Domov SPRÁVY News Kia Niro Tri-Fuel udivuje dojazdom. Niekto toľko nenajazdí ani za mesiac

Kia Niro Tri-Fuel udivuje dojazdom. Niekto toľko nenajazdí ani za mesiac

Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Vozidlá jazdiace na LPG nie sú doménou len Slovákov alebo Čechov, ale najmä Talianov. Priekopníkom v továrensky vyrábaných vozidlách na LPG sú najmä značky ako Dacia alebo Fiat, no v týchto dňoch motoristickú verejnosť zaujala prestavba hybridu Kia Niro. 

Minulý rok sme sa vo Varšave zúčastnili prezentácie značky Dacia, ktorá prezentovala výsledky predaja svojich vozidiel LPG. Jedna z novinárskych otázok bola, či sa uvažuje nad hybridným LPG. Zástupcovia značky Dacia takéto riešenie úplne nevylúčili, odpovedali však, že ide o otázku nákladov a toho, či by zákazníci akceptovali vyššiu cenu. Doteraz sme tak spojenie full-hybridného pohonu s LPG na sériovom vozidle nemali možnosť vidieť. Na taliansky trh však v týchto dňoch prichádza Kia Niro Tri-Fuel.

Kia Niro Hybrid
Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Dve nádrže a obrovský dojazd

Toto hybridné Niro, ktoré nie je možné nabíjať z externej nabíjacej siete, má namiesto rezervného kolesa pod podlahou batožinového priestoru zakomponovanú nádrž na LPG. Tá má objem 40 litrov a keďže vozidlo obsahuje aj štandardnú 42-litrovú nádrž na benzín, kombinovaný dojazd na obe nádrže je až 1600 km. O niečo lepšie sú na tom dokonca aj emisie CO2, ktoré v porovnaní so štandardným hybridom klesli o 6 %.

Kia Niro Hybrid
Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Ušetrí tisíce eur

Voľba pohonu je veľmi jednoduchá. Vedľa tlačidla na vypnutie systému štart-stop sa nachádza tlačidlo, s ktorým vodič zvolí, aby 1,6-litrový motor bežal na LPG. Atmosférický štvorvalcový agregát má výkon 90 koní a spolupracuje s elektromotorom s výkonom 43 koní, ktorý čerpá energiu z akumulátora s kapacitou 1,32 kWh. Dohromady oba poskytujú celkový systémový výkon 126 k a 265 Nm. Prestavbu na LPG vykonáva spoločnosť BRC, ktorá je súčasťou Westport Fuel Systems Italia. Vozidlo je však stále dodávané s plnou zárukou na 7 rokov/150 000 km. Cena prestavby sa pohybuje vo výške 2000 €. Kia však vypočítala, že vodič môže počas tých 150 000 km ušetriť až 5 000 eur na nákladoch za palivo.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNečakané prekvapenie – Škoda Fabia RS 2024
Nasledujúci článokRenault Symbioz je Mégane pre bežných ľudí so skvelým pohonom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here