Domov SPRÁVY News BMW odhalí v Mníchove plug-in hybridné päťky a ďalší koncept Neue Klasse

BMW odhalí v Mníchove plug-in hybridné päťky a ďalší koncept Neue Klasse

BMW predstaví na medzinárodnom autosalóne IAA Mobility 2023 v Mníchove najnovšie vrcholy svojej prebiehajúcej transformácie v kľúčových oblastiach svojich aktivít. S blížiacim sa úsvitom novej éry osobnej mobility sa bavorská automobilka chystá odhaliť svoj najnovší vrchol, modelový rad Vision Neue Klasse.

Výstava IAA Mobility sa v Mníchove koná už druhýkrát. Pre BMW Group a jej značky to poskytuje vynikajúcu príležitosť vstúpiť do konštruktívneho dialógu o budúcnosti individuálnej mobility s miestnymi obyvateľmi, s návštevníkmi výstavy prichádzajúcimi do Mníchova z iných miest, ako aj s ďalšími zainteresovanými stranami. Podujatie IAA Mobility Summit na výstavisku a Open Space spoločnosti BMW Group na námestí Max-Joseph-Platz v srdci Mníchova budú hlavnými arénami, kde v termíne 5. – 10. septembra 2023 predstavia značky BMW, MINI a BMW Motorrad svoje nové produkty. Návštevníci sa môžu zoznámiť s modelmi ako Vision Neue Klasse, či plne elektrické BMW i5. A zažijú aj svetové premiéry nových modelov ako sú nové plne elektrické modely MINI Cooper, MINI Countryman a CE 02 eParkourer.

Foto: BMW
Elektrifikácia, digitalizácia a obehové hospodárstvo 

Prezentácia BMW sa na podujatí IAA Mobility 2023 zamerá na elektrickú, digitálnu a obehovú mobilitu budúcnosti a na najnovší pokrok, ktorý v týchto oblastiach značka dosiahla. K úplne novému modelu Vision Neue Klasse sa pripája výber nových modelov z rôznych značiek, ktorých elektrifikovaný pohon, digitálne inovácie a výroba efektívne využívajúca zdroje rôznymi spôsobmi ilustrujú prebiehajúci proces zmien.

Medzi novinky, ktoré BMW pripravuje na uvedenie na trh, patria plug-in hybridné verzie nového radu 5. Na IAA Mobility 2023 debutuje aj nový model i7 Protection – úplne prvé plne elektrické pancierované vozidlo v segmente luxusných sedanov.

BMW
Foto: BMW

MINI prvý raz odhalí členov novej modelovej rodiny. Vo svetovej premiére sa predstavia nové plne elektrické modely MINI Cooper a MINI Countryman. Návštevníci ich uvidia v priestore Open Space. Nový model s plne elektrickým pohonom tvorí aj stredobod ponuky divízie BMW Motorrad na Max-Joseph-Platz. Motocykel CE 02, koncipovaný ako kompaktný eParkourer s priekopníckym dizajnom, vnáša nový impulz na scénu mestskej mobility.

BMW
Foto: BMW
Brány sa otvoria 5. septembra

Výstava IAA Mobility sa na mníchovskom výstavisku oficiálne otvorí 5. septembra. BMW zaujme svoje miesto v stánku v hale A2, kde celé podujatie odštartuje predstavenie modelu Vision Neue Klasse. Priestory Open Space na Max-Joseph-Platz bezplatne privítajú návštevníkov v termíne od 5. do 9. septembra v čase od 10.00 do 22.00 a v nedeľu 10. septembra od 10.00 do 17.00. Priestory BMW Welt navyše počas podujatia IAA Mobility 2023 aj naďalej poskytnú atraktívnu destináciu pre všetkých automobilových nadšencov.

