Domov SPRÁVY Elektromobilita Senzácia v Bratislave, elektromobil sa nabíjal výkonom 403 kW

Senzácia v Bratislave, elektromobil sa nabíjal výkonom 403 kW

Foto: startstop.sk, Karol Gajdoš

Slovenský výrobca nabíjacích staníc a prevádzkovateľ nabíjacej siete Ejoin otvoril v Bratislave pri Avione nový nabíjací hub. Poskytuje spolu 6 nabíjacích miest s celkovým výkonom až 600 kW. 

Nový nabíjací hub otvorili zástupcovia spoločnosti Ejoin spolu s cyklistom Petrom Saganom, ktorý na miesto prišiel na Tesle Cybertruck. Funkcie nového nabíjacieho hubu boli odprezentované práve na tomto elektromobile, ktorý je zatiaľ jediným na Slovensku a v Česku. Výrobca udáva maximálny nabíjací výkon na úrovni 350 kW, ale počas nabíjania dosiahol nabíjací výkon krátkodobo aj hodnoty nad 400 kW.

nabíjací hub spoločnosti Ejoin v Bratislave
Foto: startstop.sk, Karol Gajdoš

Na parkovisku pri OC Korzo susediacemu s nákupným centrom Avion a obchodom s nábytkom IKEA pri bratislavskom letisku sa nachádzajú tri stojany, pričom každý z nich je vybavený dvoma nabíjacími portami. Prvé dva nabíjacie konektory dokážu nabíjať elektromobil s výkonom viac ako 400 kW, zvyšné poskytujú maximálny nabíjací výkon viac než 200 kW. Celkový výkon na jeden nabíjací bod je až 600 kW. Túto istú hodnotu dokáže rozdeliť plošne na všetky nabíjacie miesta. Maximálny nabíjací výkon, aký bude generovať nabíjací port, teda závisí predovšetkým na miere obsadenosti nabíjacích miest a maximálnom nabíjacom výkone, ktorý poskytuje samotný elektromobil. V prípade potreby prevádzkovateľ nevylučuje do budúcna rozšírenie maximálneho nabíjacieho výkonu.

nabíjací hub spoločnosti Ejoin v Bratislave
Foto: startstop.sk, Karol Gajdoš
Miesto na občerstvenie a oddych

Inštalované nabíjacie stojany obsahujú výkonové jednotky od spoločnosti Huawei. Sú chladené kvapalinou, preto dokážu poskytovať vysoký nabíjací výkon a to intenzívne a dlhodobo. Podobne ako napríklad na novom nabíjacom hube ZSE na Landererovej, pre elektromobilistov tu je pripravená prevádzka na občerstvenie a oddych. Prevádzka v súčasnosti beží v testovacom režime, neskôr by tu mala pribudnúť aj pekáreň.

Foto: startstop.sk, Karol Gajdoš

Čo sa týka úhrady za nabíjanie, platiť je zatiaľ možné dvoma spôsobmi – bankovou kartou alebo kartou Ejoin. Roaming pre zákazníkov iných poskytovateľov ako Ionity, Greenway alebo ZSE Drive zatiaľ nie je spustený, ale predstavitelia spoločnosti Ejoin to do budúcnosti nevylúčili. Takisto prebiehajú v tomto smere rokovania s prevádzkovateľmi značkových kariet vybraných značiek ako napríklad Mercedes alebo Kia.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVyťahujte lízingové kalkulačky, prichádza 265-koňové rodinné SUV
Nasledujúci článokŠpekulant z Čiech zavádzal verejnosť aj novinárov. Chcel sa obohatiť na úkor čínskej automobilky Hongqi