Domov SPRÁVY News Veľká novinka na Slovensku: Štát mení vydávanie EČV aj iné úkony

Veľká novinka na Slovensku: Štát mení vydávanie EČV aj iné úkony

S kúpou nového či jazdeného vozidla je spojených hneď niekoľko administratívnych úkonov ešte pred tým, než sa s ním vydáte do premávky. Štát teraz tieto procesy zjednodušil. 

V prvom rade štát zavádza jednorazové tabuľky s evidenčným číslom obsahujúcim písmená C alebo M. Doteraz sa pri kúpe nových alebo dovezených vozidiel, ktoré ešte neboli prihlásené na dopravnom inšpektoráte, využívali plechové tabuľky. Tie sa po riadnom zaevidovaní vozidla museli vrátiť predajcovi alebo okresnému úradu, čo bolo mnohokrát administratívne náročné. Nové tabuľky budú vyrobené zo syntetického polyesteru odolného voči poškodeniu a poveternostným vplyvom.

Tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno C by mali po novom vydávať len okresné úrady. Tabuľky by mali vyznačenú dobu platnosti a vodiči vozidiel by ich už tak nemuseli vracať. Subjekty predávajúce úžitkové vozidlá budú môcť naďalej využívať klasické plechové tabuľky, keďže k nim môžu mať vydané mýtne jednotky. Poplatok za jednorazové tabuľky bude 5 € za kus, teda spolu 10 € na jedno vozidlo. Predajcovia nových vozidiel ich majú vydávať vlastníkom po zakúpení vozidla na dobu maximálne 30 dní. Ročne sa predpokladá vydanie do 100 000 jednorazových párov tabuliek so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcich písmeno M a 60.000 až 80.000 párov takýchto tabuliek obsahujúcich písmeno C.

Ďalšou zásadnou novinkou je prihlasovanie nových a jednotlivo dovezených vozidiel na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte. Doteraz bolo možné vozidlo prihlásiť len na dopravnom inšpektoráte podľa miesta pobytu držiteľa vozidla. Po novelizácii zákona tak bude možné urobiť na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte.

Zmeny v prideľovaní EČV

Evidenčné čísla s písmenami EL a EV budú po novom vydávané už len pre čisto elektrické vozidlá. Doteraz platilo, že takého evidenčné čísla bolo možné vydávať pre akékoľvek vozidlá nabíjateľné z externej elektrickej siete, to znamená, že na takého tabuľky mali nárok aj vodiči plug-in hybridných vozidiel. Držitelia hybridov, ktorým boli tabuľky už vydané, nebudú musieť vozidlá preregistrovať a tieto tabuľky im zostanú.

Elektronické služby Národnej evidencie vozidiel bude možné používať aj bez plastovej karty osvedčenia o evidencii časť I. Zároveň pribudnú nové e-služby pre vývoz vozidiel do cudziny a na opätovné zaradenie vozidla do premávky po jeho dočasnom vyradení z evidencie. Ministerstvo vnútra pristúpilo aj k úprave pravidiel pri vytváraní vlastných evidenčných čísel. Cieľom je eliminovať hanlivé a vulgárne výrazy. Zakázaná bude kombinácia písmen a číslic vytvárajúca alebo evokujúca hanlivé či vulgárne výrazy, a to aj v cudzom jazyku. Neprípustné budú aj texty propagujúce hnutia potláčajúce práva a slobody občanov či rôzne formy nenávisti a neznášanlivosti. Zakázané bude aj používanie evidenčných čísiel začínajúcich na písmená SS.

Štát ruší možnosť vydávať „podsvietené“ tabuľky zo zmesi polykarbonátu a polyesteru vyžarujúce svetlo pri zapnutom osvetlení. A napokon sa upraví aj systém vytvárania diplomatických evidenčných čísiel i okruh subjektov, ktorým ich bude možné prideliť. Zmení sa skladba diplomatického evidenčného čísla. Po novom bude na začiatku mať diplomatické vozidlo dve smerodajné písmená podľa druhu diplomatického subjektu. Nasledovať bude štátny znak SK a 5 číslic.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMVSR
Predchádzajúci článokJeep zvoláva do servisov státisíce áut, hrozí im riziko požiaru
Nasledujúci článokAuto vs bicykel: Čo je v špičke rýchlejšie, majú záchytné parkoviská zmysel?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here