startstop

Vyjde VW oživenie Scout Motors? Uvidíme už v lete

Foto: Scout

Pred dvoma rokmi Volkswagen vytvoril novú značku s názvom Scout Motors, ktorá oživila ikonické meno zo sveta off-roadov a vozidiel 4×4. Oživenie prišlo spolu s plánmi uviesť na trh plne elektrické SUV a pick-up navrhnuté špeciálne pre americký trh. Teraz táto značka oznámila, že v lete tohto roku príde konkurent pre značky ako Rivian, Land Rover, Ford a Jeep.

Všetky modely Scout Motors by mali stáť na úplne novej a na mieru šitej platforme, ktorú navrhli tak, aby bez problémov zvládla bežné cesty, ale aj terén. Spoločnosť uviedla, že uprednostňuje typické terénne vlastnosti ako vysoká svetlá výška, kĺbové spojenie náprav, veľké nájazdové a výjazdové uhly, nosnosť, ako aj plne elektrický pohon svojich vozidiel.

Foto: Scout
Ponesie odkaz minulosti

Spoločnosť Scout tiež zdieľala ukážkový obrázok dizajnu prednej časti svojho modelu SUV. Ten sa príliš nelíši od iných off-roadov v retro štýle, ako sú Ford Bronco a Toyota Land Cruiser. Hranaté úžitkové proporcie, vzpriamené čelné sklo a silný postoj však až tak nesledujú súčasné trendy. Namiesto toho sa vracajú k pôvodným vozidlám Scout 4×4 vyrábaným v rokoch 1960 až 1980. Vracajú sa aj k výraznému lemovaniu okien a super krátkym previsom, ktoré môžeme vidieť v dizajnových náčrtoch, ktoré značka tiež zverejnila.

Foto: Scout

Náčrty naznačujú, že Scout by mal mať podobný vzhľad ako Rivian a použije jeden dizajn pre svoje SUV aj pick-up. Akurát poskytne úžitkovému automobilu predĺžený rázvor a nákladnú plochu. V súčasnosti je na trhu nespočetné množstvo elektrických SUV. Scout v tejto triede narazí na tvrdú konkurenciu ako napríklad  Rivian R1S a Tesla Model X, pričom neskôr pribudnú aj modely Jeep Recon a plne elektrický Wrangler.

Foto: Scout
Nebude to vôbec jednoduché

A zatiaľ čo pick-upy s nulovými emisiami sú menej bežné, Scout by mal čeliť modelom ako Rivian R1T, Ford F-150 Lightning a Tesle Cybertruck. Spoločnosť Scout Motors neuviedla, či vstúpi na európsky trh. Namiesto toho zamerala svoju investíciu vo výške 2 miliárd dolárov na trh v USA. Postaví nový výrobný závod v Južnej Karolíne. Nová továreň by mala mať kapacitu až 200 000 vyrobených modelov ročne. Výroba prvých modelov Scout sa má začať koncom roka 2026. Podarí sa VW vzkriesením značky Scout uspieť?

 

Exit mobile version