startstop

AIM EV Sport 01: priamo od tvorcu Nissanu GT-R

Goodwood Festival of Speed ​​začína a prinesie kopec zaujímavostí. Tento obrovský motoristický sviatok bude hostiť uvedenie úplne nového elektrického superšportového auta s názvom AIM EV Sport 01. Pozrime sa naň trošku detailnejšie.

AIM EV Sport 01 môžeme označiť za dielo legendárneho automobilového dizajnéra Shira Nakamuru. Ide o muža zodpovedného napríklad za Nissan GT-R, ale aj civilnejší elektrický model Nissan Leaf. Model EV Sport 01 by sme mohli opísať takmer ako spojenie spomenutých dvoch áut. Vzniká tak automobil s divokým zrýchlením podobným modelu Nissan GT-R a plne elektrickým pohonom modelu Leaf.

Slušný výkon a nízka hmotnosť na pomery EV

„EV Sport 01 má minimalistický tvar a vyhýba sa prehnaným a komplikovaným líniám, ktoré by mohli pripomínať veľké európske a japonské športové autá ešte zo 60-tych rokov,“ povedal Nakamura. Dvere sa otvárajú smerom nahor, aby bol dosiahnutý úplný efekt pocitu ako zo superšportu. Toto auto disponuje klasickými proporciami športového auta s dlhou prednou kapotou a príťažlivou zadnou časťou.

Batéria s kapacitou 81 kWh posiela energiu dvom elektromotorom namontovaným na zadnej náprave. Spoločnosť AIM tvrdí, že tento model má k dispozícii výkon viac ako 600 koní a krútiaci moment až 740 Nm. EV Sport 01 pôsobí tiež veľmi kompaktne. Ak by sme ho mohli porovnať s iným modelom, pôsobí oveľa menšie ako napríklad BMW M2. Vzhľadom na ponúkaný výkon a berúc do úvahy fakt, že ide o EV, je pohotovostná hmotnosť 1 425 kg relatívne nízka.

Prinesie rýchlosť a radosť

Karosériu vyrobili z rúrkového hliníkového rámu s dvojitým priečnym zavesením vpredu aj vzadu. Panely a štruktúra karosérie z uhlíkových vlákien pomáhajú udržiavať nízku hmotnosť a mali by poskytovať slušnú torznú tuhosť.

Prezident a generálny riaditeľ AIM Yukinori Suzuki pred dynamickým debutom auta na festivale rýchlosti v Goodwoode povedal: „Vízia pre AIM EV Sport 01 má jednoduché kontúry – rýchlosť a príjemný pocit z jazdy. Zatiaľ čo hlavným trendom pre elektromobily je pohon všetkých štyroch kolies, charakter tohto auta si vyžadoval pohon iba jednej, presnejšie zadnej nápravy. Som naozaj nadšený, že tento rok dostanem možnosť osobne riadiť auto do kopca v Goodwoode!“

Exit mobile version