Domov SPRÁVY News Recyklácia batérií naberie nový rozmer. Mercedes otvoril novú supertováreň

Recyklácia batérií naberie nový rozmer. Mercedes otvoril novú supertováreň

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes ukazuje, že elektrická budúcnosť bez totálnej závislosti na Číne by mohla byť reálna. Recyklácia batérií môže byť tou správnou cestou.

Automobilka Mercedes-Benz otvorila vôbec prvú európsku továreň na recykláciu batérií s integrovaným mechanicko-hydrometalurgickým procesom. Stala sa tak prvým výrobcom automobilov na svete, ktorý v princípe uzavrel recyklačný cyklus batérií vlastným závodom. Recyklácia batérií bude prebiehať v novej továrni na juhu Nemecka v meste Kuppenheim a má ukazovať inovačnú silu značky, ktorá sa snaží výrazne znížiť spotrebu cenných primárnych surovín.

Miera zhodnotenia až 96 %

Na rozdiel od existujúcich a už zavedených procesov je očakávaná miera zhodnotenia mechanicko-hydrometalurgického recyklačného závodu až viac ako 96 percent. Vzácne suroviny, ako napríklad lítium, nikel či kobalt, sa recyklačným procesom získajú z použitých batérií späť a použijú sa pri výrobe nových pre elektrické modely Mercedes. Do tohto závodu automobilka investovala desiatky miliónov eur.

V novej továrni značky Mercedes-Benz prebieha recyklácia batérií
Foto: Mercedes-Benz

Celý proces spočíva v mechanickom oddelení hliníka, medi, železa a plastov prítomných v každej batérii. Následný hydrometalurgický proces sa venuje tzv. čiernej hmote. Ide o aktívne materiály, ktoré tvoria elektródy batériových článkov. Cenné kovy ako kobalt, nikel a lítium sa extrahujú jednotlivo vo viacstupňovom chemickom procese. Tieto recykláty majú vysokú kvalitu a sú vhodné na použitie pri výrobe nových batériových článkov.

V novej továrni značky Mercedes-Benz prebieha recyklácia batérií
Foto: Mercedes-Benz

Menej energie a odpadu

Na rozdiel od pyrometalurgie, ktorá je dnes v Európe zaužívaná, je hydrometalurgický proces menej náročný na spotrebu energie a materiálový odpad. Vďaka nízkym teplotám procesu do 80°C sa pri ňom spotrebuje menej energie. Celá továreň je navyše poháňaná 100 % zelenou elektrinou. Jej strecha je zároveň pokrytá sústavou solárnych panelov s výkonom až 350 kW.

V plnej prevádzke bude závod ročne spracovávať 2 500 ton recyklovaného materiálu. To vystačí na 50 000 batériových modulov alebo 5 000 batérií pre elektromobily.

Foto: Mercedes-Benz

Spoločnosť Mercedes-Benz si stanovila cieľ vyrábať tie najžiadanejšie vozidlá udržateľným spôsobom. Ako priekopník v automobilovom priemysle, prvý integrovaný závod na mechanicko-hydrometalurgickú recykláciu batérií v Európe predstavuje kľúčový míľnik smerom k zvýšeniu udržateľnosti surovín. Spolu s našimi partnermi z oblasti priemyslu a vedy vysielame silný signál inovatívnej sily pre udržateľnú elektrickú mobilitu a tvorbu hodnôt v Nemecku a Európe,“ povedal na margo novej továrne Ola Källenius, predseda predstavenstva Mercedes-Benz Group AG.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS Mercedes-Benz
Predchádzajúci článokSubaru pripravuje hybrid. Wau, to bude dojazd, ale príde o 4×4?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here