startstop

Za volantom BMW M135 – radikálne lepšie, ale…

Foto: BMW

BMW radu 1 prichádza v novej generácii a prináša zmeny, ktoré môžeme očakávať vo všetkých nových autách mníchovskej značky. Aké sú naše prvé dojmy?

Minulá generácia si množstvo pravoverných fanúšikov BMW rozhnevala pre zmenu koncepcie. Prechod na pohon predných kolies sa dá chápať, keďže prináša väčší vnútorný priestor. Na premiére sme si pozorne prezreli fotografie predchodcov a dospeli sme k záveru, že BMW radu 1 nikdy nebolo vyslovene pekné auto. A nová generácia sa to snaží zmeniť. V porovnaní s treťou generáciou je to výrazný pokrok.

Foto: BMW

Dizajn s jedným ale

Nižšie situovaná predná časť s rozumne veľkými ľadvinkami prináša nový dizajnový prvok, ktorý budeme vídať na väčšine nových BMW. Mriežka je totiž nielen vertikálna, ale aj diagonálna, čím vytvára špecifický vzor, ktorý využíva aj v iných častiach auta. Kontroverziu vytvorili predné svetlá, ktoré sú natiahnuté cez kapotu a ich tvar pripomína model Kia Ceed. Zblízka je táto podobnosť menšia, ale pri pohľade z diaľky sa to celkom zaprieť nedá. Plusom je prítomnosť Matrix-LED technológie.

Foto: BMW

Rozmerovo nový rad 1 narástol o 4 cm do dĺžky a o 2 cm do výšky. Zadná časť je skôr evolúciou predchádzajúcej generácie, avšak koncovky výfuku sú už schované pod nárazníkom. Len pre zaujímavosť, jednotka je prvé BMW, pri ktorom si môžete zvoliť strechu v kontrastnej čiernej farbe.

Foto: BMW

Už si môžete zahrať aj hry

Interiér je taká klasika nového BMW z nižšieho radu. Dva zakrivené displeje s integrovaným ovládaním klimatizácie, minimum fyzických tlačidiel a chýbajúce koliesko iDrive. BMW OS9 ponúka komplexný digitálny zážitok, v ktorom môžete využiť aj virtuálnu hernú konzolu alebo nakupovať a používať aplikácie tretích strán. Z používateľského pohľadu kvitujeme neustálu prítomnosť lišty klimatizácie na obrazovke, avšak niektoré ikonky v samotnom rozhraní sú veľmi malé a náročnejšie na zorientovanie.

Foto: BMW

Elektrifikácia pod kapotou

Pod kapotu prichádzajú benzínové aj naftové motory. Elektrifikácia zahŕňa 48V mild-hybridný systém, ktorý je dostupný pre vyššie motorové úrovne. My sme mali možnosť vyskúšať takú zlatú strednú cestu v podobe motorizácie 120. Pod kapotou sa skrýva 1,5-litrový trojvalec, ktorému pomáha práve malý elektromotor. Ten ponúka extra 20 koní a energiu ukladá do 0,9 kWh batérie v batožinovom priestore. Tá ukrojila z dvojitého dna a tým pádom má kufor objem 300 litrov.

Foto: BMW

Celkový výkon motora je 170 koní a 280 Nm. Šprint na stovku zvládne za potentných 7,8 sekundy a výrobca udáva spotrebu na 5,5 litra. My sme s ním strávili iba zopár kilometrov, počas ktorých sme skôr testovali dynamiku a fungovanie mild-hybridu. Jazdu na elektrinu nečakajte, úlohou elektrifikácie je plynulejšie štartovanie, časté plachtenie s vypnutým motorom a asistencia spaľovaciemu motoru pri akcelerácii. Podrobnejšie meranie spotrieb nás čaká pri domácom teste.

Foto: BMW

Podarilo sa opraviť M135

Viac času sme strávili s novou M135, ktorá mala pred sebou “ľahkú” úlohu. Predchádzajúca M135i veľké vášne nevzbudila a preto si BMW stanovilo za úlohu priniesť späť radosť z jazdy. Avšak, ani novinka nedokáže priniesť radosť prvých dvoch generácií. Motoru chýba výbušnosť a zvuk, čo je najväčším mínusom. Výkon 300 koní a stovka za 4,9 sekundy síce znejú fajn, ale priamo za volantom pôsobí pomerne sterilne. Je to škoda hlavne kvôli podvozku, ktorý ťaží z výstuh, ktoré BMW do novej jednotky prinieslo. Vysoká torzná tuhosť karosérie v kombinácii s tuhším naladením tlmičov dáva veľkú nádej, ale motor a pohon xDrive zaostávajú. Jazdí skvelo, ale konkurenti ponúknu komplexnejšiu zábavu za volantom.

Exit mobile version