Domov SPRÁVY News Volkswagen začne v autách používať ChatGPT

Volkswagen začne v autách používať ChatGPT

Foto: Volkswagen

Na CES 2024, poprednom svetovom veľtrhu elektroniky, ktorý sa koná od 9. do 12. januára, predstavuje Volkswagen prvé vozidlá, v ktorých je integrovaný chatbot ChatGPT založený na umelej inteligencii do hlasového asistenta IDA. V budúcnosti budú mať zákazníci bezproblémový prístup k neustále rastúcej databáze umelej inteligencie vo všetkých modeloch Volkswagen vybavených hlasovým asistentom IDA. Na svojich cestách sa tak nebudú nudiť a dozvedia sa čokoľvek, čo ich zaujíma. 

ChatGPT nedostanú len výhradne elektrické modely nemeckej automobilky, ale aj tie klasické spaľovacie, resp. elektrifikované. Nový chatbot je bude ponúkaný v spojení s najnovšou generáciou infotainmentu v nasledujúcich modeloch: ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, novom Tiguane i Passate Variant, ako aj v novom Golfe. Takže bude pokrytá takmer komplet celá ponuka automobilky.

Foto: Volkswagen
Aký bude prínos?

Využitie novej technológie výrazne presiahne možnosti predchádzajúceho hlasového asistenta. Napríklad hlasový asistent IDA možno použiť na ovládanie infotainmentu, navigácie a klimatizácie alebo na zodpovedanie otázok týkajúcich sa všeobecných vedomostí. V budúcnosti bude umelá inteligencia v rámci svojich neustále sa rozširujúcich schopností poskytovať ďalšie informácie v odpovediach na otázky, ktoré presahujú tento rámec. Počas jazdy autom to môže byť užitočné na mnohých úrovniach: pasažier napríklad môže viesť s vozidlom obohacujúce konverzácie, dostať odpovede na rôzne otázky, interagovať v intuitívnom jazyku, prijímať informácie špecifické pre vozidlo a oveľa viac, a to čisto handsfree.

VW ID. 7 s umelou inteligenciou ChatGPT
Foto: Volkswagen
O súkromie je postarané

Pre osobu za volantom sa nič nemení. Nie je potrebné vytvárať nový účet, inštalovať novú aplikáciu alebo aktivovať ChatGPT. Hlasový asistent sa aktivuje vyslovením príkazu “Hello IDA” alebo stlačením tlačidla na volante. IDA automaticky vyhodnotí, či sa má vykonať funkcia vozidla, vyhľadať cieľ cesty alebo upraviť teplotu vo vozidle. Ak systém Volkswagen nemôže na žiadosť odpovedať, anonymne sa táto žiadosť postúpi umelej inteligencii a známy hlas spoločnosti Volkswagen odpovie. ChatGPT tak nezískava prístup k žiadnym údajom o vozidle. Otázky a odpovede sa okamžite vymažú, aby sa zabezpečila najvyššia možná úroveň ochrany údajov. Takže netreba sa báť, žiadne informácie, ktoré by mohli ohroziť súkromie, nebudú zachované, ale história sa vymaže.

Foto: Volkswagen
Overíme v praxi

Sami sme zvedaví, ako sa Volkswagen popasuje s integráciou ChatGPT do svojich vozidiel. Táto cesta je určite jednoduchšia, ako nákladný vývoj celkom nového rozhrania. “Volkswagen vždy demokratizoval technológie a sprístupnil ich mnohým. Toto je jednoducho zakorenené v našej DNA. Vďaka tomu sme teraz prvým sériovým výrobcom, ktorý z tejto inovatívnej technológie urobil štandardnú výbavu vozidiel kompaktného segmentu smerom nahor. Vďaka bezproblémovej integrácii ChatGPT a intenzívnej spolupráci s naším partnerom Cerence ponúkame našim vodičom pridanú hodnotu a priamy prístup k výskumnému nástroju založenému na umelej inteligencii,” povedal Kai Grünitz, člen predstavenstva značky Volkswagen pre technický vývoj.

VW Golf s umelou inteligenciou ChatGPT
Foto: Volkswagen

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokViac zábavy v BMW – hry, virtuálna realita aj AI asistent
Nasledujúci článokSmerovky pre bicykle? Táto krajina pripravuje radikálny krok