Domov SPRÁVY News BMW X5 Protection VR6 odolá streľbe zo samopalu aj granátu

BMW X5 Protection VR6 odolá streľbe zo samopalu aj granátu

Vedeli ste, že BMW X5 je celosvetovo najpredávanejšie pancierované vozidlo s klasifikáciou VR6? A práve teraz prichádza BMW s rozsiahlou aktualizáciou, ktorá má VIP osobám zaručiť ešte viac bezpečnosti a komfortu.

Už pri vývoji štandardných verzií sa počítalo s nutnými úpravami pre nový model BMW X5 Protection VR6. Medzi tieto úpravy patrí pancierovanie karosérie a špeciálne navrhnuté bezpečnostné sklá. Najnovšia verzia spĺňa predpisy nemeckého Zväzu skúšobní pre materiály a konštrukcie odolné proti útoku (Vereinigung der Prüfstellen für Angriffshemmende Materialien und Konstruktionen, skrátene VPAM) v oblasti balistickej odolnosti a odolnosti proti výbuchu. Oficiálna certifikácia pre celé vozidlo bola vydaná v súlade so smernicami pre vozidlá odolné proti strelám (VPAM BRV) a smernicami pre vozidlá odolné proti výbuchom (VPAM ERV, tretie vydanie).

BMW X5 Protection VR6
Foto: BMW

Nový dizajn exteriéru a interiéru zaisťuje, že medzi verziou BMW X5 Protection VR6 a ekvivalentným štandardným modelom nevidno takmer žiadny rozdiel. Jeho nenápadný vzhľad na verejných komunikáciách predstavuje pre osoby vyžadujúce špeciálnu ochranu ďalší bezpečnostný faktor. Zdokonalené pohonné ústrojenstvo modelu X5 Protection VR6 s osemvalcom s výkonom 530 koní spolupracuje s inteligentným systémom pohonu všetkých kolies BMW xDrive a na mieru navrhnutým podvozkom. Výsledkom je dynamický a pritom stabilný prejav, ktorý súčasne umožňuje dostatočne pružne reagovať aj v potenciálne nebezpečných situáciách.

BMW X5 Protection VR6
Foto: BMW
Len 4 sedadlá

V záujme vysokej miery komfortu a bezpečnosti dostala obrnená verzia štvormiestne usporiadanie. Vďaka vysoko efektívnej integrácii ochranných prvkov si cestujúci môžu užívať presne rovnaký priestor a komfort sedenia ako v štandardných verziách BMW X5. Batožinový priestor má objem 500 litrov a maximálne užitočné zaťaženie sa zvýšilo na 475 kg. Štandardná výbava obsahuje štvorzónovú automatickú klimatizáciu so samostatným ovládacím panelom teploty a ventilácie v zadnej časti. Centrálne výdychy vzduchu v prednej časti interiéru sú teraz veľmi tenké a v novo navrhnutej palubnej doske ich takmer nevidno.

ssangyong-torres-evx
BMW X5 Protection VR6
Foto: BMW

Súčasť štandardnej výbavy modelu BMW X5 Protection VR6 tvoria športové sedadlá s elektrickým nastavovaním a s pamäťovou funkciou na strane vodiča. Športové sedadlá sú vyhrievané a ich nové čalúnenie Sensafin možno objednať v štyroch farbách. Na zozname voliteľnej výbavy nechýba rozšírené kožené čalúnenie BMW Individual Merino v štyroch farebných variantoch a celokožené čalúnenie BMW Individual Merino v troch rôznych odtieňoch. Na želanie sú k dispozícii aj komfortné sedadlá s elektrickým nastavovaním, ktoré možno doplniť aktívnou ventiláciou a masážnou funkciou.

Foto: BMW
V8 so 48 V mild hybridnou technológiou

Suverénne zrýchlenie a agilné ovládanie v každej situácii patria medzi charakteristické prvky jazdného prejavu. Potrebnú silu dodáva vozidlu najnovšia verzia osemvalca s objemom 4,4 l vybavená kríženým výfukovým zberným potrubím, dvojicou rovnako veľkých turbodúchadiel a prídavným chladičom oleja. Medzi ďalšie novinky patria zosilnený kľukový hriadeľ, turbodúchadlá doplnené obtokovými ventilmi, olejové čerpadlo so zvýšeným výkonom a odľahčená olejová vaňa.

