startstop

Tesla Robotaxi – samojazdiace EV bez káblov pošle taxikárov na úrad práce

Foto: Tesla

Elon Musk predstavil v Hollywoode prototyp nového elektrického vozidla. Nemá pedále ani volant, poskytuje priestor pre dvoch pasažierov a disponuje nahor sa otvárajúcimi dverami. 

Tesla Robotaxi je očakávané autonómne vozidlo s futuristickým dizajnom a motýlími dverami. Vozidlo nielenže neobsahuje volant ani pedále, ale nemá dokonca ani nabíjací port – nabíjanie totiž prebieha indukčne.

Foto: Tesla

V ďalšom texte budeme uvádzať vyjadrenia, ktoré Musk počas predstavenia vozidla povedal. Podobne ako v prípade prvej premiéry Cybertrucku, treba jeho slová brať s rezervou a počkať si, s akými špecifikáciami príde sériové vozidlo, ktoré bude schválené pre používanie na verejných cestách.

Foto: Tesla

Musk povedal, že očakáva, že autonómne autá budú 10 až 20-krát bezpečnejšie ako vozidlá riadené ľuďmi. Ich prevádzka bude výrazne lacnejšia ako napríklad MHD. Kým náklady na jazdu s Robotaxi môžu stáť okolo 0,20 dolára za míľu (1,6 km), mestský autobus má náklady 1 dolár na míľu. Prvé vozidlá by sa mali objaviť na cestách v Texase a v Kalifornii v roku 2026 alebo 2027. Ich cena by mala byť nižšia ako 30-tisíc dolárov. Po dizajnovej stránke vidieť zrejmú inšpiráciu Cybertruckom. Dvere batožinového priestoru sa vyklápajú nahor v štýle vozidiel liftback. Špecifické sú veľké kryty diskov kolies. Musk počas prezentácie nespomenul žiadne technické špecifikácie, rozmery, konkrétnejšie informácie o pohone či dojazde. Tie totiž ešte určite nie sú definitívne a pred uvedením do sériovej výroby sa môžu zmeniť.

Foto: Tesla

S uvedením týchto vozidiel do predaja by sa v podstate každý mohol stať prevádzkovateľom malej flotily Uber. Auto totiž môžete využívať na súkromné účely, no tiež ho zaradiť do flotily Tesla Network, v ktorej si vozidlo môžu privolať iní ľudia. V tejto podobe by tak auto nemuselo byť len ako čisté pasívum, ale mohlo by generovať vedľajší príjem v čase, keď vozidlo nepotrebujete.

Musk sa snaží odviesť Teslu od výroby a predaja elektromobilov smerom k tomu, aby vyrábala roboty a zariadenia postavené na umelej inteligencii. Veľká časť ceny akcií spoločnosti je totiž založená na Muskovom dlhoročnom prísľube vyriešiť autonómnu dopravu uvedením skutočne revolučného vozidla, ktoré môže jazdiť kamkoľvek chce. Či Tesla Robotaxi túto náročnú úlohu zvládne, uvidíme už o niekoľko rokov. Musk tiež prezradil, že Tesla vyvíja robota s názvom Optimus, ktorého predajná cena bude okolo 30-tisíc dolárov.

Exit mobile version