Domov SPRÁVY News VW Golf GTI 380: posledný ostrý Golf s manuálom

VW Golf GTI 380: posledný ostrý Golf s manuálom

Blíži sa koniec jednej éry. Športové modely VW Golf už totiž nebudú v ponuke s manuálnou prevodovkou. Túto kapitolu populárneho modelu uzatvára novinka menom GTI 380.

VW Golf GTI s manuálom končí. Do budúcich modelov sa totiž bude montovať už len automatická prevodovka. Aby si Volkswagen uctil a zároveň oslávil históriu tradičného manuálu, predstavil špeciálnu edíciu menom GTI 380. V princípe ide o špeciálnu sadu výbavy, ktorá bude štandardnou súčasťou každého modelu GTI s manuálnou prevodovkou modelového roku 2024. Ten bude totiž posledným rokom, kedy sa ostrý Golf bude vyrábať s tromi pedálmi.

To sa však netýka len variantu GTI, ale aj verzie R. Po roku 2024 tak už nový športový Golf s manuálom nekúpite. „Model GTI 380 vyjadruje naše uznanie nadšencom, ktorí už viac ako štyri desaťročia neustále prejavujú svoju lásku k modelu GTI s manuálnou prevodovkou,” povedal Petar Danilovic, senior viceprezident pre produktový marketing a stratégiu Volkswagen Amerika.

Foto: Volkswagen
Prečo „380“?

Názov GTI 380 pochádza z interného kódu modelu Mk8. Je to aj narážka na špeciálnu edíciu GTI 337 štvrtej generácie, predávanú v roku 2002, ktorá si požičala interný modelový kód z modelu Mk1 GTI. GTI 380 v rovnakom duchu zahŕňa prvky dizajnu a výkonnosti a spája ich s exkluzívnou farbou. Nechýba ani štandardný systém adaptívneho tlmenia DCC a viaclúčové lesklé čierne 19-palcové disky z hliníkovej zliatiny. Tie si GTI 380 požičalo zo špeciálnej edície Golfu R oslavujúceho 20. výročie tohto variantu.

Novinkou je aj lesklá čierna lakovaná strecha, ktorú dopĺňajú spätné zrkadlá v rovnakej farbe. Golf GTI 2024 bude k dispozícii hneď v niekoľkých farebných vyhotoveniach, konkrétne Deep Black Pearl, Atlantic Blue Metallic, Kings Red Metallic, Reflex Silver Metallic, Moonstone Gray a Opal White Pearl spolu s Graphite Gray Metallic, ktorá je exkluzívna pre GTI 380. V interiéri nájdeme hlavu radiacej páky inšpirovanú golfovými loptičkami, ktorá je prítomná v každej generácii GTI a tiež typický károvaný vzor na sedadlách.

Foto: Volkswagen
Žiadne zmeny pod kapotou

Rovnako ako zvyšok modelového radu, aj GTI 380 poháňa 2,0-litrový štvorvalcový motor EA888 s turbodúchadlom, výkonom 180 kW (245 k) a krútiacim momentom 370 Nm. Ten sa bude vôbec poslednýkrát prenášať cez 6-stupňovú manuálnu prevodovku. Na výber však bude aj 7-stupňová dvojspojková prevodovka DSG, ktorá sa bude používať aj v budúcich modeloch GTI a v modeli Golf R.

Smutnou správou je, že Golf GTI 380 bude dostupný len na americkom trhu. Predávať sa začne začiatkom jesene 2023 so štartovacou cenou 32 485 amerických dolárov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.1 / 5. Počet hodnotení 11

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJVolkswagen
Predchádzajúci článokElektrické GTI bude a takto by mohlo vyzerať
Nasledujúci článokNa elektrické obytné Mercedesy si ešte počkáme