Domov SPRÁVY News Takto bude vyzerať posledný VW Golf GTI so spaľovacím motorom

Takto bude vyzerať posledný VW Golf GTI so spaľovacím motorom

VW Golf GTI
Foto: the car crash review / Youtube

Facelift VW Golf GTI príde až s modelovým rokom 2025, no už dnes vieme, ako bude vyzerať. Faux pas alebo úmyselný únik zo strany Nemcov?

VW Golf GTI patrí medzi ikony sveta hot hatchov. Na trhu je nepretržite od roku 1976, no už čoskoro príde o jeden zo svojich základných stavebných kameňov – spaľovací motor. Aktuálne je v predaji ôsma generácia Golfu, ktorá debutovala v roku 2019. Už tento rok si však prejde očakávaným faceliftom, pričom modernizované GTI príde o rok neskôr, teda v 2025.

Smutnou správou však je, že s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o posledné GTI so spaľovacím motorom. Už v roku 2026 totiž VW plánuje predstaviť elektrickú verziu tejto ikony. Istý čas budú koexistovať v symbióze, no následne batériové GTI nahradí to konvenčné.

Faux pas či úmysel?

Predtým, než všetci petrolheadi upadnú do letargie, nám Volkswagen predstaví ešte spomínaný facelift ostrého Golfu. Svoju novinku Nemci dokonca odhalili na prebiehajúcom technologickom podujatí CES 2024 v Las Vegas, avšak zahalenú v kamuflážnom polepe. Ten toho až tak veľa síce nezakryl, no na čo inžinieri z Wolfsburgu zabudli, je infotainment vozidla. Ten totiž disponuje vizualizáciou nového Golfu GTI v celej jeho kráse. Alebo išlo o úmyselný únik zo strany VW?

VW Golf GTI
Foto: the car crash review / Youtube

Zbytočne budeme špekulovať. Svetu sa naskytol pomerne jasný obrázok toho, ako bude posledné GTI s konvenčným pohonom vyzerať. Oku neuniknú nové a podľa mňa oveľa krajšie predné svetlomety, ktoré spája svetelný pás s podsvieteným logom značky uprostred. Úpravou si však prešiel aj predný nárazník, ktorý disponuje ešte agresívnejším dizajnom a dodáva autu na športovosti.

Disky ako na Škode RS

Nás zaujali aj disky kolies. Vystavený kus na CES 2024 disponoval kolesami v lesklom čiernom vyhotovení, no záber z infotainmentu ukázal disky, ktoré až nápadne pripomínajú tie z modelov Škoda RS. Nakoľko ide o jeden koncern, veľmi by nás ani neprekvapilo, ak by si VW ich dizajn skutočne požičal.

V zadnej časti podľa všetkého došlo k miernej úprave svetiel. Tvar a veľkosť si však zachovali. Väčšie zmeny v exteriéri ako aj interiéri však nový Golf GTI neprinesie. Nakoľko ide o facelift a nie kompletne novú generáciu, razantné zmeny sa ani neočakávali.

Novinka pravdepodobne príde už len s automatickou prevodovkou. Posledný Golf s manuálom totiž VW predstavil pred pár týždňami. Nesie meno GTI 380 a dostupný bude len na americkom trhu. V roku 2025 následne zažije premiéru aj posledné GTI so spaľovacím motorom.

VW Golf 8 Facelift (2024) Wird jetzt alles besser?! Review | Test | Innenraum | GTI Clubsport

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.9 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJThe Car Crash Review / Youtube
Predchádzajúci článokKia PBV – odvážna vízia mobility budúcnosti
Nasledujúci článokInštalovaný výkon verejných nabíjacích staníc narástol za rok o takmer 50 %