Okrem toho dostal osemvalcový motor aj 48 V mild hybridnú techniku v podobe štartér-generátora umiestneného priamo na kľukovom hriadeli. Súčasť skrine osemstupňovej samočinnej prevodovky Steptronic, ktorá tiež prešla rozsiahlou modernizáciou, tvorí aj zabudovaný elektromotor, ktorý generuje dodatočný výkon až 9 kW (12 k) a krútiaci moment 200 Nm. Tým pomáha motoru zaistiť plynulú, dynamickú a zároveň úspornejšiu jazdu. Potrebná energia sa ukladá do 48 V batérie, ktorá sa mimoriadne účinne dobíja rekuperáciou pri spomaľovaní a pri brzdení.

BMW X5 Protection VR6
Foto: BMW

Nový systém pohonu generuje celkový maximálny výkon 390 kW (530 k) a krútiaci moment 750 Nm. Vďaka tomu zrýchli BMW X5 Protection VR6 z 0 na 100 km/h za 5,9 sekundy. Maximálna rýchlosť obrneného modelu je elektronicky obmedzená na 210 km/h.

Podvozok BMW X5 Protection VR6 dostal naladenie presne na mieru prispôsobené vysokému výkonu motora a rozloženiu hmotnosti špecifickému pre daný model. Štandardne dodávané športové brzdy poskytujú trvalo vysokú úroveň brzdnej sily, a to aj pri vysokom zaťažení. Vozidlo je ďalej vybavené adaptívnym M podvozkom Professional, ktorého súčasť tvorí nielen diferenciál M Sport, ale aj riadenie Integral Active Steering s natáčaním zadných kolies a aktívny systém stabilizácie nakláňania karosérie.

BMW X5 Protection VR6
Foto: BMW
Integrované ochranné prvky

Tvarované oceľové časti pancierovania a bezpečnostné sklá vznikli špeciálne pre tento model a tvoria harmonickú súčasť celkovej koncepcie vozidla z hľadiska funkčnosti aj dizajnu. To znamená, že konštruktéri už vo fáze vývoja starostlivo zvažovali také aspekty, ako sú škáry karosérie a prechody medzi karosériou a sklom. Pancierovanie priestoru pre cestujúcich a bezpečnostné sklá tvoria základné prvky ochrannej koncepcie. V oblasti okolo dverí, bočného rámu, strechy a motorovej časti sa nachádzajú tvarované profily z vysokopevnostnej ocele prispôsobené tvarom karosérie. Ďalšie ochranné opatrenia súvisiace s karosériou predstavujú pancierová prepážka batožinového priestoru a hliníková ochrana proti črepinám na podlahe.

Prvky dodávané na prianie zahŕňajú rozšírené pancierovanie podvozka a dodatočné pancierovanie strechy. Štandardná špecifikácia zahŕňa aj samotesniacu palivovú nádrž so špeciálnym plášťom, ktorý sa po zásahu strelou sám utesní, čím zabráni strate paliva. Medzi ďalšie prvky výbavy, ktorými možno model BMW X5 Protection VR6 doplniť, patria blikajúce LED svetlá v maske chladiča, blikajúce zadné svetlá, svetelné majáky na streche vrátane akustickej signalizácie a strešná anténa s prídavným prijímačom pre digitálnu obojsmernú vysielačku. Pre oficiálne príležitosti sú na želanie k dispozícii aj držiaky na vlajky.

Foto: BMW

Obrnený model sa spolu s bežnými verziami vyrába v závode spoločnosti BMW Group v Spartanburgu v americkom štáte Južná Karolína. Ochranná výbava a ďalšie bezpečnostné prvky špecifické pre daný model následne zabudujú vysoko kvalifikovaní odborníci v procese ručnej výroby, čo zaručuje, že ucelená bezpečnostná koncepcia vzniká bez akýchkoľvek kompromisov.

Automobilka BMW ponúka aj špeciálny kurz školenia vodičov Security. Tieto programy, ktoré BMW organizuje už viac ako 35 rokov, ponúka v rôznych úrovniach intenzity v závislosti od predchádzajúcich znalostí zúčastnených a konajú sa na niekoľkých miestach po celom svete. Školenia vedú vysoko kvalifikovaní odborníci a ich obsah siaha od komplexných teoretických lekcií až po praktické nácviky ovládania vozidla a taktické tréningy reakcií.

Dodávky nového modelu sa začnú vo februári 2024.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBMW
Predchádzajúci článokŠpekulácie skončili, Škoda Enyaq sa bude vyrábať v…
Nasledujúci článokPoznáme prvé podrobnosti o vynovenej Mazde MX-5