Domov SPRÁVY News Nový Volkswagen Tiguan – základ nestojí veľa

Nový Volkswagen Tiguan – základ nestojí veľa

Foto: Volkswagen

Tretia generácia najpredávanejšieho Volkswagenu konečne spoznala aj slovenský cenník. V základnej verzii cena Tiguanu podliezla hranicu 30-tisíc eur.

Nový Volkswagen Tiguan stojí na podvozkovej platforme MQB evo, ktorú zdieľa s modelom Passat Variant. Dizajn Tiguanu do značnej miery diktovala aerodynamika, pretože koeficient aerodynamického odporu vzduchu sa medzigeneračne znížil o 15 %. Vďaka platforme MQB evo môže Volkswagen Tiguan využiť aj širokú paletu motorov, takže každý si môže vybrať pohon, ktorý využije najlepšie. V ponuke ostali dva benzínové agregáty. Ten základný 1,5 eTSI prešiel menšími úpravami – zefektívnilo sa využívanie režimu jazdy na 2 valce, čoho výsledkom je nižšia spotreba. Základná výbava má jednoduchý názov Tiguan a vozidlo práve s týmto motorom s výkonom 130 koní a 7-stupňovou automatickou prevodovkou DSG (manuál v ponuke nie je) je k dispozícii od 29.990 €.

Volkswagen Tiguan interiér
Foto: Volkswagen
Čo má Tiguan v štandarde?

Základná výbava obsahuje napríklad airbagy vodiča i spolujazdca, bočné a hlavové airbagy vpredu aj vzadu, stredový airbag umiestnený medzi prednými sedadlami, elektronickú uzávierku diferenciálu, asistent jazdy v jazdnom pruhu, systém rozpoznávania dopravných značiek, digitálny prístrojový štít, 12,9-palcovú centrálnu dotykovú obrazovku, audiosystém s 8 reproduktormi, dva USB-C vstupy vpredu, predné a zadné parkovacie senzory, automatickú klimatizáciu či 17-palcové kolesá s pneumatikami s rozmerom 215/65 R17.

Rovnaký mild-hybridný benzínový motor, avšak naladený na výkon 150 koní vo výbave Life stojí od 35.190 € a obsahuje navyše napríklad automatické ovládanie diaľkových svetiel, automatický parkovací systém, 3-zónovú automatickú klimatizáciu, adaptívny tempomat, bezdrôtové pripojenie telefónu cez AndroidAuto alebo Apple CarPlay či LED osvetlenie interiéru (10 farieb).

Foto: Volkswagen

K dispozícii je ďalej silnejší benzínový agregát 2,0 TSI naladený na výkon 204 alebo 265 koní. V oboch verziách sa Tiguan 2,0 TSI bude dodávať výhradne s pohonom všetkých kolies 4MOTION. Slabší variant tohto motora (od 39.590 €) však bude dostupný až od decembra 2024, silnejší (vo výbave R-Line od 47.290 €) poteší zákazníkov už v júli 2024.

Nafta aj plugin

Na svoje si prídu aj fanúšikovia nafty. Pre nich je v ponuke motor 2,0 TDI v dvoch výkonových špecifikáciách 150 alebo 193 koní. Slabšia sa vo výbave Life predáva od 37.390 €, silnejšia sa kombinuje výhradne s pohonom 4MOTION a výbavou Elegance (46.790 €) alebo R-Line (46.890 €). Výbava Elegance obsahuje oproti výbave Life naviac napríklad LED Matrix adaptívne predné svetlomety s automatickým natáčaním do zákruty, akustické okná, stmavené zadné bočné okná, bezkľúčové otváranie dverí a elektrické otváranie dverí batožinového priestoru, masáž predných sedadiel, vyhrievanie predných sedadiel a volantu alebo 18-palcové kolesá s pneumatikami s rozmerom 235/55 R18.

Volkswagen Tiguan
Foto: Volkswagen

Nechýba ani plug-in hybridná pohonná sústava s batériou s kapacitou až 19,7 kWh. Tá bude k dispozícii od apríla 2024 vo výbave Life za sumu od 41.690 €. Tento plug-in hybrid je vybavený 11 kW palubnou nabíjačkou a schopnosťou rýchlonabíjania jednosmerným prúdom výkonom až 50 kW, vďaka čomu sa batéria nabije z 10 na 80 % za 25 minút. Silnejšia plug-in hybridná verzia s výkonom 272 koní sa zatiaľ v slovenskom cenníku nenachádza.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 76

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTýmto čerpačkám sa radšej vyhnite, ich palivo neprešlo…
Nasledujúci článokSlovenská Coca-Cola nám prezradila pravdu o elektromobiloch. Skutočne dokážu ušetriť?