Domov SPRÁVY News Dokáže prsteň nahradiť peňaženku, hodinky aj mobil? Vyskúšali sme to

Dokáže prsteň nahradiť peňaženku, hodinky aj mobil? Vyskúšali sme to

Foto: startstop.sk, Andrej Cvik

Banka mBank v spolupráci so spoločnosťami Mastercard a Niceboy priniesla na Slovensko prvý platobný prsteň. Okamžite nás zaujal, keďže predstavuje významný krok vo sfére nositeľných smart zariadení.

Začalo to inteligentnými hodinkami, ktoré nahradili tie klasické analógové a doplnili ich o celý rad inteligentných funkcií. Meranie srdcového tepu, športovej aktivity či platenie kartou. Podobným smerom sa teraz uberajú aj prstene, ktoré sa snažia implementáciou elektroniky umožniť používateľom využívať rozšírené smart funkcie.

Prsteň od Niceboy má integrovaný NFC čip a dokážete ním len platiť. Preto sa ani neoznačuje za smart prsteň, ale platobný prsteň. Sľubuje pohodlnú alternatívu nielen k plateniu paltobnou kartou, ale aj k modernejším spôsobom platby (mobilom či spomínanými hodinkami). Ako to teda funguje?

Tokenizujte kartu a plaťte

Službu platenia sprostredkováva aplikácia Niceboy Pay, ktorú potrebujete pre aktiváciu prsteňa. Po stiahnutí v nej zadáte svoje údaje a prepojíte daný prsteň s vašou platobnou kartou. Do septembra 2024 budú fungovať len karty od mBank, ale do budúcna Niceboy určite rozšíri spoluprácu aj s inými bankami. Cez aplikáciu vytvoríte kópiu vašej platobnej karty – token – ktorý potom cez NFC čip nahráte do prsteňa. 

platobný prsteň Niceboy od mBank
Foto: startstop.sk, Andrej Cvik
(Nielen) pre ojedinelé prípady

Pri testovaní tohto unikátneho zariadenia sme teda chceli zodpovedať dve otázky: Dokáže platobný prsteň nahradiť ostatné spôsoby platby a v akých prípadoch? A prečo je vhodný aj pre ľudí, ktorí si myslia, že ho nepotrebujú?

Fundamentálnou výhodou platobného prsteňa je, že ho máte vždy „poruke“, respektíve priamo na ruke. Nemusíte teda pri platení vyťahovať peňaženku a platobnú kartu. Dokonca ani neoľutujete, keď si peňaženku alebo kabelku zabudnete doma alebo v aute. Keďže prsteň máte na ruke takmer nonstop, takmer nonstop môžete aj platiť. Oproti bežnej plastovej karte tak prsteň na plnej čiare vyhráva. Navyše je platenie so zaťatou päsťou v pohybe, ako keby ste chceli dať K.O. platobnému terminálu, štýlové. Taktiež to stojí za prekvapené reakcie ľudí, ktorí ešte nič podobné nevideli. Ako ale prsteň obstojí voči smart hodinkám a smartfónu?

platobný prsteň Niceboy od mBank
Foto: startstop.sk, Andrej Cvik
Skvelá alternatíva k hodinkám, ale mobil má každý…

Argument pri smart hodinkách nie je dôležitý, nakoľko veľa ľudí jednoducho toto zariadenie jednoducho nenosí. Platobný prsteň je preto skvelá alternatíva pre túto „nositeľnú“ platobnú technológiu. Aj samotný pohyb platenia je pohodlnejší a prirodzenejší. Nemusíte vykrúcať ruku do rôznych uhlov ako pri smart hodinkách.

Najviac komplikovanú obhajobu má platobný prsteň pri porovnaní so smartfónom. V dnešnej dobe už bez telefónu nejdeme ani na toaletu, nieto do obchodu. Prečo teda rovno neplatiť mobilom? Vo väčšine prípadov si v potravinových reťazcoch aj tak skenujeme bonusové vernostné karty, takže telefón máme v ruke.

Oproti telefónu má prsteň jednu nevýhodu, ktorá súvisí s overovaním. Keď používate platobnú aplikáciu ako Apple Pay alebo Google Pay, pri platení zadáte heslo alebo sa biometricky overíte. Neplatí preto limit na bezkontaktné platby. Platobný prsteň toto dodatočné overenie nemá. Keď teda zaplatíte naraz viac ako 50 eur alebo kumulatívne v po sebe idúcich platbách viac ako 150 eur, musíte na platobný terminál zadávať svoj PIN kód.

Určite sa však môže stať, že mobil sa vám vybije alebo rozbije. Môžu vám ho taktiež ukradnúť a rovnako ako peňaženku si ho môžete zabudnúť. Je teda skvelé mať pri sebe záložný spôsob platby, ktorý vás podrží v nepríjemných situáciách.

platobný prsteň Niceboy od mBank
Foto: startstop.sk, Andrej Cvik
Štýlový funkčný doplnok pre každého

Z tohto dôvodu by sme platobný prsteň odporúčali v podstate každému. 90 % času ho môžete nosiť ako jednoduchý a štýlový módny doplnok a pokojne zabudnete, že sa ním dá platiť. No naraz môže prísť situácia, kedy vám zachráni krk.

Hlavne teraz v lete je užitočný napríklad aj na kúpaliskách. Väčšinou ľudia plávajú bez peňaženky a mobilu vo vreckách, respektíve ženské plavky tento luxus neumožňujú vôbec. Prsteň je ale vodotesný a pokojne si to môžete rovno z jazera zamieriť do bufetu na hranolky a nanuk bez toho, aby ste sa museli po ceste zastaviť po peňaženku alebo mobil.

Je to skvelá investícia, ktorá vám vo viacerých situáciách môže prísť vhod a časom si na tento spôsob platenia úplne zvyknete kvôli jeho pohodlnosti a prirodzenosti. Cena zariadenia pre klientov mBank je 49 eur, bez zvýhodnenia ho zoženiete za 80 eur. S príchodom do iných bánk však predpokladáme, že každá inštitúcia si pre svojich klientov pripraví zvýhodnenú ponuku. Iné banky ho budú ponúkať od jesene tohto roka.

Viac technologických noviniek nájdete na portáli REWIND.SK.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFajnový skúter za cenu lepšieho bicykla, prekvapí 3 vecami

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here