Predstavia sa tu aktuálne modelové portfóliá značiek BMW, MINI, Rolls-Royce a BMW Motorrad a doplnia ich najnovšie produkty z kolekcií BMW a MINI Lifestyle. Navyše, od 2. septembra 2023 bude BMW Lifestyle spolu s BMW M GmbH prevádzkovať pop-up obchod GOODS WITH FREUDE v nákupnom centre Hofstatt na Sendlinger Straße č. 10. Obchod, ktorý sa nachádza len pár minút chôdze od Open Space, ponúkne známe lifestylové produkty, ako aj novú kolekciu BMW Lifestyle.

Čo zatiaľ vieme o koncepte BMW Vision Neue Klasse?

Koncept podľa BMW posúva dizajn, ovládanie, účinnosť pohonu a udržateľnosť do úplne novej dimenzie – dimenzie, ktorá sa už čoskoro objaví na cestách. Nový koncept zahŕňa najnovšie inovácie vo všetkých kľúčových oblastiach spoločnosti BMW Group zameraných na budúcnosť. Vychádza z modelov i Vision Circular a i Vision Dee.

Foto: BMW / BMW i Vision Dee
Svetová premiéra: plug-in hybridné verzie nového modelu BMW radu 5 Sedan

Okrem čisto elektrického modelu i5 predstaví automobilka na IAA Mobility 2023 aj ďalšie dve verzie s elektrifikovanými pohonmi. Už na jar 2024 pribudnú do ponuky BMW radu 5 Sedan dva modely s najmodernejšou plug-in hybridnou technológiou. Ich radové šesťvalcové a štvorvalcové benzínové motory z novej modulárnej generácie jednotiek Efficient Dynamics sa spoja s najnovšou technológiou eDrive pre plug-in hybridné systémy. To povedie k výraznému zvýšeniu výkonu a k oveľa intenzívnejšej dodávke energie, pričom oproti predchádzajúcej generácii sa výrazne zlepšia spotreba aj elektrický dojazd.

Elektromotor špeciálne vyvinutý pre nový plug-in hybridný systém spolu s výkonovou elektronikou tvorí súčasť osemstupňovej prevodovky Steptronic Sport. Vysoko integrovaná pohonná jednotka prispieva k maximálnemu systémovému výkonu 360 kW (489 k) nového modelu BMW 550e xDrive Sedan hodnotou až 145 kW (197 k). Model 530e Sedan dosahuje systémový výkon 220 kW (299 k).

BMW
Foto: BMW

Nové plug-in hybridné pohonné jednotky používajú patentovanú inováciu elektromotorov: predradenie umožňujúce zvýšenie nominálneho krútiaceho momentu 280 Nm na vstupe prevodovky pre elektromotor na efektívny krútiaci moment až 450 Nm. Kompaktný elektromotor tak dokáže zvýšiť krútiaci moment o hodnotu, ktorá by bola za normálnych okolností možná len s použitím väčšej pohonnej jednotky a prináša výrazný rozdiel ako pri zrýchľovaní, tak aj pri prudkom náraste rýchlosti. 550e xDrive Sedan poskytne elektrický dojazd do vzdialenosti 79 – 90 kilometrov (podľa cyklu WLTP) a model 530e Sedan 87 – 101 kilometrov (podľa cyklu WLTP).

Rýchlejšie nabíjanie

Priestorovo úsporné umiestnenie lítium-iónovej vysokonapäťovej batérie v podvozku vozidla priaznivo vplýva na ťažisko a veľkosť jeho batožinového priestoru. Ten sa oproti spaľovacím verziám nijako nezníži, takže ponúkne základný objem 520 litrov. Využiteľná energia batérie sa vyšplhala na 19,4 kWh. Zároveň sa maximálna nabíjacia kapacita v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi zdvojnásobila a teraz predstavuje 7,4 kW, čo umožňuje úplné nabitie vysokonapäťovej batérie z úplného vybitia za 3 hodiny. Po pripojení k bežnej domácej zásuvke sa vybitá batéria vozidla nabije za 9,8 hodiny.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBMW
Predchádzajúci článokVW spúšťa predpredaj ID.7, známa je prvá cena
Nasledujúci článokSpojenie Mansory a Lamborghini nemôže nikdy sklamať