Domov SPRÁVY News Teraz predávajú len dve EV, no do roku 2030 dajú zbohom spaľovacím...

Teraz predávajú len dve EV, no do roku 2030 dajú zbohom spaľovacím motorom

Foto: Nissan

Nissan zostáva verný svojmu cieľu a v Európe sa chce stať plne elektrickou značkou. A to napriek tomu, že predaje elektromobilov nedosahujú očakávané výsledky.

Predaje elektromobilov nedosahujú v roku 2024 predpovedané čísla, čo predstaviteľom automobiliek spôsobuje vrásky na čele. Nielenže kvôli tomu posúvajú svoje elektrické plány, no stagnácia trhu s elektromobilmi im nenahráva ani v otázke emisných limitov, ktoré budú od budúceho roka v EÚ ešte prísnejšie. Nissan sa napriek týmto prekážkam nevzdáva svojho plánu byť v Európe od roku 2030 plne elektrickou značkou.

Ako uvádza Autocar, japonská značka sa minulý rok zaviazala, že do začiatku budúceho desaťročia postupne ukončí výrobu svojich spaľovacích a hybridných modelov v Európe, a uviedla, že všetky nové modely uvedené na tomto trhu budú elektrické. Tohto cieľa sa držia aj napriek nie príliš priaznivej situácii na súčasnom trhu. V prvých šiestich mesiacoch tohto roka mali čisto elektrické vozidlá v EÚ len 12,5 % podiel na trhu. To je medziročný pokles o 0,4 %. Prognózy pritom hovorili o ďalšom raste.

Nissan Qashqai
Foto: Nissan
Chystajú hneď niekoľko elektromobilov

Nissan však v súčasnosti pracuje na elektrických nástupcoch modelov Qashqai, Juke, Leaf a elektrickej Micre, ktoré sa budú vyrábať v britskom Sunderlande. Jeho súčasný elektrický modelový rad pritom pozostáva len z SUV Ariya a modelu Leaf. Cieľ byť do 2030 elektrickou značkou sa preto môže javiť až ako príliš ambiciózny.

„Náš obchodný plán je veľmi jasný: do roku 2030 chceme v Európe dosiahnuť 100 % elektrického predaja,“ tvrdí Mayra Gonzálezová, šéfka predaja európskeho zastúpenia Nissanu. „Kľúčové je, že odteraz až do roku 2027 musíme premýšľať, ako čo najlepšie vyvážiť portfólio medzi elektrickými, spaľovacími a hybridnými vozidlami. V Európe vidíme veľa nejednotnosti [medzi krajinami] v spôsobe, akým elektrifikácia napreduje, a my musíme poskytovať vozidlá, ktoré sú v súlade s týmto vývojom. Kľúčové bude vyvážené [modelové] portfólio. Naša stratégia elektrifikácie je však jasná,“ dodala Gonzálezová.

Nissan Ariya
Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Nissan zatiaľ nezverejnil dátumy premiér novej generácie elektrických vozidiel, no v súčasnosti rozširuje a modernizuje svoj výrobný závod v Sunderlande. Či sa budú elektrické a spaľovacie modely produkovať na tej istej výrobnej linke, je zatiaľ otázne. Šéf plánovania Nissan Europe François Bailly však naznačil, že existujúce spaľovacie a hybridné modely by mohli mať ešte dlhú životnosť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutocar
Predchádzajúci článokSTK u susedov sú festivalom korupcie. Policajnou kontrolou neprešlo ani jedno auto
Nasledujúci článokMercedes-AMG GT3 Edition 130Y oslavuje jubileum motoršportu