Domov SPRÁVY News Na elektrinu ešte nechcú jazdiť všetci. Volvo predstavuje spaľovacie SUV XC90

Na elektrinu ešte nechcú jazdiť všetci. Volvo predstavuje spaľovacie SUV XC90

Foto: Volvo

Volvo predstavuje modernizovanú vlajkovú loď – hybridné SUV XC90. To prichádza s upraveným dizajnom exteriéru, prepracovaným interiérom a komfortnejšie naladeným podvozkom. 

Volvo XC90 patrí medzi najbezpečnejšie vozidlá na svete. Aj keď Volvo už pred viac ako rokom predstavilo model EX90, ktorý sa však k prvým zákazníkom dostane len tento mesiac, XC90 so spaľovacími motormi bude na trhu fungovať ďalej. Okrem mild-hybridného pohonu prichádza aj ako plug-in hybrid s elektrickým dojazdom viac ako 70 kilometrov. Predstavitelia značky pri premiére poukázali na skutočnosť, že mnohí vodiči budú môcť absolvovať svoje každodenné cesty s nulovými výfukovými emisiami. Približne polovica vzdialenosti, ktorú najazdia najnovšie plug-in hybridné vozidlá značky Volvo, sa prejde na čisto elektrický pohon. Napokon, pri dlhších cestách spojí Volvo XC90 hybridné hnacie ústrojenstvo s účinným zážihovým motorom, ktorý predĺži dojazd o viac ako 800 km. Samozrejme, k dispozícii je tiež kombinovaný výkon zážihového motora a elektromotora. To pokiaľ chcete využívať stály pohon všetkých kolies alebo jazdiť v teréne.

Volvo XC90
Foto: Volvo

Dizajn automobilu odráža prebiehajúci prechod značky Volvo k plnej elektrifikácii a evokuje prvky najnovších elektromobilov s logom Volvo. Napriek tomu sa však najväčšia novinka pravdepodobne nachádza vo vnútri. Vynovený interiér ponúka vyššiu mieru praktického využitia a prináša do modelu XC90 používateľské prostredie, aké vidno v nových elektrických vozidlách EX90 a EX30. Väčšia centrálna dotyková obrazovka s vyšším rozlíšením vylepšuje používateľský zážitok a otvára dvere do sveta nových funkcií, aplikácií a, samozrejme, pravidelných aktualizácií softvéru prostredníctvom bezdrôtového prenosu.

Volvo XC90
Foto: Volvo
Praktickejší interiér

Vynovený interiér sa vyznačuje prepracovanou prednou časťou kabíny, ktorá predstavuje to najlepšie zo súčasného škandinávskeho dizajnu. Prístrojová doska má výraznejšie horizontálny tvar než doteraz, obsahuje ozdobné panely vyrobené z recyklovaných materiálov, ktoré jej dodávajú textúrovanejší povrch, a je rozdelená novými zvislými vetracími otvormi. Vylepšené osvetlenie prispieva k ešte luxusnejšiemu pocitu v noci.

Volvo XC90
Foto: Volvo

Na základe spätnej väzby od súčasných majiteľov modelu XC90 sa zmenila konfigurácia kabíny, aby bola ešte praktickejšia. Dizajnéri vytvorili ďalšie úložné priestory v stredovej konzole, ako napríklad ďalší držiak nápojov, a pre väčšie pohodlie umiestnili bezdrôtovú nabíjačku mobilných telefónov až za stredový tunel, oddelene od hlavného odkladacieho priestoru.

Foto: Volvo

„Z nového modelu XC90 vyžaruje sebavedomie – veď prečo by nemalo? Naša hybridná vlajková loď je už roky jedným z našich najpredávanejších modelov a u mnohých zákazníkov je dodnes obľúbená,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Volvo Cars Jim Rowan. „Či už hľadáte pohodlie, priestrannosť, luxus, všestrannosť alebo efektívnosť hybridu, model XC90 to spĺňa v každom ohľade. Keď to zrátame, model XC90 a jeho plne elektrický súrodenec EX90 ponúkajú zákazníkom možnosti, ktoré im najviac vyhovujú, a poskytujú nám vyvážené portfólio produktov v rámci nášho pokračujúceho prechodu na úplnú elektrifikáciu.“

Foto: Volvo
Špičková bezpečnosť

Volvo XC90 je vybavené pokročilou bezpečnostnou klietkou, ako aj komplexnou súpravou prvkov aktívnej bezpečnosti. Pomocou radaru a prednej kamery dokáže XC90 rozpoznať, či sa odklonilo do protiidúceho jazdného pruhu, alebo pomôže vodičovi vyhnúť sa neúmyselnému zídeniu z cesty. Pomocou brzdenia a riadenia dokáže zabrániť zrážkam s inými vozidlami, chodcami, cyklistami alebo veľkými zvieratami. Volvo hovorí tiež o vylepšenom komforte jazdy. Každý jednotlivý tlmič sa teraz dokáže mechanicky prispôsobiť aktuálnym podmienkam na ceste.

Volvo XC90
Foto: Volvo

Voliteľným prvkom výbave naďalej zostáva vzduchové pruženie. Spolupracuje s aktívnym podvozkom a monitoruje vozidlo, cestu a vodiča rýchlosťou 500-krát za sekundu, aby sa zabezpečila čo najpohodlnejšia jazda. Volvo XC90 so vzduchovým pružením sa dokáže znížiť o 20 mm alebo zvýšiť o 40 mm. Po modernizácii bola do niektorých častí vozidla pridaná ďalšia izolácia. Tá zaisťuje dodatočnú ochranu pred hlukom vetra a hlukom odvaľovania pneumatík.

Nové Volvo XC90 je možné objednávať už teraz. Začiatok výroby je naplánovaný na záverečnú časť roka 2024. Prvé dodávky zákazníkom by sa mali začať približne na konci roka.

A tale of two flagships: Volvo EX90 meets the new Volvo XC90

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS Volvo
Predchádzajúci článokVäčšia batéria, drsnejší vzhľad. IONIQ 5 XRT je EV do púšte
Nasledujúci článokĎalšia automobilka zmenila názor na elektromobily, cieľ byť do 6 rokov iba e-značkou je minulosť