Domov SPRÁVY News TOP 5 najpredávanejších áut histórie

TOP 5 najpredávanejších áut histórie

Golf GTI Mk8

Poznáte historicky najpredávanejšie vozidlá sveta? Ak nie, pozorne čítajte. Toto je päť najpopulárnejších modelov.

Predajné čísla sú jedným zo základných indikátorov úspechu každého produktu a pochopiteľne (ak ostaneme pri téme) niektorým vozidlám sa darí viac, iným menej. Sú to práve zákazníci, ktorí rozhodujú o ich budúcom osude. Niektoré modely sa úspešne predávajú v mnohých generáciách dekády, iné sa nezriedka vytratia z ponuky už po pár rokoch. Dnes sa pozrieme na tie, ktoré skutočne uspeli. Predstavujeme vám najpredávanejšie autá v histórii, presnejšie povedané, päticu premiantov.

5. Honda Civic – 27 miliónov predaných kusov
Foto: Honda

Prvým, ale určite nie posledným Japoncom v tomto zozname, je Honda Civic. Tá svoj debut zažila už v roku 1972 a v portfóliu značky slúži viac ako 50 rokov. Za ten čas sa stala jedným z najobľúbenejších vozidiel na svete, čo veľavravne dokazuje 27 miliónov predaných kusov, pričom tradične sa jej mimoriadne darí na americkom trhu. V súčasnosti je v ponuke jedenásta generácia, ktorej vrcholom sa už tradične stala ostrá verzia Type R.

4. Volkswagen Passat – 30 miliónov predaných kusov
Foto: ilustračná

Passat je obľúbenou voľbou Slovákov. Automobilka tento model predstavila v roku 1973, pričom aktuálne máme na trhu jeho ôsmu generáciu s označením B8, ktorú VW odhalil koncom 2014. Už v priebehu tohto roka na scénu príde kompletne nová generácia, lenže na sklamanie mnohých len vo verzii kombi. Za to môže aj postupný pokles predajov, všeobecne však ide o veľmi populárny model. Celosvetovo sa ho predalo približne 30 miliónov kusov.

3. Volkswagen Golf – 36 miliónov predaných kusov

Najdôležitejším a zároveň najpredávanejším modelom v histórii Volkswagenu je Golf. Ikona, ktorá si získala srdcia miliónov ľudí (konkrétne 36 miliónov) a zároveň ide o zakladateľa triedy ostrých hatchbackov. Na trhu je od roku 1974 a prišiel ako nástupca známeho a nemenej úspešného modelu Beetle, známeho ako Chrobák, pričom športový variant GTI automobilka odhalila o dva roky neskôr. Golf dodnes patrí k najpredávanejším autám v Európe, jeho popularita ale postupne klesá a s príchodom deviatej generácie dokonca príde o spaľovací motor. Ešte predtým ho však v roku 2024 čaká veľká modernizácia.

2. Ford F-Series – 42 miliónov predaných kusov
Foto: Ford

Americký mastodont, ktorého v našich končinách príliš často nestretnete. Za veľkou mlákou však ide o predajný trhák, presnejšie povedané o úplne najpredávanejšie auto na trhu. Desiatky rokov! Len v Spojených štátoch sa ho vlani predalo viac ako 650 tisíc kusov. Tento populárny pick-up prišiel na scénu už v roku 1948, pričom od roku 2021 je v ponuke jeho v poradí štrnásta generácia, ktorá priniesla Ford F-Series prvýkrát aj v plne elektrickej verzii.

1. Toyota Corolla – viac ako 50 miliónov predaných kusov
Toyota Corolla
Foto: Toyota

Najúspešnejším modelom v histórii je Toyota Corolla. Aj keď to v Európe možno až tak nevyzerá, tento Japonec sa celosvetovo teší obrovskej popularite, pričom jeho najsilnejšími trhmi sú Čína a Amerika. Corolla svoj debut zažila v roku 1966 a odvtedy sa globálne predalo viac než 50 miliónov kusov, pričom tento míľnik prekonala už v roku 2021. Tento model je známy nielen vďaka svojej cenovej dostupnosti, spoľahlivosti či rôznorodosti ponúkaných variantov, ale aj pre svoje pôsobenie v svetovom šampionáte rally (WRC), kde sa Toyota stala s Corollou majstrom sveta v pohári konštruktérov v roku 1999. Aktuálne nájdeme na trhu jej dvanástu generáciu, ktorá mala premiéru v roku 2018.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJstartstop.sk
Predchádzajúci článokFord Mustang GTD prichádza, aby potrápil superšporty
Nasledujúci článokNeuveriteľná drzosť, Slovák so sedmičkovým BMW zaparkoval priamo na pláži