Domov SPRÁVY News Tradičná britská automobilka je na tom zle, musí prepúšťať

Tradičná britská automobilka je na tom zle, musí prepúšťať

Vlani predala len 576 vozidiel a aktuálne má v ponuke iba jeden automobil. Ľudia sa netrhajú ani o nadchádzajúce modely.

Značka Lotus v roku 2021 ukončila výrobu hneď troch svojich mimoriadne populárnych modelov – Elise, Exige a Evora. Jediným vozidlom, ktoré Lotus v predchádzajúcom roku vyrábal, bol model Emira. Ide o 4 412 mm dlhé a 1 895 mm široké kupé s preplňovaným 3,5-litrovým vidlicovým šesťvalcom od Toyoty, ktorý produkuje najvyšší výkon 395 koní a maximálny krútiaci moment 420 Nm. Výkon prenáša na zadné kolesá manuálna alebo automatická prevodovka, pričom športiak zrýchli z 0 na 100 km/h za 4,3 sekundy a dosiahne rýchlosť až 290 km/h.

Lotus Emira

Predchádzajúci rok síce Lotus predstavil svoj prvý elektromobil – SUV Eletre, to sa však začalo vyrábať až v tomto roku. Najbližšie má Lotus v pláne predstaviť konkurenta pre Porsche Taycan, čiže rýchle štvordverové kupé. Lotus v druhej polovici roka 2022 musel čeliť vážnym problémom v dodávateľskom reťazci, čo sa negatívne podpísalo na počte vyrobených a predaných automobilov. Kým v roku 2021 Lotus dodal zákazníkom 1566 vozidiel, v roku 2022 to bolo len 576. Značka tak prehlbuje stratu, z 86 miliónov libier v roku 2021 na 145 miliónov v roku 2022. Vedenie automobilky tak musí na situáciu reagovať znižovaním nákladov, a to tým spôsobom, že prepustí okolo 200 zamestnancov v oblasti administratívy a inžinierstva z Hethelu a Warwickshire. Naopak, tento rok by mohol byť svetlým bodom v histórii značky Lotus. Vedenie predpokladá, že automobilka v roku 2023 zmontuje rekordný počet vozidiel, a to zvýšením produkcie modelu Emira a spomínaným elektrickým SUV Eletre.

Lotus Eletre
Lotus Eletre
O auto za 2,6 milióna nie je záujem

Nesmieme zabudnúť ani na elektrický hyperšport Evija. Ten sa svetu predstavil ešte v roku 2019, no k ľuďom sa ešte nedostalo ani jedno auto. Práve v auguste by sa mali dočkať prví zákazníci. Zaujímavosťou je, že Lotus obmedzí výrobu tohto modelu len na 130 kusov a zatiaľ ešte nie sú všetky predané. Pri cene 2,6 milióna eur za kus to na druhú stranu nie je žiadne prekvapenie. Kombinovaný výkon pohonnej sústavy tohto automobilu je 1741 kW (2000 koní) s krútiacim momentom 1.700 Nm. Maximálna rýchlosť sa zastaví na hodnote 350 km/h. Zrýchlenie z hodnoty 0-100 km/h nie je ani potrebné hovoriť, zaujímavejšie je určite zrýchlenie z pokoja na hodnotu 300 km/h. Tu sa to elektromobilu Evija podarí za rovných 9 sekúnd. Monokok je tvorený z uhlíkových vlákien a váži iba 130 kg. Celková hmotnosť vozidla vrátane uprostred umiestnenej batérie s kapacitou 70 kWh je 1 680 kg.

ssangyong-torres-evx
Lotus Evija

Lotus tiež pracuje na elektrickom športovom kupé, ktoré malo byť vyvinuté v spolupráci s Alpine. Obe spoločnosti sa však pred pár mesiacmi rozhodli rozísť. Uvidíme, aký to bude mať vplyv na úspešnosť tohto projektu, ktorý mal vstúpiť na cesty niekedy v roku 2026 ako konkurencia pre elektrické športové kupé od Porsche.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda Superb – poznáme prvé podrobnosti o aute z Bratislavy
Nasledujúci článokSedeli sme v novom Mini Cooper. V štandardnej výbave má psa