startstop

TOP 5 najpredávanejších áut histórie

Golf GTI Mk8

Poznáte historicky najpredávanejšie vozidlá sveta? Ak nie, pozorne čítajte. Toto je päť najpopulárnejších modelov.

Predajné čísla sú jedným zo základných indikátorov úspechu každého produktu a pochopiteľne (ak ostaneme pri téme) niektorým vozidlám sa darí viac, iným menej. Sú to práve zákazníci, ktorí rozhodujú o ich budúcom osude. Niektoré modely sa úspešne predávajú v mnohých generáciách dekády, iné sa nezriedka vytratia z ponuky už po pár rokoch. Dnes sa pozrieme na tie, ktoré skutočne uspeli. Predstavujeme vám najpredávanejšie autá v histórii, presnejšie povedané, päticu premiantov.

5. Honda Civic – 27 miliónov predaných kusov
Foto: Honda

Prvým, ale určite nie posledným Japoncom v tomto zozname, je Honda Civic. Tá svoj debut zažila už v roku 1972 a v portfóliu značky slúži viac ako 50 rokov. Za ten čas sa stala jedným z najobľúbenejších vozidiel na svete, čo veľavravne dokazuje 27 miliónov predaných kusov, pričom tradične sa jej mimoriadne darí na americkom trhu. V súčasnosti je v ponuke jedenásta generácia, ktorej vrcholom sa už tradične stala ostrá verzia Type R.

4. Volkswagen Passat – 30 miliónov predaných kusov
Foto: ilustračná

Passat je obľúbenou voľbou Slovákov. Automobilka tento model predstavila v roku 1973, pričom aktuálne máme na trhu jeho ôsmu generáciu s označením B8, ktorú VW odhalil koncom 2014. Už v priebehu tohto roka na scénu príde kompletne nová generácia, lenže na sklamanie mnohých len vo verzii kombi. Za to môže aj postupný pokles predajov, všeobecne však ide o veľmi populárny model. Celosvetovo sa ho predalo približne 30 miliónov kusov.

3. Volkswagen Golf – 36 miliónov predaných kusov

Najdôležitejším a zároveň najpredávanejším modelom v histórii Volkswagenu je Golf. Ikona, ktorá si získala srdcia miliónov ľudí (konkrétne 36 miliónov) a zároveň ide o zakladateľa triedy ostrých hatchbackov. Na trhu je od roku 1974 a prišiel ako nástupca známeho a nemenej úspešného modelu Beetle, známeho ako Chrobák, pričom športový variant GTI automobilka odhalila o dva roky neskôr. Golf dodnes patrí k najpredávanejším autám v Európe, jeho popularita ale postupne klesá a s príchodom deviatej generácie dokonca príde o spaľovací motor. Ešte predtým ho však v roku 2024 čaká veľká modernizácia.

2. Ford F-Series – 42 miliónov predaných kusov
Foto: Ford

Americký mastodont, ktorého v našich končinách príliš často nestretnete. Za veľkou mlákou však ide o predajný trhák, presnejšie povedané o úplne najpredávanejšie auto na trhu. Desiatky rokov! Len v Spojených štátoch sa ho vlani predalo viac ako 650 tisíc kusov. Tento populárny pick-up prišiel na scénu už v roku 1948, pričom od roku 2021 je v ponuke jeho v poradí štrnásta generácia, ktorá priniesla Ford F-Series prvýkrát aj v plne elektrickej verzii.

1. Toyota Corolla – viac ako 50 miliónov predaných kusov
Foto: Toyota

Najúspešnejším modelom v histórii je Toyota Corolla. Aj keď to v Európe možno až tak nevyzerá, tento Japonec sa celosvetovo teší obrovskej popularite, pričom jeho najsilnejšími trhmi sú Čína a Amerika. Corolla svoj debut zažila v roku 1966 a odvtedy sa globálne predalo viac než 50 miliónov kusov, pričom tento míľnik prekonala už v roku 2021. Tento model je známy nielen vďaka svojej cenovej dostupnosti, spoľahlivosti či rôznorodosti ponúkaných variantov, ale aj pre svoje pôsobenie v svetovom šampionáte rally (WRC), kde sa Toyota stala s Corollou majstrom sveta v pohári konštruktérov v roku 1999. Aktuálne nájdeme na trhu jej dvanástu generáciu, ktorá mala premiéru v roku 2018.

Exit mobile version