Domov SPRÁVY Doprava Niektoré autá dostanú tyrkysové svetlá. Vieme, prečo sa tak stane

Niektoré autá dostanú tyrkysové svetlá. Vieme, prečo sa tak stane

Foto: Mercedes-Benz

Známa automobilka vybaví niektoré svoje vozidlá špeciálnymi tyrkysovými svetlami. Udeje sa tak v prípade predných aj zadných svetlometov, no má to svoje dôvody. 

Autonómne vozidlá pretrváva ako veľká téma súčasného automobilového priemyslu, i keď stále viac menej zostávajú v tieni elektrických vozidiel a budovaniu ich infraštruktúry. Nie všetky automobilky však k výskumu a vývoju autonómnych vozidiel pristupujú rovnako. Jedným z tých aktívnejších výrobcov na tomto poli je Mercedes-Benz, ktorý ako prvý výrobca na svete získal povolenie na predaj vozidiel s autonómnym riadením úrovne 3. To znamená, že vozidlo môže v niektorých, presne vymedzených situáciách, jazdiť samé, teda bez zásahu vodiča.

tyrkysové svetlá na Mercedes EQS
Foto: Mercedes-Benz

Aktuálne má Mercedes takéto oprávnenie v Nemecku a v amerických štátoch Kalifornia a Nevada. A práve v USA začne Mercedes testovať aj špeciálne tyrkysové svetlá. Tie budú indikovať, kedy je systém autonómneho riadenia aktívny. Prečo budú tieto svetlá práve tyrkysové? Estetika v tom nehrá žiadnu úlohu, opäť ide o čisto praktickú záležitosť.

Foto: Mercedes-Benz
Samé výhody?

Mercedes sa domnieva, že nové tyrkysové svetlá integrované do predných a zadných združených svetiel výrazne zlepšia akceptovanie technológií automatizovanej jazdy verejnosťou. Ich aktivovanie poskytne okamžitú vizuálnu spätnú väzbu o tom, kto auto skutočne riadi. Bude to mať výhodu napríklad aj pre dopravnú políciu, ktorá hneď môže identifikovať, či je systém autonómneho riadenia aktívny alebo nie, a tak zistiť, či vodič pozerajúci film alebo píšuci email tak robí v čase, keď kontrolu nad autom prenechal počítaču.

ssangyong-torres-evx
tyrkysové svetlá na Mercedes EQS
Foto: Mercedes-Benz

Špeciálne tyrkysové osvetlenie bolo vybrané podľa smerníc SAE J3134, ktorých cieľom je presne regulovať typ svetiel, ktoré sa majú použiť na signalizáciu aktivácie systémov autonómnej jazdy. Práve tyrkysová farba spĺňa dve základné kritériá: má vysoký stupeň viditeľnosti a je dostatočne odlišná od ostatných automobilových svetiel a svetiel dopravnej infraštruktúry (semafory, a pod.). V dôsledku toho je možnosť zámeny rôznych farieb znížená na minimum, ak nie úplne eliminovaná.

tyrkysové svetlá na mercedese EQS
Foto: Mercedes-Benz

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.7 / 5. Počet hodnotení 7

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMercedes-Benz
Predchádzajúci článokFrancúzsko obmedzí dotácie na čínske elektromobily
Nasledujúci článokAktívny odklon kolies. Novinky od Lamborghini menia pravidlá hry