startstop

Kráľ Nürburgringu. Mercedes-AMG One vylepšil svoj vlastný rekord

Foto: Mercedes

Najrýchlejšie sériové auto, aké kedy jazdilo na Nürburgringu. To je Mercedes-AMG One, ktorý pokoril svoj vlastný rekord a dostal sa pod magickú hranicu.

Rekordný čas medzi produkčnými vozidlami sa v posledných rokoch stal predmetom súboja značiek Porsche, Mercedes a Lamborghini. V roku 2018 vytvorili nový rekord práve Taliani s modelom Aventador SVJ LP770-4 a časom 6:44,97. O dva roky neskôr však na Nordschleife prišiel Mercedes so superšportom AMG GT Black Series a čas Lamborghini pokorili o 1,3 sekundy. V roku 2021 sa do hry zapojilo aj Porsche a rekord bol opäť pokorený, a to výrazným spôsobom. S 911 GT2 RS Manthey Performance Kit totiž zajazdili čas 6:38,835.

Mercedes ale chcel svoj rekord späť, a tak v októbri 2022 priviezli na Nürburgring dlho očakávaný hyperšport s motorom z F1, AMG One. Rekordný čas Porsche bol pokorený a Mercedes sa stal opäť kráľom Zeleného pekla. Nemci však cítili, že čas 6 minút a 35,18 sekundy nie je dosť dobrý a videli priestor na jeho zlepšenie.

Foto: Mercedes
Prvé produkčné auto s časom pod 6:30 min

Nedávno sa preto vrátili na miesto činu s cieľom pokoriť svoj vlastný čas. Za volantom hyperšportu sedel opäť továrenský jazdec a ambasádor Mercedesu-AMG Maro Engel. Svoj predchádzajúci čas doslova rozdrvil a vytvoril nový rekord s hodnotou 6:29,09. Mercedes-AMG One sa tak stal vôbec prvým produkčným autom, ktoré zdolalo hranicu 6 minút a 30 sekúnd. Svoj vlastný rekord vylepšil počas tretieho meraného kola. Panovali pritom priam ideálne podmienky s teplotou vzduchu 15°C a teplotou asfaltu 20°C.

„Pred dvoma rokmi neboli ideálne podmienky a niektoré úseky trate boli ešte trochu vlhké. Vedeli sme, že máme na viac, a chceli sme to ukázať. Dnes sme mohli demonštrovať maximálny potenciál vozidla AMG One. Ďakujem celému tímu z Affalterbachu za dôveru, ktorú do mňa vložili. Bolo mi veľkým potešením a cťou, že som mohol zajazdiť toto rekordné kolo s takýmto jedinečným vozidlom,“ povedal Maro Engel.

Či sa v blízkej budúcnosti podarí tento čas prekonať, je otázne. Veľa áut s potenciálom vyzvať AMG One totiž nie je. Jedným z nich je jednoznačne Aston Martin Valkyrie a možno aj pripravovaný nástupca Ferrari LaFerrari či McLaren W1, ktorý bude mať svetovú premiéru už o pár dní.

Exit mobile version