Domov SPRÁVY News Piquetov monopost Benetton našiel nového majiteľa

Piquetov monopost Benetton našiel nového majiteľa

Zdroj: Formula One World Championship

Poznáte tím F1 Benetton? Michael Schumacher sa rozhodne radí medzi tých najväčších velikánov motoršportu a obzvlášť Formuly 1. Jeho éra sa spomína najmä v spojení s červenými monopostmi Ferrari. No jeho víťazné kroky začínali práve v monoposte Benetton a jeden z monopostov tejto značky sa dostal do predaja. Schumi v ňom síce nepretekal, ale majú svoje prepojenie.

Michael Schumacher sa spolu s Lewisom Hamiltonom pýši siedmimi titulmi majstra sveta Formuly 1. Schumacherova éra vo Ferrari nepochybne ovplyvnila vývoj celého seriálu F1. No Michaelove víťazstvá sa odohrávali aj v inom monoposte, v monoposte Benetton. A tento model z roku 1990 s označením B190 sa predal pomerne lacno. Šlo o predvádzací monopost tejto taliansko-britskej značky.

Benetton ukazoval kvalitu od začiatku

História značky Benetton v seriáli F1 sa písala slušných 22 rokov. Neskôr sa z tohto tímu stal tím Renault, ktorý dnes poznáme pod názvom Alpine. Benetton sa však nezmazateľne zapísal do dejín šampionátu F1 v rokoch 1994 a 1995. Vďaka Michaelovi Schumacherovi sa im podarilo v týchto dvoch sezónach získať majstrovský titul a v roku 1995 dokonca aj pohár konštruktérov.

Svoje meno na štartovom rošte si však tento tím získal ešte dávno pred príchodom svetového šampióna. Hneď v prvom ročníku, v ktorom tím Benetton štartoval, sa podarilo rakúskemu pilotovi Gerhardovi Bergerovi získať prvú výhru v pretekoch. Aj to ukazovalo, aký veľký potenciál tento tím mal už počas svojej prvej sezóny.

Benetton
Zdroj: Formula One World Championship
Piquet a neskôr Schumi

Presuňme sa však späť k spomínanému monopostu B190, ktorý účinkoval v sezóne 1990. V tej dobe jazdil za tento tím trojnásobný šampión Nelson Piquet. Ten prestúpil do Benettonu po nie úplne ideálnom období v Lotuse. Model s označením B190 sa stal veľmi úspešným monopostom, keďže Piquetovi sa podarilo vyhrať dve veľké ceny a získať tretie miesto v celkovom hodnotení jazdcov a rovnako aj v šampionáte konštruktérov.

Monopost sa však po sezóne nedostal pod plachtu a neupadol do zabudnutia. Stal sa prezentačným vozidlom vtedajšieho sponzora značky Camel. Monopost prelakovali do farieb ročníka 1992, kedy sa do Benettonu dostal už spomínaný Michael Schumacher. A aj napriek tomu, že v ňom nikdy Schumacher nepretekal, spája sa so začiatkom jeho výnimočnej kariéry.

Benetton
Zdroj: Formula One World Championship
Pomerne lacný kúsok

V tejto sezóne si pripísal svoje prvé víťazstvo z mnohých. Podarilo sa mu to v Belgicku a zaknihoval tak svoje prvé z celkovo 91 víťazstiev. Monopost sa dostal do aukcie, ktorá trvala 14 dní. Jeho predajná cena sa vyšplhala na 121 tisíc libier. To na históriu, ktorú mal za sebou tento kus techniky, nie je vôbec vysoká cena.

Benetton
Zdroj: Formula One World Championship

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJF1 Authentics
Predchádzajúci článokRenault 5 sa vyzlieka, svetu ukáže citlivý údaj
Nasledujúci článokPohov, BMW iM3 nikdy nevznikne, prezradil šéf…