Domov SPRÁVY News Slovenské mesto spustí novú parkovaciu politiku, niektorí zaplatia aj 400 €

Slovenské mesto spustí novú parkovaciu politiku, niektorí zaplatia aj 400 €

koronavírus

Mesto Martin pripravuje novú parkovaciu politiku, ktorá zvýhodní rezidentov. Mestské zastupiteľstvo už jednohlasne prijalo všeobecne záväzné nariadenie. To nahradí doterajší systém parkovania.

Nový systém parkovania mesta Martin je nastavený tak, že rezidenti za prvé auto v rodine platiť nebudú. Za druhé si zaplatia 130 €, prípadne za tretie 400 € ročne. Ku všetkým rezidentským parkovacím kartám získajú rezidenti kredit vo výške 200 hodín pre svoje návštevy. Pre rezidentov zóny, ktorí nemajú auto, prípadne svoje auto parkujú v garáži alebo na vlastnom pozemku, majú nárok na parkovaciu kartu Návšteva zóny s počtom hodín 360/ročne. Obyvatelia Martina si môžu zakúpiť aj parkovaciu kartu pre špecifickú zónu, v ktorej nemajú evidovaný trvalý pobyt. Cena takejto parkovacej karty je stanovená na 70 €.

Ceny parkovania pre návštevníkov a obyvateľov mimo svojich rezidentských zón sa budú líšiť podľa lokality a spôsobu platby. Napríklad pri mestskom úrade bude parkovanie stáť 1,80 € za hodinu cez aplikáciu a 2,10 € pri platbe cez SMS. Automobily s dĺžkou nad 5,35 metra nebudú mať nárok na vydanie akéhokoľvek typu parkovacej karty. Nový systém počíta so zvýhodnenou cenou parkovacích kariet pre obyvateľov s trvalým pobytom v meste Martin. Ročný poplatok bude 189 eur do pásma S a 280 € do všetkých regulovaných zón.

Viac informácií o novom parkovacom systéme v Martine nájdete na tomto odkaze.

Tridsiatka a spomaľovače vo Valči

Tranzit osobnej i nákladnej dopravy sa čoraz stupňuje. Najhoršia situácia je cez víkendy v zime, keď masy lyžiarov prichádzajú do priľahlého lyžiarskeho strediska. Cez obec prechádzajú tisíce áut, mnohí vodiči pritom nerešpektujú najvyššiu dovolenú rýchlosť 50 km/h. Po sťažnostiach miestnych musel zasiahnuť starosta. Po novom sú na hlavnom ťahu osadené spomaľovacie prahy a vodiči môžu cez obec prechádzať nanajvýš 30 km/h rýchlosťou.

Ako povedal starosta Valče pre denník SME, sa stole sa mu začali kopiť sťažnosti obyvateľov, najmä rodičov detí, ktoré sa po cestách pohybujú na bicykloch alebo korčuliach. “Súčasná premávka a šoféri idúci prirýchlo sú pre ne nebezpeční,“ povedal starosta. V obci preto nainštalovali celkovo až 15 spomaľovacích prahov, prevažne na dlhších a rovných úsekoch, na ktorých vodiči často nedodržiavali najvyššiu povolenú rýchlosť. Niektoré z nich sú osadené aj na hlavnej ceste, ale len v časti, ktorá patrí do správy obce. Na štátnu cestnú komunikáciu spomaľovací prah osadiť nemožno.

Niektorí obyvatelia preferovali skôr radary, pretože spomaľovacie prahy znižujú plynulosť jazdy. „Radary by zraneniam nezabránili, preto sme zvolili retardéry, ktoré šoférov prinútia spomaliť,“ vysvetlil pre denník SME starosta Štefan Keltoš. Okrem spomaľovačom zaviedla obec Valča aj zónu so zníženou rýchlosťou na 30 km/h. Tá začína na prvej križovatke na začiatku obce a končí na jej konci. Samozrejme, platí obojsmerne.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmyturiec.sme.sk
Predchádzajúci článokČínske automobilky sú existenčná hrozba, tvrdí Ford
Nasledujúci článokZ Bruselu prišiel naliehavý tón: Automobilky čaká dokonalá búrka, miliardové pokuty sú len začiatok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here