startstop

Alpine má elektrické SUV, ale bojí sa to priznať

Foto: Alpine

Alpine, podobne ako Lotus, bola značka doteraz spätá skôr s ľahkými športovými vozidlami. Ale ani ona nechce premárniť potenciál v segmente SUV a podobne ako Lotus Eletre, aj Alpine pripravuje vozidlo s vyššou stavbou karosérie.

Keď sa pozrieme na to, ako Alpine hovorí o koncepte A390_β, cítiť z toho tak trochu prístup Ferrari k modelu Purosangue. Vo Ferrari totiž v spojení s týmto modelom nepoužívajú slovo SUV a aj v Alpine sa tomu označeniu vyhýbajú ako čert krížu. Podľa Alpine sa teda pozeráme na športový fastback. Pokiaľ si odmyslíme absenciu B-stĺpiku karosérie a futuristický interiér, mali by sme sa pozerať na produkčnú verziu. S jej výrobou by sa malo začať v druhej polovici roka 2025.

Foto: Alpine

Podrobnejšie technické špecifikácie si v Alpine zatiaľ nechávajú pre seba. Sériový model by však mal obsahovať tri elektromotory (jeden vpredu a dva vzadu). Špecialitou predného elektromotora bude možnosť jeho odpojenia, čo jednak môže priniesť nižšiu spotrebu energie, ale aj väčší zážitok za volantom. To pokiaľ budete chcieť premeniť vozidlo s pohonom všetkých kolies na auto s pohonom zadnej nápravy. Samozrejmosťou bude vektorovanie krútiaceho momentu, ktoré sa na ceste bude snažiť maskovať vyššiu pohotovostnú hmotnosť.

Foto: Alpine

Modelová ofenzíva Alpine bude pokračovať aj po predstavení A390_β. Podľa plánov automobilky by do konca desaťročia malo portfólio Alpine tvoriť najmenej sedem elektromobilov.

Exit mobile version