý je rozmerovo menší ako Enyaq, očakávame priestranný interiér definovaný jednoduchými a čistými líniami, ktoré sú podstatou aktuálneho dizajnového jazyka Škody Modern Solid. Zákazníci si budú môcť vybrať zo štyroch možností dizajnu interiéru: Studio, Loft, Lodge a Suite. Každý z nich obsahuje väčší podiel udržateľných materiálov.

Napríklad interiér Loft využíva materiál Recytitan. Ten je zo 78 % tvorený recyklovaním PET fliaš a vôbec po prvýkrát v modeloch Škoda aj recyklovaním oblečenia. Tmavú sivomodrú látku dopĺňajú tmavé prvky z umelej kože a žlté reflexné prešívanie. Látka použitá v interiéri Lodge zase obsahuje materiál Technofil vyrobený z vlákien ECONYL z recyklovaného nylonu, ktoré sa vyrábajú zo starých rybárskych sietí a zvyškov látok. Tento typ interiéru kombinuje čiernu látku so svetlosivou umelou kožou, pričom je zvýraznený výrazným kontrastným oranžovým prešívaním a oranžovými bezpečnostnými pásmi.

Škoda Elroq
Foto: Škoda
Rybárske siete a PET fľaše opätovne využité 

Škoda neustále rozvíja používanie udržateľných materiálov, a to naprieč svojim celým produktovým portfóliom. V rámci zvyšovania podielu nových udržateľných riešení je materiál Recytitan použitý vo výplniach dverí, poťahoch sedadiel, prístrojovej doske, lakťovej opierke a kolennej opierke. Materiál obsahuje 78 % recyklovaného PET, ktorého zdrojom sú napríklad plastové fľaše od nápojov či vody. 6 % tvoria mechanicky recyklované vlákna zo starého oblečenia. Zmes vlákien prechádza spracovaním bez chemického ošetrenia.

Materiál Technofil pozostáva zo 75 % z recyklovaných vlákien ECONYL a z 25 % z polyesteru. Na výrobu tejto tkaniny sa používa nylonový odpad, ako sú rybárske siete, zvyšky látok alebo koberce, ktoré by inak skončili na skládke. Recyklát sa spracuje na novú nylonovú priadzu ECONYL. Tento materiál podľa Škody výborne odoláva oderu i opotrebovaniu a je tiež 100 % regenerovateľný, čo umožňuje opakovanú recykláciu vlákien bez toho, aby prichádzalo k strate kvality.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS Škoda
Predchádzajúci článokDvojitá prerušovaná čiara na ceste: Čo znamená a je tu dovolené predchádzať?
Nasledujúci článokPresťahuje garsónku a s reálnym dojazdom 1300 km zahanbí EV aj LPG