Domov SPRÁVY News SEAT, tak ako ho poznáme, onedlho skončí

SEAT, tak ako ho poznáme, onedlho skončí

Budúcnosť tejto španielskej značky už nespočíva v masovej výrobe automobilov. Na tlačovej konferencii v Mníchove to potvrdil Thomas Schäfer, predseda koncernu Volkswagen.

Schäfer uviedol, že existujúce modely Seatu sa budú aj naďalej vyrábať v rámci ich súčasných životných cyklov, ale v budúcnosti bude mať značka v konečnom dôsledku inú úlohu. Je pravdepodobné, že sa začlení do iných riešení mobility, ako sú e-kolobežky alebo e-skútre. Príkladom tejto cesty môže byť napríklad model Seat Mó. Nevylučujú sa však ani malé a mikro autá typu Fiat Topolino. Koncern pritom zvýši investície do značky Cupra, ktorej budúcnosť je oveľa zelenšia. Potenciál zisku Cupry je totiž v konečnom dôsledku oveľa väčší.

SEAT
Foto: Karol Gajdoš

Cupra okrem športových derivátov modelov Seat začala vyrábať aj svoje vlastné modely. Po Cupre Formentor nasleduje Cupra Tavascan. Okrem toho značka predstavila nový hatchback s názvom Cupra UrbanRebel a v Mníchove predstavuje ultimatívne športové auto DarkRebel. Sériová verzia UrbanRebel, pomenovaná ako Raval, sa začne vyrábať v roku 2025 v továrni Seatu Martorell v Španielsku spolu s platformovými dvojičkami iných značiek skupiny Volkswagen, vrátane Volkswagen ID.2. Schäfer k tomu uviedol, že takáto investícia do výroby v Martorelli ukázala záväzok skupiny Volkswagen voči Španielsku, čo nemecký gigant potvrdil aj záujmom o vybudovanie novej baterkárne vo Valencii v hodnote 10 miliárd eur.

Foto: Jakub Šuplata

S vládou nie sú žiadne problémy,“ povedal k tomuto strategickému rozhodnutiu a dodal, že aj španielski zákazníci dobre reagovali na Cupru. Ďalej zdôraznil, že Cupra je najrýchlejšie rastúcou značkou v Európe. Seat má síce dlhú históriu, ale nečakaný úspech Cupry upevnil myšlienku, že toto je tá správna vec. Aktuálne Cupra vyrába viac áut ako napríklad Polestar či Alfa Romeo.

SEAT je skratka pre „Sociedad Española de Automóviles de Turismo“ (Španielska spoločnosť pre cestovné automobily). Autá začala vyrábať presne pred 70 rokmi. V roku 1986 španielska vláda predala značku koncernu Volkswagen.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutocar
Predchádzajúci článokZaujímavý koncept od Mercedesu sľubuje šialene nízku spotrebu
Nasledujúci článokTEST Renault Captur E-Tech Engineered – úsporný crossover s unikátnou technológiou