startstop

Pick-up budúcnosti. Fisker Alaska s dojazdom 547 km

Inovatívny, nekonvenčný a multifunkčný. Týmito slovami automobilka špecifikovala svoj nový elektrický pick-up Fisker Alaska. 

Malá automobilka pochádzajúca zo slnečnej Kalifornie, špecializujúca sa výhradne na elektromobily, začiatkom mesiaca poodhalila svoje tri nové modely. Detailnejšie sa teraz pozrieme na druhý z nich, Fisker Alaska, ktorý naplnil špekulácie a spoznávame tak elektrický pick-up s dojazdom až 547 kilometrov.

Foto: Fisker
Chce byť najlepší

Zakladateľ spoločnosti, Henrik Fisker, sa nechal počuť, že novo predstavený model narúša konvencie a to tak, že nezapadá do žiadneho existujúceho segmentu. Novinka disponuje vlastnosťami pick-upu strednej veľkosti, avšak ponúka možnosti pick-upov plných rozmerov. Za všetko vďačí inováciám v priestoroch zadnej úložnej plochy, tzv. korby. Ďalšou doménou sú jazdné vlastnosti, ktoré vyhovejú tým najnáročnejším zákazníkom. Okrem vlastností, ktoré sa očakávajú od auta s takýmto typom karosérie, výrobca sľubuje aj športovú ovládateľnosť a jazdnú dynamiku v kombinácii s komfortom luxusného SUV.

Foto: Fisker
Najľahší a najudržateľnejší

Vďaka modifikovanej platforme FM31 z modelu Ocean je Alaska podľa CEO najľahší pick-up na svete. Novinka sa objaví na trhu s dvoma kapacitami akumulátora. Slabšia verzia ponúka 75 kWh batériu, pričom odhadovaný dojazd je udávaný na hranici 370 kilometrov. Silnejšia verzia, s kapacitou 113 kWh, udáva dojazd až 547 kilometrov. V závislosti od vami zvolenej konfigurácie sa odvíja aj zrýchlenie z 0 na 100 km/h. Výrobca udáva hodnoty od 3,9 do 7,2 sekundy.

Foto: Fisker
Houdini

Pravdepodobne najväčším lákadlom je tzv. Houdini nakladacia korba. Jej špecifikom je to, že ju môžete predĺžiť z pôvodných 1,37 metra až na 2,8 metra. Dosiahnete to sklopením priečky, ktorá oddeľuje kabínu od úložného priestoru. Po sklopení zadných sedadiel vám tak vznikne obrovská rovná plocha. Ďalším zaujímavým a trošku úsmevným riešením je držiak na kovbojský klobúk. Ten si jednoducho zavesíte na remienok na strope. Pre spolujazdca je ďalej dostupný šikovný držiak na tablet, ktorý viete jednoducho skryť.

Foto: Fisker

 

Zlatá stredná cesta

Už na prvý pohľad je jasné, že novina nezapadá medzi tie najväčšie americké pick-upy. Svojimi rozmermi je to zlatá stredná cesta a to isté platí aj o cene. Automobilka má naplánovaný začiatok výroby v prvom štvrťroku 2025 v americkom závode, a rezervovať si ho môžete už teraz za 250 amerických dolárov. Celková cena je odhadovaná na sľubných 45 400 dolárov.

Exit mobile version