startstop

Prvé dojmy: Alfa Romeo Junior & Jeep Grand Cherokee 4xe

Alfa Junior

Foto: startstop.sk, Marek Görözdös

Alfa Romeo, ktoré sa muselo premenovať kvôli legislatívnym dôvodom je na Slovensku. Spoločnosť jej na prvom stretnutí robí vlajková loď značky Jeep Grand Cherokee 4xe. 

Neďaleko Bratislavy, do krásneho prostredia Kaštieľa Voderady značky Jeep a Alfa Romeo priniesli okrem horúcich noviniek aj kúsok histórie v podobe pôvodného modelu Fiat 500, Alfa Romeo GT1300 Junior a predchádzajúce generácie modelu Jeep Grand Cherokee. Mali sme možnosť zistiť technické špecifikácie a podrobnosti nových modelov. Neskôr nasledovali prvé jazdy, kde na nás nové modely stihli zapôsobiť a spraviť prvé dojdmi.

Foto: startstop.sk, Marek Görözdös
Alfa Romeo Junior

Na prvý pohľad pôsobí nový Junior naozaj dymamicky, priam agresívne, napriek jeho kompaktným rozmerom. Prísny pohľad predných Full-LED Matrix svetlometov a mohutné otvory chladenia na prednej maske robia dojdem, že kompaktný crossover je oveľa širší, ako v skutočnosti. Naprieč celým Juniorom sa nachádzajú symboli Alfa Romeo. Okrem tradičných označení na prednej kapote, nájdeme hada značky Alfa Romeo aj v maske chladiča či na C stĺpikoch. Po nasadnutí na nás pozitívne zapôsobil moderný interiér s dizajnovým jazykom koncernu Stellantis. Digitálny prístrojový štít s centrálnym displejom sú dobre známne z iných modelov koncernu. Miernym sklamaním boli použité tvrdé plasty na prístrojovej doske a dverách, no naopak veľmi príjemne prekvapili škrupinové sedadlá.

Foto: startstop.sk, Marek Görözdös

Okrem toho, že pôsobia šprotovo, sú aj pohodlné. Pod kapotou má Junior preplňovaný mild hybridný trojvalec 1.2 THP s výkonom 100 kW. My sme otestovali aj výkonejší, elektrický variant s výkonom 115 kW. Vrcholový variant s výkonom 207 kW a naozajstným dynamickým potenciálom príde na trh neskôr. Kombinovaný dojazd na plne nabitú batériu je 410 km podľa WLTP. Dobitie batérie z 20 % na 80 % trvá 27 minút.

Foto: startstop.sk, Marek Görözdös
Grand Cherokee 4xe

Vlajková loď značky už na prvý pohľad evokuje luxus a terénne schopnosti. Po nasadnutí milo prekvapí dizajn, kvalita interiéru a použité materiály. V kabíne sa nachádzajú oblkady z pravého dreva. Prvotriedny komfort na palube zabezpečuje výborné odhlučnenie kabíny, masážne predné sedadlá. Výhrev a chladenie sedadiel je možný aj v druhom rade. Príjemnú atmosféru umocňuje panoramatická strecha, vďaka ktorej je interiér príjemne presvetlený.

Foto: startstop.sk, Marek Görözdös

Grand Cherokee 4xe vďaka plug-in hybridnej technológii zabezpečuje lepšiu dynamiku pri akcelerácii, ktorú je ihneď cítiť pri zošliapnutí plynového pedálu. Hybridná sústava sa skladá z preplňovaného štvorvalca s objemom 2,0 l, ktorý produkuje výkon 200 kW a nového elektromotora. Systémový výkon hybridného Grand Cherokee je 280 kW. Dojazd na elektriku výrobca udáva 51 kilometrov.

Foto: startstop.sk, Marek Görözdös
Reálne využitie v bežnom živote až v plnohodnotnom teste

Prvé dojmy z nových modelov Jeep Grand Cherokee 4xe a Alfa Romeo Junior sú dobré, no reálne dojazdy na batériu či využitie v praxi otestujeme na plno v plnohodnotnom redakčnom teste.

Exit mobile version