Domov TESTY Nové vozidlá Kto by kupoval hatchback, keď za rovnakú cenu ponúkajú plnotučné SUV? (VIDEO)

Kto by kupoval hatchback, keď za rovnakú cenu ponúkajú plnotučné SUV? (VIDEO)

Značka SsangYong, špecializujúca sa na vozidlá typu SUV, si na Slovensku získava čoraz väčšiu popularitu.

Predaj jej vozidiel každoročne rastie a takisto sa rozširuje aj jej modelové portfólio. Minulý rok automobilka uviedla na trh model Torres, ktorý konkuruje napríklad Škode Kodiaq. Práve od tohto modelu je odvodený vôbec prvý čisto elektrický automobil s logom SsangYong – Torres EVX.

TEST Ssangyong Torres EVX 2024 - stojí menej než VW I.D.4 v základe

Pre mnohých laikov je toto auto úplne neznáme. Môže za to aj absencia akéhokoľvek loga na karosérii – len na dverách batožinového priestoru nájdeme označenie Torres EVX a potom až volant s veľkým priemerom a tenkým vencom nesie logo SsangYong. Časom však očakávame, že výrobca preznačkuje svoje modely na KG Mobility. Podobne si veľa ľudí myslí, že ide o nejaké čínske vozidlo – nie je to tak, aj keď dôležitý komponent, LFP batéria, pochádza od čínskeho koncernu BYD.

SsangYong Torres EVX
Foto: Marek Gorozdos
Prvý dojem

Najväčším lákadlom tohto modelu je na prvý pohľad pomer hodnoty a ceny. Veď za necelých 44-tisíc dostanete plne vybavené veľké SUV s viac než 800-litrovým kufrom, nadpriemerným vnútorným priestorom a batériou s kapacitou 73,4 kWh. Za podobnú cenu konkurenčné značky predávajú väčšinu elektromobily nižšej strednej triedy. Ak teda rozmýšľate, že by ste elektromobilite dali šancu, potrebujete veľké vozidlo, no zároveň vás doteraz odrádzala vysoká cena, Torres je riešením. Treba síce urobiť niekoľko kompromisov, ale EVX vyzerá skvelo nielen na papieri, ale ono také skvelé v skutočnosti aj je.

Foto: Marek Gorozdos

Torres EVX sa od benzínového súrodenca líši novými dizajnovými prvkami v štýle „high tech“. Predná maska je pozmenená, EVX má vpredu úzky svetelný pás a iný tvar majú aj zadné svetlomety. Vonkajšie rozmery vozidla sú 4 715 x 1 890 x 1 715 milimetrov, rázvor osí kolies je dlhý 2 680 milimetrov. Predáva sa v piatich farbách, pričom každá z nich sa dá kombinovať s čiernou strechou.

EVX má aj prvky, ktoré evokujú drsný off-road, no je to len na oko. Úchyty na kapote sú len imitáciou, podobne ako kryt kolesa na dverách batožinového priestoru. Tie navodzujú dojem, že sa budú otvárať do boku, ale nie, vysúvajú sa klasicky nahor. Ovládajú sa elektricky začnú sa otvárať aj vtedy, keď sa pred ne postavíte s kľúčom vo vrecku. Základný objem batožinového priestoru je 839-litrov, platí to však aj s priestorom pod podlahou. Pod ňou sa nachádza praktický organizér, no viac by sme privítali háčiky na zavesenie tašiek či nejaké deliacie priečky.

SsangYong Torres EVX
Foto: Marek Gorozdos
Po nastúpení

Elektrický Torres si zachováva všetky prednosti svojho benzínového súrodenca, ako je priestranný interiér, robustná konštrukcia či bezpečnosť. Testovali sme vozidlo prakticky v plnej výbave vrátane všetkých príplatkových prvkov okrem strešného okna (590 €) a v takejto konfigurácii sa predáva za cenníkových 43 290 €, čo je výborné. Do auta sa nastupuje pohodlne, zadní pasažieri majú k dispozícii vyhrievané sedadlá i roletky proti slnku.

SsangYong Torres EVX
Foto: Marek Gorozdos

Pred vodičom sa nachádza 12,3-palcový digitálny prístrojový panel. Čitateľnosť niektorých zobrazovaných údajov je horšia, pretože graficky splývajú s pozadím. Interiér síce šetrí na variabilite materiálov, ale kvalitou rozhodne neurazí. Sedadlá sú čalúnené syntetickou kožou, tie predné sú vyhrievané aj odvetrávané a plne elektricky nastaviteľné. Keďže Torres EVX nepotrebuje páku prevodovky, stredový tunel je spracovaný v štýle BMW – stredová lakťová opierka je predĺžená o odkladacie priestory – dva držiaky na poháre, indukčnú nabíjačku na mobilný telefón či ďalší priestor, kam sa dá uložiť mobil, pokiaľ ho nechcete nabíjať.

SsangYong Torres EVX
Foto: Marek Gorozdos

Úlohy pre facelift

Displej telefónu tak môžete mať neustále na očiach, pri prudších manévroch však má tendenciu zo svojho miesta vypadávať. Na spodnej časti je potom ďalší veľký úložný priestor. Gombík voliča smeru jazdy je však trochu nepraktický – z režimu R do D, resp. naopak, treba buď dvakrát stlačiť páčku alebo ju podržať. Na trhu existujú rýchlejšie aj intuitívnejšie riešenia. Fyzické tlačidlá sa nachádzajú iba na volante. Na palubnej doske má svoje miesto len tlačidlo výstražných svetiel. To by nebol problém, pokiaľ by bol infotainment do detailu prepracovaný. Lenže ten v EVX má pomalšiu odozvu, menšie ikony a miestami komplikovanejšie ovládanie.

TEST Ssangyong Torres EVX 2024 - stojí menej než VW I.D.4 v základe

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.2 / 5. Počet hodnotení 72

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
Predchádzajúci článokTEST Mercedes EQV 300 Long, konkurencia ho prekonáva takmer…
Nasledujúci článokCEO Volkswagenu chce úľavy pre čínske značky, ktoré investujú v Európe

1 COMMENT

  1. Dobry clanok, az na nonstop vyskakujucu otravnu reklamu na klupaka s prezyvkou “Rytmus”. Mimoriadne otravna reklama, ktora mi kazila dobry pocit z citania.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here