Domov SPRÁVY News Motoristi pozor, už o rok vám predajca môže odmietnuť predať auto so...

Motoristi pozor, už o rok vám predajca môže odmietnuť predať auto so spaľovacím motorom

Foto ilustračné: Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Že predaj automobilov so spaľovacími motormi produkujúcimi emisie CO2 bude v Európskej únii zakázaný až v roku 2035? To je síce pravda, no už v roku 2025 budú musieť automobilky spĺňať oveľa prísnejšie emisné limity ako doteraz, inak im budú hroziť obrovské pokuty. Môže sa preto pokojne stať, že zo showroomu so záujmom o vozidlo so spaľovacím motorom odídete s dlhým nosom.

Dôvodom sú čoraz prísnejšie flotilové emisie, ktoré budú musieť automobilky v členských štátoch EÚ splniť už v roku 2025. Ak sa im to nepodarí, za každé predané vozidlo, ktoré limity bude prekračovať, budú musieť platiť pokuty. Odborníci vypočítali, že súhrnná výška pokút by mohla dosiahnuť čiastku až 15 miliárd eur. To sú peniaze, ktoré automobilky nebudú môcť využiť na investície do inovácií či modernizáciu svojich výrobných závodov len preto, že ich zákazníci namiesto ekologickejších elektrických vozidiel siahli radšej po modeloch so spaľovacími motormi.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Riešenia, ako z toho von, sa javia dve. Buď vzrastie cena automobilov so spaľovacími motormi, takže zákazník, ktorý namiesto elektromobilu siahne po vozidle so spaľovacím motorom, túto pokutu v podstate zaplatí v cene svojho vozidla, alebo automobilky jednoducho odmietnu zákazníkovi predať spaľovacie auto z dôvodu naplnenia kvót. Prípadne obmedzí ich výrobu, čo je postup, ktorý už teraz avizuje koncern Stellantis. Hrozí tak, že predaj vozidiel v Európe bude stagnovať, resp. klesať, vzrastie záujem a ceny jazdených vozidiel, bude sa objavovať viac mild-hybridných a hybridných pohonov a ďalej bude klesať cena elektrických áut.

Európsky automobilový priemysel tak stojí pred náročnou výzvou. Na jednu stranu investoval miliardy eur do vývoja elektrických vozidiel, mnohé z nich majú široké portfólio elektromobilov. Napríklad značka Peugeot je vôbec prvá, ktorá ponúka elektrickú alternatívu z každého svojho modelu. Na druhú stranu záujem zo strany spotrebiteľov sa nezvyšuje, napriek tomu, že elektromobily poskytujú zrejmé výhody, úspornejšiu prevádzku, lepšie dynamické parametre či nižšie náklady na servis. Rozvoj elektromobility brzdí pomalšie budovanie nabíjacej infraštruktúry, zvyšovanie cien elektriny a rušenie dotácií či iných výhod spojených s prevádzkou elektromobilov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRenault Symbioz je Mégane pre bežných ľudí so skvelým pohonom
Nasledujúci článokStačila maličkosť a už sme mohli jazdiť na “elektrickej Octavii”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here